پایان گفت‌وگوهای آمریکا و جمهوری اسلامی در ژنو

سید بدر بن حمد البوسعیدی، وزیر امور خارجه عمان، در شهر ژنو با استیو ویتکاف، نماینده ویژه رئیس‌جمهوری ایالات متحده، و جرد کوشنر دیدار کرد. این دیدار بخشی از مذاکرات جاری میان ایالات متحده و جمهوری اسلامی در زمینه برنامه هسته‌ای تهران بوده است.

وزیر امور خارجه عمان اعلام کرد گفت‌وگوهای روز پنج‌شنبه میان ایالات متحده و جمهوری اسلامی در ژنو به پایان رسیده، اما «به‌زودی از سر گرفته خواهد شد».

بدر البوسعیدی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت در جریان مذاکرات «پیشرفت قابل توجهی حاصل شده است»، اما جزئیات بیشتری ارائه نکرد.

او افزود گفت‌وگوهای فنی در سطح کارشناسی هفته آینده در وین، محل استقرار آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، برگزار خواهد شد.

مقام‌های آمریکایی و جمهوری اسلامی تاکنون در این‌باره اظهارنظر نکرده‌اند.

آمریکا هم‌زمان با افزایش فشارها، ناوگانی عظیم از هواپیماها و کشتی‌های جنگی را به خاورمیانه اعزام کرده و گفته است همه گزینه‌ها از جمله احتمال اقدام نظامی را برای خود محفوظ می‌دارد.

در این مذاکرات، استیو ویتکاف، نماینده ویژه رئیس‌جمهور آمریکا در امور خاورمیانه، پیام‌های واشنگتن را از طریق میانجی‌گری عمان به عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، منتقل می‌کرد. جرد کوشنر، داماد و مشاور ارشد رئیس‌جمهور آمریکا، نیز در این مذاکرات حضور داشت.

همچنین رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، به مذاکرات پیوسته بود.

محور اصلی تلاش آمریکا، متوقف کردن غنی‌سازی اورانیوم از سوی جمهوری اسلامی - به‌عنوان گامی کلیدی در مسیر دستیابی به سلاح هسته‌ای - و همچنین برنامه موشک‌های دوربرد عنوان شده است.

ازسرگیری این مذاکرات در شرایطی صورت می‌گیرد که تنش‌ها بر سر برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی همچنان بالاست و سرنوشت این گفت‌وگوها می‌تواند نقش تعیین‌کننده‌ای در مسیر آینده روابط تهران و واشنگتن و نیز ثبات منطقه داشته باشد.

مارکو روبیو، وزیر خارجه ایالات متحده، هشدار داد که اگر جمهوری اسلامی همچنان از مذاکره درباره برنامه موشکی خودداری کند، این موضوع به «مشکلی بسیار بسیار بزرگ» تبدیل خواهد شد.

روبیو در گفت‌وگو با خبرنگاران گفت جمهوری اسلامی در حال تلاش برای توسعه موشک‌های بالستیک قاره‌پیما است و مذاکراتی که قرار است روز پنج‌شنبه برگزار شود، عمدتاً بر برنامه هسته‌ای تهران متمرکز خواهد بود.

اظهارات وزیر خارجه آمریکا یک روز پس از آن بیان شد که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده، گفت جمهوری اسلامی در حال کار بر روی موشک‌هایی است که می‌توانند خاک آمریکا را هدف قرار دهند.

او تأکید کرد که واشنگتن انتظار دارد موضوع برنامه موشکی جمهوری اسلامی نیز در چارچوب مذاکرات مورد بحث قرار گیرد، در حالی که مقام‌های تهران پیش‌تر اعلام کرده‌اند برنامه موشکی خود را قابل مذاکره نمی‌دانند.