در پی حمله شیمیایی روز شنبه در سوریه که دستکم هشتاد کشته برجای گذاشت، رئیس جمهوری آمریکا ضمن محکوم کردن اقدام دولت بشار اسد، روسیه و ایران را نیز به دلیل حمایت از دولت اسد در این حمله مسئول دانست.
پرزیدنت ترامپ روز یکشنبه ۱۹ فروردین در چند پیام توئیتری، این حمله را ناشی از بیعقلی خواند و گفت: «یک فاجعۀ انسانی دیگر، بدون هیچ دلیلی.»
آقای ترامپ همچنین ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، و حکومت ایران - حامیان بانفوذ سوریه - را به خاطر آنچه پشتیبانی از حیوانی به نام اسد خواند به باد انتقاد گرفت. اشارۀ رئیس جمهوری آمریکا به بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه، بود. آقای ترامپ در ادامۀ پیامش در توئیتر گفت روسیه و ایران بهایی گزاف خواهند پرداخت.
او خواستار آن شد که به سرعت یک منطقه امن برای رساندن کمک های درمانی و انساندوستانه ایجاد شود.
وزارت خارجه آمریکا نیز در بیانیهای گفت که رژیم اسد و حامیانش باید برای این حمله مسئول شناخته شوند.
هدر نائورت ، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در بیانیه ای گفت آمریکا از نزدیک اخبار نگران کننده حمله شیمیایی را دنبال می کند، که بیمارستانی نیز در جریان آن هدف قرار گرفته است.
خانم نائورت در این بیانیه همچنین افزود روسیه با حمایت مستمر از رژیم سوریه، عملا برای چنین حملاتی مسئول شناخته می شود، در این حملات شهروندان هدف قرار میگیرند.
مخالفان بشار اسد میگویند نیروهای دولتی در ادامه حملات زمینی و هوایی در منطقه غوطه شرقی، شهر دوما را که بزرگترین شهر در این منطقه است، هدف بمب های بشکه ای قرار دادند.
سازمان موسوم به دفاع مدنی سوریه، متشکل از گروهی از امداگران که با حمایت مالی آمریکا و کشورهای غربی در مناطق تحت کنترل مخالفان فعالیت می کند، اعلام کرد بسیاری از خانواده های شهر دوما در پناهگاه ها یا خانه هایشان با دهان های کف کرده خفه شدند.
دفاع مدنی سوریه و گروه امدارسانی موسوم به انجمن پزشکان آمریکایی نیز در بیانیه مشترکی گفتند که بیش از پانصد نفر، اکثرا زنان و کودکان، به علت تنگی نفس، کف دهان و سوزش چشم به مراکز پزشکی منتقل شده اند.
این بیانیه می گوید ، امدادگران مجبور شدند پس از یافتن چهل و دو کشته جستجو برای دیگر قربانیان را به علت استشمام بوی بد متوقف کنند.
این بیانیه می گوید، بیماران بوی گاز کلرین می دادند و پوست برخی از آن ها آبی رنگ بود که نشانه کمبود اکسیژن است.
واکنشهای جهانی
پاپ فرانسیس، رهبر کاتولیک های جهان نیز در مراسم دعای روز یکشنبه در واکنش به حمله شیمیایی به غوطه شرقی گفت که هیچ چیز نمیتواند استفاده از چنین ابزاری برای نابودی جماعتی بیدفاع را توجیه کند. او از مردم خواست که دعا کنند تا سیاستمداران و نظامیان راه گفت و گو را در پیش بگیرند که تنها راه به رسیدن به صلح است.
وزیر خارجه ترکیه نیز در بیانیهای حمله شیمیایی به مناطق تحت کنترل شورشیان در غوطه شرقی را محکوم کرد و گفت که جامعه بین المللی از سابقه دولت سوریه در این زمینه آگاه است.
وزارت خارجه روسیه اما در بیانیهای اخبار مربوط به استفاده دولت سوریه از سلاح شیمیایی در حمله به غوطه شرقی را جعلی خواند و هشدار که «هر گونه واکنش نظامی بر اساس خبرها و بهانههای ساختگی پیامدهای متعددی به دنبال خواهد داشت.»
حمله اخیر پس از آن صورت گرفت که گروه های مخالف با دولت سوریه توافق کرده بودند تا روز جمعه گذشته، شانزدهم فروردین، از غوطه شرقی خارج شوند.
ارتش سوریه با حمایت حامیانش، روسیه و ایران تهاجم جدیدی را از روز جمعه برای بیرون راندن مخالفان از غوطه شرقی آغاز کرده است.
غوطه شرقی پنج سال قبل، در سال ۲۰۱۳ نیز هدف حمله ای شیمیایی قرار گرفت که صدها کشته و زخمی بر جای گذاشته بود.