وزیر نیروی ایران روز جمعه در گفتگو با خبرگزاری تسنیم گفت صادرات نفتی کشور به کمتر از یک پنجم کاهش یافته است و اقتصاد ايران در شرايط دشوار و ويژهای قرار گرفته است.
حميد چيتچيان با بیان این که ميزان صادرات نفتی ایران از ۲ و نیم ميليون بشکه در روز به يک ميليون بشکه رسيده است، آنچه که او «تحريمهای ظالمانه» و «توطئه دشمنان» خواند را از عوامل اصلی کاهش صادرات نفت ایران و همینطور کاهش کم سابقه قیمت نفت در ماههای اخیر از بشکهای ۱۰۰ دلار به ۴۰ دلار، دانست.
با این وجود برخی از کارشناسان اقتصادی کاهش قیمت نفت را تابعی از شرایط عرضه و تقاضای بازار میدانند.
جمشید اسدی اقتصاددان مقیم پاریس در گفتگو با بخش فارسی صدای آمریکا گفت اگر ادعای مقامات ایران صحت داشته باشد و توطئهای برای کاهش درآمدهای نفتی ایران در میان باشد، چگونه مقامات، افزایش بیسابقه قیمت نفت در سالهای گذشته، که درآمدی سرشار نصیب ایران کرد، را توجیه خواهند کرد.
ایران به تازگی و برای جلب سرمایه گذاران خارجی در حوزه نفت که علاقهای به سرمایه گذاری در ایران نشان نمیدهند، قراردادهای نفتی خود را جذاب تر کرده است.
توزیع پیشنویس قراردادهای نفتی قبل از برداشته شدن تحریمها در راستای کمک به نوسازی میدانهای نفتی ایران، اکتشاف میادین جدید و دادن نقش بیشتر به سرمایه گذاران در فرآیند تولید، بخشی از این قراردادهای پیشنهادی است.
بیژن نامدار زنگنه وزیر نفت ایران، چندی پیش در حاشیه اجلاس اوپک در وین با مدیران شرکتهای نفتی کشورهای غربی در این باره دیدار و گفتگو کرد.
حميد چيتچيان همچنین در گفتگوی خود با تسنیم گفت میزان صادرات غیرنفتی ایران در ۱۰ ماهه نخست سال جاری، نسبت به مدت مشابه سال گذشته، ۲۵ درصد افزایش داشته و به ۴۶ میلیارد دلار رسیده است، تا به گفته او راه حلی برای کاهش درآمد نفتی ایران باشد.
بنا بر گزارش بانک جهانی که روز پنجشنبه منتشر شد، اگر ایران در موعد مقرر نتواند با گروه ۱+۵ بر سر برنامه هستهای خود به یک توافق جامع دست يابد، ارزش کل صادرات نفت آن برای سال جاری ۲۳ ميليارد دلار خواهد بود. صادرات نفت ایران در سال ۲۰۱۱ میلادی (۱۳۹۰ خورشیدی) به رقم ۱۲۰ ميليارد دلار رسيده بود.