هوشیار زیباری، وزیر خارجه عراق، ابتدا درباره پیامدهای عدم تشکیل دولت درعراق پس از گذشت بیش از هفت ماه از انتخابات پارلمانی گفت، «تعویق تشکیل دولت در عراق بر همه زمینه های روابط خارجی عراق تاثیر گذارده است. خروج عراق از فصل هفتم منشور سازمان ملل متحد به تعویق افتاده (بر اساس آن بدلیل حمله ارتش صدام به کویت استفاده از نیروی نظامی علیه عراق امکان پذیر است و داراییهای عراق در بانکهای جهانی برای پرداخت غرامت به آسیب دیدگان جنگ کویت بلوکه شده است) و دیپلماسی و مناسبات خارجی عراق و حتی شرکتها و کمپانیهایی را که مایل به سرمایه گذاری و فعالیت در طرحهای توسعه و بازسازی عراق هستند، تحت تاثیر قرار گرفته و همه منتظر تشکیل دولت هستند. اکنون چندین پیشنهاد دیپلماسی خارجی عراق نیز بهمین دلیل به تعویق افتاده است.
صدای آمریکا: مساله دخالتهای خارجی و بویژه دخالت ایران در امور داخلی عراق حتی برای تشکیل دولت بغداد مطرح است. آیا چنین دخالتی واقعی است؟
زيباری: موضع دولت و وزارت امور خارجه عراق درباره دخالتهای خارجی صریح و روشن است. ما با هرگونه دخالت خارجی در امور داخلی خود و بویژه در تشکیل دولت جدید عراق مخالف هستیم. زیرا این وظیفه خود عراقیهاست که طبق نتایج انتخابات با گفتگو در داخل کشور دولت را تشکیل دهند. ولی متاسفانه خود عراقی ها در عرصه سیاسی، زمینه را برای دخالتهای خارجی هموار میسازند. به بیان دیگر آنان خود، از دخالت خارجی در امور داخلی کشور حمایت میکنند، در سفر و دیدارهایی که میبینید روزانه از پایتخت های کشورهای همسایه بعمل می آورند. اما اکنون امیدهایی ایجاد شده که طرح پیشنهادی مسعود بارزانی رییس اقلیم کردستان عراق، مبنی بر اجلاس وسیع همه گروهها و طیفهای سیاسی عراق باهم در بغداد و در داخل کشور نتیجه بخش باشد. زیرا این تلاشی است که بدور از تاثیرات و دخالت خارجی توسط خود عراقیها برای تشکیل دولت صورت میپذیرد.
صدای آمریکا: پیشنهاد آقای بارزانی چقدر عملی شده است؟
زيباری: از روز پنجشنبه ۶ آبان (۲۸ اکتبر) اجلاس سران گروههای سیاسی عراق شروع شده است. روز یکشنبه ۹ آبان (۳۱ اکتبر) اجلاس بعدی در بغداد تشکیل میشود. در مرحله نخست بحث تشکیل چهارچوب دولت بطور جدی مطرح شده است. برای نشستهای دیگری در سطح رهبران فراکسیونهای پیروز در انتخابات آماده سازی صورت میگیرد تا تصمیم نهایی بمنظور تقسیم مسولیتها و پستهای اساسی اتخاذ شود.
پیشنهاد آقای بارزانی برای تشکیل دولت از سوی عراقیها و حتی فراتر از عراق از سوی سازمان ملل متحد، کاخ سفید و کشورهای عربی همچون مصر مورد استقبال گرم قرار گرفته است.
صدای آمریکا: عراقیها میگویند شما بعنوان وزیر خارجه روابط متعادل و متوازنی را با ایران و همزمان آمریکا و بطور کلی کشورهای خارجی برقرار کرده اید. آیا این درست است که گفته میشود ممکن است چنین رویه ای با گزینش فرد دیگری در وزارت امور خارجه دولت آتی تغییر یابد؟
زيباری: تصدی پستهای کلیدی در عراق قابل بحث و گفتگو هستند. از روسای قوای سه گانه گرفته تا تصدی وزارتخانه های مهم و از جمله وزارت خارجه. اما این به توافق گروههای سیاسی پیروز در انتخابات بستگی دارد. موقعیت فراکسیون کرد که من عضو آن هستم قوی است، زیرا کردها اکنون نیروی اصلی تعیین سرنوشت دولت جدید هستند. با این مفهوم که بدون حمایت کردها اکثریت لازم برای تشکیل دولت ایجاد نخواهد شد. بدون شک فراکسیون کرد سهم خود را از دولت عراق خواهد داشت، از روسای قوای سه گانه گرفته تا وزارتخانه های اصلی. نمیخواهم درباه مسائلی هم صحبت کنم که هنوز درباره آن توافقی بعمل نیامده است.