کارشناسان ایالات متحده در گفتگو با بخش فارسی صدای آمریکا دیدگاه‌هایشان درباره کشته شدن قاسم سلیمانی در حمله آمریکا را بیان کردند

بخش فارسی صدای آمریکا از کارشناسان برجسته آمریکایی در امور ایران خواسته است تا درباره حمله پهپادی ایالات متحده به دستور پرزیدنت ترامپ که منجر به مرگ قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران ایران، شد اظهارنظر کنند.

مارک دوبوویتز
رئیس اجرایی بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها

«این ضربه‌ای سهمگین بر رژیم ایران است. بعد از خامنه‌ای، هیچ‌کس در ایران بانفوذتر و قدرمندتر از سلیمانی نبود. هرچند خامنه‌ای قابل جایگزینی است. اما با توجه به ۲۳ سال تسلط کامل سلیمانی بر تمام جنبه‌های سیاست منطقه‌ای ایران، احتمال این که کسی بتواند جای سلیمانی را بگیرد بسیار کم است.»

ایلان برمن
معاون ارشد رئیس اندیشکده شورای سیاست خارجی آمریکا در واشنگتن

«هرچه از اهمیت کشته شدن سلیمانی و المهندس توسط آمریکا بگوییم، باز هم کم گفته‌ایم. این حمله علامتی آشکاری از سوی ایالات متحده است که نشان می‌دهد مؤلفه‌‌های رویارویی ما با ایران اساسا تغییر کرده است. به زبان ساده باید گفت که ایالات متحده نشان داده است که بر خلاف گذشته دیگر حاضر نیست در برابر تحریک‌های پیاپی ایران، به اقدامات محدود بسنده کند. ما به احتمال زیاد شاهد تشدید خصومت‌ها میان ایالات متحده و ایران، در نتیجه حمله بغداد، خواهیم بود. اما این پیام به روشنی برای رژیم تهران فرستاده شده است: ایالات متحده هم تمایل و هم توانایی آن را دارد که تنش را تشدید کند، و در جریان آن هزینه‌های غیر قابل تحملی را بر جمهوری اسلامی تحمیل کند.»

جیسون برادسکی

مدیر سیاست‌گذاری گروه اتحاد علیه ایران هسته‌ای

«این اقدام واقعا یک زمین لرزه بود. و تاثیر جهانی خواهد داشت. قاسم سلیمانی صرفا یک نماد نبود او؛ واقعا صاحب قدرت و توان در جمهوری اسلامی بود. حتی رهبر جمهوری اسلامی به او لقب شهید زنده داده بود. قدرت او موجب شده بود که در سیاست داخلی از او حرف شنوی داشته باشند. بنابراین او نه تنها فرمانده گروههای نیابتی ایران در خارج بود، بلکه در سیاست داخلی هم تاثیرگذار بود. حتی توانسته بود هوادارانی برای خود در ایران و خارج از ایران ایجاد کند. اینکه رهبر جمهوری اسلامی، فورا معاون قاسم سلیمانی را به عنوان فرمانده نیروی قدس منصوب کرد نشان می دهد که رژیم نمی‌خواهد این نهاد پر قدرت را در این برهه بحرانی تضعیف کند. فراموش نکنیم که اقدامات آمریکا حساب شده است و آمریکا هم اکنون در حال رایزنی با متحدینش است. و آمریکا جدی است وقتی می‌گوید نمی‌گذارد کسی از خط قرمزهایش عبور کند.

مقامات ایران به دنبال تلافی خواهند بود؛ چه کوتاه و چه بلند مدت، اما باید منتظر بود و دید که چه می کنند. آنها این اقدام را بی پاسخ نخواهند گذارد. این ضربه بزرگی به این نهاد پرقدرت در جمهوری اسلامی بود. قاسم سلیمانی این نهاد را طی دو دهه به این حد گسترش داد. ایران حتما اقدامی انجام خواهد داد که محتملا از سوی گروه‌های نیابتی‌اش خواهد بود.»

مایکل دوران

پژوهشگر ارشد موسسه هادسن

«به نظر من این اقدامی حساب شده و سنجیده از سوی پرزیدنت ترامپ بود، گرچه کمی دیر انجام شد. قاسم سلیمانی بدون هیچ مجازاتی حمله علیه آمریکائیان و متحدان آمریکا را سازماندهی می کرد و سالها در حال ایجاد شبکه ای برای انجام عملیات شرورانه بود و هیچوقت با واکنش جدی آمریکا روبرو نشده بود. بنابراین فکر می‌کنم این کار باید مدتها پیش انجام می شد. کشته شدن قاسم سلیمانی از کشته شدن بن لادن و ابوبکرالبغدادی خیلی مهم تر است. کشتن بغدادی و بن لادن بیشتر جنبه نمادین داشت چون آنها زمانی کشته شدند که سازمان‌هایشان اهمیت خود را از دست داده بود، اما تهدید ایران تهدید بزرگتری است. ایران در آستانه دستیابی به سلاح هسته‌ای است و گروه های شبه نظامی‌اش در منطقه پراکنده‌اند و سلاح های هوشمند نقطه زن از ایران دریافت می کنند که تهدیدی جدی علیه آمریکا و متحدانش است. یک تهدید استراتژیک است و قاسم سلیمانی معمار این استراتژی بود. بنابراین این یک تغییر اساسی در سیاست منطقه است.»

بهنام طالبلو

پژوهشگر ارشد بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها

«این یک تحول خیلی مهم است چون برای نخستین بار آمریکا بر خلاف روال عادی یک عضو مهم حکومت و مقام کلیدی امنیتی ایرانی را هدف قرار داده، که در تاریخ خاورمیانه معاصر تروریست شیعه شناخته می شد. مرگ سلیمانی چه از لحاظ امنیت خاورمیانه معاصر و چه به لحاظ نقش محوری او در استراتژی سیاسی ایران، در خاورمیانه قانون بازی را تغییر می‌دهد. سلیمانی با رهبران شبه‌ نظامیان شیعه عراق و سوریه روابط نزدیک شخصی داشت. این یک نقطه اشتعال در تاریخ مناسبات آمریکا-ایران خواهد بود.

آمریکا منتظر واکنش ایران می ماند، اما ایران عملا با مشکلی رو به روست؛ اگر واکنش بیش از اندازه نشان دهد با افزایش یافتن تنش ها مجازات نظامی شدیدی در انتظارش خواهد بود. اکنون شاهد یک تغییر در سیاست آمریکا در قبال ایران هستیم. پیش از این تنها در واکنش به کشته شدن شهروند آمریکائی به دست شبه نظامیان شیعه عراقی، آمریکا واکنش نشان داده بود. حالا واشنگتن با هدف گرفتن یک نظامی کلیدی ایرانی، می خواهد نشان دهد تهدیدکنندگان منافع و امنیت آمریکا را پیش از دست زدن به حمله و قبل از آنکه اقدامی صورت گیرد هدف قرار خواهد داد.»

این مطلب به روزرسانی می‌شود