اشغال و گروگانگیری در سفارت آمریکا در تهران به روایت تصویر

این شاید معروف ترین عکسی باشد که از حمله به سفارت آمریکا در یادهاست. عکسی از خبرگزاری ایرنا که توسط خبرگزاری فرانسه به جهان مخابره شد و دنیا را شوکه کرد. تعدادی که خود را «دانشجویان پیرو خط امام» می‌نامیدند از دیوار سفارت بالا می‌روند.
 

یکشنبه نخستین روز کاری کارمندان سفارت بود و آن روز هم گمان می‌بردند شعارهای ضد آمریکایی تجمع کنندگان در خارج از محوطه سفارت خطری متوجه آنها نمی‌کند اما این بار فرق می‌کرد و قصد حمله و اشغال سفارت درمیان بود.

 

آیت الله خمینی پس از حمله به سفارت به شدت از اقدام مهاجمان حمایت کرد و با استفاده از عبارت «محل جاسوسی» برای سفارت آمریکا در تهران آتش طرفدارانش را شعله ورتر کرد.
 

خمینی در یک اقدام نمایشی دستور داد تا آمریکاییان آفریقایی تبار از جمع گروگان ها آزاد شوند
 

زنها هم به دستور رهبر جمهوری اسلامی آزاد شدند به خیال این که به این اقدام وحشیانه و کم سابقه در تاریخ دیپلماتیک جهان، رنگ و بوی بشردوستانه بدهند.
 

دسامبر ۱۹۷۹ (دی ماه ۱۳۵۸) مقام ارشد کلیسای کاتولیک دیترویت اجازه پیدا کرد تا به مناسبت کریسمس با گروگان ها دیدار کند

۶ دیپلماتی که در روز گروگانگیری موفق شدند با کمک سفارت کانادا از ایران فرار کنند برای قدردانی به سفارت کانادا در واشنگتن رفته‌اند – ۵ فوریه ۱۹۸۰

اقدامی که دانشجویان مدعی بودند برای دو سه روز برنامه ریزی شده بود ۴۴۴ روز طول کشید و تا مدتها در محوطه و اطراف سفارت بساط تجمع و اعتراض برپا بود. دانش آموزان را هم از مدارس به آنجا می بردند تا شعارهای از پیش تعیین شده را فریاد بزنند.

همزمان با خشونت انقلابیون در قتل و عام مقامات نظام پهلوی، تجمع کنندگان هم برای محمدرضا شاه پهلوی در بیرون سفارت آمریکا چوبه دار برپا کرده و خواستار تحویل او به انقلابیون بودند.
 

گروگان گیران بارها ادعا کردند که به اسناد جاسوسی بسیار مهمی دست پیدا کرده‌اند اما این اسناد هیچ گاه منتشر نشد. هرچند باعث استعفای دولت موقت مهدی بازرگان شد و تعدادی از گروگانگیران نیز به سمت‌های مهمی در سطوح مختلف جمهوری اسلامی رسیدند.
 

۳۰ دی‌ماه ۱۳۵۹ پنجاه و دو گروگان آمریکایی پس از ۴۴۴ روز اسارت آزاد شدند.
 

گروگان های آمریکایی با پرواز الجزایری از تهران منتقل شدند.
 

فریاد شادی یکی از گروگانها پس از ورود به فرانکفورت. روی در هواپیما نوشته شده: بازگشت به آزادی مبارک – ۲۱ ژانویه ۱۹۸۱

هنگامی که هواپیمای حامل گروگانها به آلمان رسید جیمی کارتر دیگر رئیس جمهوری آمریکا نبود.
 

استقبال باشکوه از گروگان های آزاده شده در خیابان های واشنگتن دی سی

مراسم استقبال از گروگان های آزاد شده با حضور پرزیدنت رونالد ریگان، در نخستین روزهای ریاست جمهوری اش