وضعیت نتانیاهو در انتخابات آینده اسرائیل

سخنرانی بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل در جمع اعضای حزب لیکود در یک همایش انتخاباتی در حومه تل آویو - ۲۰ بهمن ۱۳۹۳

کمی بیش از یک ماه به برگزاری انتخابات در اسرائیل مانده است. بر پایه نظرسنجی‌ها و دیدگاه کارشناسان، بنیامین نتانیاهو که از یازدهم فروردین ماه ۱۳۸۸ تاکنون در مقام نخست وزیری اسرائیل بوده است، بار دیگر به این سمت انتخاب خواهد شد.

نتانیاهوی ۶۵ ساله پیش از این دوره، دو دوره دیگر نخست وزیر این کشور بوده است. وی پس از دیوید بن گورَین اولین نخست وزیر اسرائیل، طولانی‌ترین مدت در مقام نخست وزیری آن کشور را به خود اختصاص داده است.

در بحبوبه انتخابات این کشور، آقای نتانیاهو به دعوت جان بینر رییس جمهوریخواه مجلس نمایندگان کنگره آمریکا، بدون هماهنگی با کاخ سفید به آمریکا سفر خواهد کرد تا در کنگره سخنرانی کند. انتظار می‌رود محور سخنرانی او بر انتقاد از روند مذاکرات جاری هسته‌ای با ایران استوار باشد.

بر اساس نتیجه نظرسنجی رادیو ارتش اسرائیل، ۴۷ درصد مردم آن کشور بر این باور هستند که نتانیاهو باید از سخنرانی در کنگره آمریکا صرف نظر کند و ۳۴ درصد نیز می‌گویند که وی باید طبق برنامه این کار را انجام دهد.

این اقدام وی، روابط مستحکم بین اسرائیل و ایالات متحده را تا حدی خدشه دار کرده است.

کاخ سفید در واکنش به سخنرانی بنیامین نتانیاهو اعلام کرده که جو بایدن معاون رییس جمهوری آمریکا، که همزمان ریاست مجلس سنا را نیز بر عهده دارد، در این سخنرانی شرکت نخواهد کرد.

مقامات اسرائیلی با هدف فرونشاندن خشم برخی از اعضای کنگره آمریکا از محتوی سخنرانی نخست وزیر اسرائیل که قرار است با محوریت برنامه اتمی ایران در کنگره ایراد شود ، به دنبال تعدیل نحوه ارائه این سخنرانی هستند.

این تغییرات پیشنهادی شامل ایراد سخنرانی، در جلسه غیرعلنی کنگره، یا سخنرانی برای تعداد محدودی از نمایندگان مجلس نمایندگان به جای جلسه علنی کنگره، به همراه پخش تلویزیونی است.

گزینه دیگری که مقامات اسرائیلی آن را پیگیری می‌کنند، ایراد سخنرانی آقای نتانیاهو در نشست سالانه کمیته روابط عمومی اسراییل در آمریکا، ایپک، که در همان هفته برگزار می شود، به جای سخنرانی در کنگره است. این سخنرانی، قرار است در سوم ماه مارس (دوازدهم اسفند ماه) در کنگره آمریکا ایراد شود.

بر پایه آخرین نظرسنجی که روزنامه انگلیسی زبان تایمز اسرائیل، «جبهه صهیونیست»، شامل دو حزب کارگر و حاتنوا ۲۷ کرسی، حزب لیکود ۲۳ کرسی، فهرست عرب، خانه یهود و یِش آتید هر کدام با ۱۱ کرسی، از مجموع ۱۲۰ کرسی پارلمان اسرائیل یا کنست را در انتخابات آتی تصاحب خواهد کرد.

این نظرسنجی که حتی به زبان‌های روسی و عربی صورت گرفته است، نشانگر رقابت جدی بین اسحاق هرتزوگ از جبهه صهیونیست و حزب لیکود آقای نتانیاهو است.

بر پایه همین نظرسنجی، ۲۴ درصد از رای دهندگان هنوز تصمیم نگرفته‌اند که به چه حزبی رای خواهند داد.

در انتخابات آتی که قرار است در روز ۱۷مارس ۲۰۱۵ (۲۶ اسفند ۱۳۹۳) برگزار شود، این تعداد رای دهنده بسیار تعیین کننده هستند. این تعداد از رای دهندگان مردد، تاحدی نشانگر کاهش اعتبار و کارآمدی دولت آقای نتانیاهو در بین آنهاست و حتی نمایانگر تمایلشان به سمت جبهه آقای هرتزوگ است.

اما با وجود پیشی گرفتن جبهه صهیونیست، ایجاد ائتلاف برای این جبهه و رساندن تعداد کرسی‌هایشان به ۶۱ کرسی برای تشکیل دولت، کمی دشوار است. این جبهه برای تشکیل دولت باید به دنبال حزب میانه یش آتید و حتی حزب فهرست عرب و یا احزاب دست راستی برود.

بنابراین انتخاب دولت که عملا دولت ائتلافی خواهد بود، پس از برگزاری انتخابات عمومی و در کشاکش داد و ستد بین احزاب صورت می‌گیرد.

به گفته یکی از مقامات وزارت خارجه اسرائیل، بنیامین نتانیاهو درباره این که اعضای حزب دموکرات نیز از سخنرانی وی استقبال خواهند کرد، فریب خورده است.

برخی ناظران امر بر این باورند که زمان برای حضور نیافتن در کنگره دیر شده است، زیرا که رای دهندگان با تمایلات راستگرایانه از وی دوری خواهند جست. در ضمن وی می‌خواهد خود را در برابر ایران نیرومند جلوه دهد.