سرنوشت «طلای سرخ» بسیار کمیاب ایران

گل زعفران

مقاله ای از میشل اددی برای وبسایت مجله فورچون

ایران پایتخت تولید زعفران جهان است و سنت کشت آن به بیش از سه هزار سال پیش برمی گردد. ایران امروز همچنان بیش از ۹۰ درصد از این محصول پر تقاضا را که در غذا، محصولات زیبایی، و طب سنتی استفاده می شود تولید می کند.

بنا بر گزارش شبکه خبری «سی ان ان»، تحریم های بین المللی وضع شده بر برنامه هسته ای ایران به تجارت زعفران ضربه بزرگی زده است. دسترسی شرکت ها و بانک های ایرانی به نظام مالی جهان مسدود و ارتباط شان با بازارهای اروپا، آمریکا، و کانادا قطع شده است.

از آن جایی که ایرانی ها نمی توانند از کانال های بانکی استفاده کنند شرکت های ایرانی باید راه هایی برای دور زدن سیستم پیدا می کردند. مهرداد روحانی، مدیرعامل شرکت «زعفران روحانی» به «سی ان ان» گفته است: «ما باید از طریق افرادی خاص وارد بازار شویم که مستقیما با مشتری ها در ارتباط هستند و باید به آن ها اعتماد کنیم که پول ما را می پردازند.» شرکت های دیگر با خریداران خارجی تهاتری عمل می کنند و غذا و کالاهای مصرفی را با زعفران داد و ستد می کنند.

فروش زعفران ایران با وجود این موانع همچنان ادامه دارد. مهرداد روحانی با گسترش بازار فروش زعفران به خاورمیانه توانسته است صادرات ماهانه شرکت اش را حفظ کند. یک شرکت زعفران دیگر در ایران توانسته است با وجود از دست رفتن فروش ۷ میلیون دلاری سالانه اش به بریتانیا گردش مالی اش را در سطح قبل از تحریم نگاه دارد. به گزارش «شورای ملی زعفران ایران» صادرات زعفران این کشور در سال گذشته ۳۶ درصد رشد نشان می دهد و بهای آن به ۲ هزار دلار برای هر کیلو افزایش یافته است.

سی ان ان پیش بینی می کند با برداشته شدن تحریم ها شرکت های ایرانی با افزایش فوق العاده درخواست خرید و در نتیجه افزایش چشمگیر قیمت روبرو خواهند شد.