[این خبر به روز شده است]
خبرنگار صدای آمریکا میگوید کنسولگری آمریکا در اربیل عراق بامداد یکشنبه به وقت محلی مورد حمله موشکی قرار گرفت. به گفته سوران خاطری، محلی که مورد هدف قرار گرفته ساختمان جدید و در حال احداث کنسولگری آمریکا است. هنوز کسی مسئولیت حمله را بر عهده نگرفته است.
استاندار اربیل در بیانیهای ویژه به صدای آمریکا گفت که حمله به اربیل، پایتخت اقلیم کردستان، چندین نقطه را هدف قرار داد که تلفات جانی نداشت، اما به کانال تلویزیونی «کردستان۲۴» و برخی نقاط دیگر خسارات مادی وارد کرد. امید خوشناو، استاندار اربیل، به بخش کردی صدای آمریکا گفت که هدف از حمله به اربیل کنسولگریها بود، اما «این حملات به اهدافشان اصابت نکردند.» او این حملات را «تروریستی» خواند و تصریح کرد که سازمانهای ضدتروریستی و امنیتی در حال تحقیق درباره این حملات هوایی هستند.
ساعاتی پس از انتشار خبر این حملات یک سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در پاسخ به پرسش فرهاد پولادی، خبرنگار بخش فارسی صدای آمریکا، در مورد این حمله ضمن محکوم کردن آن به عنوان «حملهای ظالمانه و نمایش خشونت» گفت: «هیچ خسارت یا تلفاتی در هیچ یک از تأسیسات دولتی ایالات متحده وجود ندارد. این حادثه توسط دولت عراق و دولت اقلیم کردستان در حال بررسی است و شما را برای اظهار نظر به آنها ارجاع می دهیم.»
بر اساس گزارشها، به دنبال این حمله نیروهای امنیتی حکومت اقلیم کرستان راههای منتهی به کنسولگری ایالات متحده را مسدود کردهاند.
نهاد مبارزه با تروریسم اقلیم کردستان عراق گفته است از ۱۲ موشک بالستیک در حمله به اربیل استفاده شده و موشکها از خارج از عراق پرتاب شدهاند.
از سوی دیگر، نیروهای امنیتی عراق در لحظات اولیه این حمله گفتند حداقل شش موشک به کنسولگری ایالات متحده اصابت کرده است.به گزارش آسوشیتدپرس، مقامات می گویند که گزارش فوری از تلفات این حمله که اواخر روز شنبه رخ داد و خسارات مادی در منطقه وارد کرد، وجود ندارد. این مقامات به شرط ناشناس ماندن با آسوشیتدپرس و مطابق با مقررات صحبت کردند. یکی از مقامات می گوید موشک های بالستیک از ایران شلیک شده است.
«ایبیسی نیوز» هم به نقل از یک مقام رسمی آمریکا اعلام کرده موشکها از ایران شلیک شدهاند.
وال استریت ژورنال به نقل از مقامهای آمریکایی گزارش داد که «یکی از این موشکهای شلیک شده از ایران به اربیل، به دو کیلومتری مجموعه کنسولگری برخورد کرده است.»
در نخستین واکنشهای رسمی به این حمله، مارکو روبیو سناتور جمهوریخواه کنگره آمریکا پیکان انتقاد را به سوی ایران نشانه گرفت.
مارکو روبیو، در توییتر خود به ماهها حملات ایران علیه نیروهای آمریکایی در عراق با استفاده از نیروهای نیابتی اشاره کرد و در توییتر نوشت: هدف آنها این است که خروج کامل نظامی و دیپلماتیک آمریکا از عراق را شتاب ببخشند. آقای روبیو گفته است منتظر میماند تا تایید شود که حمله به اربیل «حمله مستقیم» بوده است
در دیگر واکنشهای رسمی به این حمله، لیزا مکلین، نماینده جمهوریخواه مجلس از ایالت میشیگان در توئیتی نوشت که «گزارشهایی در خصوص حمله به کنسولگری آمریکا در عراق از سوی نیروهای مورد حمایت ایران دریافت کردم. این تهاجم نشان میدهد که ما باید به مذاکرات هستهای ایران همین الان پایان دهیم. ما نباید هیچ وقت نفت ایران را بخریم.»
الن لوریا، نماینده دموکرات از ایالت ویرجینیا نیز میگوید که اگر صحت اخبار مربوط به حمله به کنسولگری آمریکا در اربیل تایید شود،دولت بایدن باید از مذاکرات با ایران خارج شود.
خانم لوریا با انتشار توئیتی همچنین با انتقاداز برجام با عنوان توافقی شکستخورده گفت که «ما نمیتوانیم به برجام ناکام بازگردیم تا ایران را بیشتر تقویت کنیم و امنیت جهانی را به مخاطره بیاندازیم.»
همچنین به گفته سوران خاطری، خبرنگار صدای آمریکا، فرودگاە بین المللی اربیل اعلام کردە کە پروازهای این فرودگاە بە روال طبیعی در جریان است. اما این حملە خساراتی را بە ساختمان های اطراف از جملە ساختمان تلویزیون «کردستان ٢٤» وارد کردە است.
سوران خاطری میگوید پس از این حملە موشکی چند جنگندە بر فراز آسمان اربیل بە پرواز درآمدند و سیستم های دفاعی کنسولگری آمریکا نیز فعال شدند. گز ارشهایی هم از هدف قرار گرفتن پایگاە نظانیحریر در نزدیکی اربیل، محل استقرار نیروهای آمریکا، هم منتشر شدە است.
یک مقام آمریکایی که نخواست نامش فاش شود، روز شنبه به رویترز گفت که در پی این حمله هیچ تلفاتی به ارتش آمریکا وارد نشد. تلویزیون دولتی عراق هم به نقل وزیر بهداشت در استان کردستان عراق اعلام کرد که این انفجارها تلفات جانی نداشته است.
استاندار اربیل با تایید شلیک چندین موشک گفته مشخص نیست هدف این حملات کنسولگری آمریکا بوده یا فرودگاه بینالمللی این شهر. وی با حضور در محل برخورد موشکها اعلام کرد که پلیس ضد تروریسم کردستان به زودی ابعاد این حمله به گفته او «تروریستی» را بە اطلاع عموم خواهد رساند.
خبرگزاری رسمی عراق از وقوع پنج انفجار در نتیجه این موشکپرانی خبر داده و ویدیوهای منتشرشده در شبکههای اجتماعی نیز تصاویری از چندین انفجار بزرگ را نشان میدهند.
مقتدی صدر، روحانی پرنفوذ شیعه عراقی، در توییتی این حمله را محکوم کرده است. او نوشت: اربیل زیر آتش شرمساران و بازندە ھا است.
مسرور بارزانی رئیس اقلیم کردستان نیز حمله به چندین منطقه در اربیل را محکوم کرد. بارزانی در بیانیهای که خبرگزاری عراق (INA) منتشر کرد گفت: « اربیل در برابر ترسوها سر تعظیم فرود نخواهد آورد. من حمله تروریستی که در چندین منطقه در اربیل رخ داد را به شدت محکوم میکنم.»
مصطفی الکاظمی، نخست وزیر عراق هم گفت: «حمله ای که شهر عزیز اربیل را هدف قرار داد و ساکنان آن را به وحشت انداخت، حمله ای به امنیت مردم ماست. ما تحولات اوضاع را با برادر رئیس دولت اقلیم کردستان پیگیری کرده ایم و نیروهای امنیتی ما این حمله را بررسی خواهند کرد و هرگونه آسیبی به امنیت شهرهایمان و امنیت شهروندانمان را برطرف خواهیم کرد.»
این حمله چند روز پس از حمله اسرائیل به دمشق در سوریه انجام شد که دو تن از نیروهای شبه نظامی سپاه پاسداران ایران را کشتند.
برخی منابع خبری میگویند این حمله ممکن است به تلافی کشته شدن دو فرمانده سپاه پاسداران ایران در سوریه باشد.
همچنین ببینید: ایران میگوید انتقام کشته شدن دو سرهنگ سپاه را از اسرائيل میگیردنشریه اسرائیلی جروزالمپست در گزارشی درباره این حادثه با ارجاع به منابع امنیتی عمومی و مستقل و ویدئوهای منتشر شده توسط کاربران ایرانی، ارزیابی کردهاست که مبدا شلیک دستکم یکی از این موشکها، پایگاه خاصآباد (خاصبان) در ممقان استان آذربایجانشرقی ایران است.
جیسون برادسکی، مدیر سیاستگذاری سازمان «اتحاد علیه ایران هستهای»، با انتشار توئیتی نوشته است که تقارن تاریخ شلیک این موشک با سالروز تولد قاسم سلیمانی و زمان شلیک موشکها، موضوعی است که باید مورد توجه قرار گیرد.
برادسکی در رشته توئیتی گفت که حمله تلافیجویانه به پایگاه عینالاسد در واکنش به عملیات علیه قاسم سلیمانی، در همین ساعت و با استفاده از همین نوع موشکهای فاتح-۱۱۰ انجام گرفته بود.