افزایش تعاملات سیاسی تهران و کابل؛ هياتی از طالبان در حوزه «مهاجرین» به ايران آمد 

آرشیو - هیاتی از طالبان که دربهمن سال ۱۳۹۹ به ایران سفر کردند.

با وجود افزایش درگیری‌های مرزی در ماه‌های اخیر، تعاملات سیاسی میان تهران و کابل افزایش یافته تا آنجا که در ماه اخیر، سومین هیات رسمی از سوی گروه طالبان روانه جمهوری اسلامی شده است.

به گزارش منابع خبری منطقه‌ای، وزارت مهاجرین گروه طالبان اعلام کرده که محمدجان خدرخیل، رئیس بازرسی داخلی این وزارتخانه، به ایران سفر کرده است.

بر اساس گزارش‌های دریافتی، این مقام طالبان در رأس یک هیأت، با هدف اعلامی «بررسی مشکلات مهاجرین افغان» به تهران و برخی شهرهای ایران رفته‌اند.

پس از سقوط دولت قانونی افغانستان در مردادماه ۱۴۰۰ و تسلط گروه طالبان بر کابل، بخش زبادی از شهروندان این کشور مجبور به مهاجرت اجباری شدند که در این میان، جمعیت قابل توجهی از آنها نیز وارد ایران شد.

همزمان در این مدت و پس از تقویت حضور طالبان در افغانستان، بارها درگیری‌های مرزی میان نظامیان این گروه با مرزبانان ایرانی نیز صورت گرفت که به تبادل آتش سبک یا سنگین توپخانه‌ای چند ساعته میان طرفین نیز انجامید.

با این حال و به رغم آنکه تاکنون دولت‌های مختلف دنیا تسلط این گروه بر کشور افغانستان را به رسمیت نشناخته‌اند اما جمهوری اسلامی در کنار پکن و مسکو از روزهای نخست روی کار آمدن دوباره طالبان، وارد «تعامل دیپلماتیک» با آنها شد.

با وجود اعلام وزرای امور خارجه دولت پیشین و کنونی جمهوری اسلامی مبنی بر «به رسمیت نشناختن» طالبان اما در این مدت همواره گروه‌های مختلفی از مقامات دو طرف در تهران و کابل دیدارهایی با موضوعات مختلف داشته‌اند و دیپلمات‌های حکومت ایران پس از سقوط دولت قانونی افغانستان، این کشور را ترک نکردند و به ادامه فعالیت پرداختند.

در ماه‌های گذشته نیز این تعاملات افزایش چشمگیری یافته است. با وجود تکذیب دوباره وجود «رابطه رسمی» میان تهران و کابل توسط حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه جمهوری اسلامی، اما سفر هیات کنونی، دست کم سومین هیاتی است که در یک ماه اخیر از سوی طالبان راهی ایران شده است.

در هفته‌های گذشته گروه‌هایی از طالبان با هدف «تحویل گرفتن سفارتخانه افغانستان در تهران» و همچنین آنچه «تبادل زندانیان میان دو طرف» اعلام شده بود، وارد ایران شده بودند.

با توجه به گسترش تعاملات سیاسی جمهوری اسلامی با طالبان و ورود گروهی در حوزه «بررسی وضعیت مهاجرین» از سوی آنها، نگرانی‌هایی در ارتباط با برخی از مهاجران افغانستانی مخالف این گروه که ساکن ایران هستند، به وجود آمده است.