بخش انگلیسی صدای آمریکا - پرزیدنت دونالد ترامپ پس از اولین ملاقات با کیم جونگ اون رهبر کره شمالی در سنگاپور در ژوئن گذشته، در راه بازگشت به آمریکا اعلام کرد: «از جانب کره شمالی دیگر تهدید هسته ای در کار نیست.»
ترامپ سه روز پس از اجلاس با کیم فاتحانه گفت: «آن مشکل را حل کردم.»
اما چهارشنبه در اولین سالروز اجلاس سنگاپور، با توقف مذاکرات کاری و بروز اختلافات علنی میان مقام های آمریکایی بر سر چگونگی واکنش به اقدامات تحریک آمیز کره شمالی، توافق هسته ای بیش از پیش دور از دسترس به نظر می رسد.
ترامپ نسبت به رابطه اش با کیم همچنان خوش بین به نظر می رسد. رئیس جمهوری آمریکا گفت روز سه شنبه نامه زیبای دیگری از رهبر کره شمالی دریافت کرده است.
اما شواهد اندکی وجود دارد که رابطه شخصی ترامپ با کیم او را به ترک جنگ افزارهای هسته ای اش مجاب کند.
دارسی دراوت، پژوهشگر امور کره شمالی در دانشگاه یونسِی در سئول می گوید: «فکر می کنم دقیقا همان جایی هستیم که یک سال پیش بودیم. این تعامل های عملی روز به روز، تماس های در سطح میانی در منطقه است که کار را به پیش می برد؛ و ما واقعا چنین چیزی را نمی بینیم.»
به گفته مقام های آمریکایی، دو طرف ماه ها است که جلسات کاری نداشته اند و کره شمالی به درخواست های متعدد برای از سرگیری مذاکرات پاسخ نداده است.
کره شمالی حتی همکاری در پروژه مشترک کره شمالی و جنوبی برای بازگرداندن بقایای اجساد سربازهای کشته شده در جنگ کره در دهه ۵۰ میلادی را متوقف کرده است.
کره شمالی ماه گذشته آزمایش موشک های بالیستیک را برای اولین بار طی تقریبا یک سال و نیم دوباره آغاز کرد.
سو کیم، تحلیلگر موسسه رند و تحلیلگر پیشین سی آی ای، می گوید: «برنامه هسته ای و موشکی شان نه تنها دست نخورده، بلکه در حال پیشرفت و رشد است.»
ترامپ و کیم در سنگاپور توافق کردند «در جهت خلع سلاح هسته ای شبه جزیره کره» همکاری کنند. مقام های آمریکا بعدتر اذعان داشتند که واشنگتن و پیونگ یانگ درک مشترکی از واژه «خلع سلاح هسته ای» ندارند.
انتظار می رفت در اجلاس بعدی در هانوی در ویتنام، دست کم مسیر پیش رو تعیین شود. اما در عوض عمق اختلافات بین دو طرف روشن شد. ترامپ اجلاس را زود ترک کرد و کیم گفت برای توافق آماده نیست.
رئیس جمهوری آمریکا اصرار دارد کره شمالی کلیت برنامه جنگ افزار هسته ای اش را پیش از لغو تحریم های ایالات متحده جمع آوری کند. کیم خواهان رویکردی مرحله به مرحله است.
مقام های آمریکایی درباره روند مرحله به مرحله خلع سلاح هسته ای نظرات متناقضی داده اند و ترامپ گاه با مشاوران ارشدش بر سیاست کره اختلاف نظر نشان داده است.
ترامپ می گوید برای رسیدن به توافق با کره شمالی عجله ای ندارد و تاکید دارد کیم می داند که دست کشیدن از برنامه جنگ افزار هسته ای به نفع او است.
اما مقام های کره شمالی برای ایالات متحده ضرب الاجلی تا پایان سال تعیین کرده اند تا رفتارش را تغییر دهد.