روز شنبه ۱۱ ام ماه سپتامبر مصادف بود با نهمين سالروز حملات تروريستی به ۳ مکان در ايالات متحده آمريکا. در سراسر آمريکا مردم مراسم گوناگونی را برای بزرگداشت قربانيان حمله های تروريستی يازدهم سپتامبر به خاک آمريکا برگزار کردند. به همين مناسبت پرزيدنت باراک اوباما، رييس جمهوری آمريکا، سخنانی ايراد کرد.
پرزيدنت اوباما می گويد «در يازدهم سپتامبر ۲۰۰۱ نزديک به ۳ هزار نفر جان خود را در مرگبارترين حمله به خاک آمريکا از دست دادند، حمله ای که در تاريخ ما بی سابقه بود. ما هرگز تصاوير هواپيماهايی را که در داخل ساختمان ها ناپديد شدند، از ياد نخواهيم برد. ما هرگز تصاويری را که خانواده ها برای گم شدگان خود آويخته اند، از ياد نخواهيم برد. ما هرگز خشم و غمی را که احساس کرديم، از ياد نخواهيم برد و هر چند که پس از آن بامداد يازدهم سپتامبر، ۹ سال آمده و رفته است؛ اما گذشت زمان نمی تواند هرگز درد و فقدانی را که برای ابد با هوشياری ملت ما در هم آميخته است؛ نابود کند.»
رييس جمهوری آمريکا در پيام هفتگی خود همچنين گفت «در اين روز، ما همچنين کسانی را که برای زنده ماندن ديگران جان خود را از دست دادند؛ گرامی می داريم، ماًموران آتش نشانی و نخستين گروه هايی که به سرعت از پله های برج هايی که شعله های آتش آن را در بر گرفته بود؛ بالا رفتند و مسافرانی که به اطاقک خلبان هواپيما يورش بردند. و زنان و مردان اونيفورم پوش ما که از آن زمان تا بحال -- طی اين سالها -- جان خود را برای آن که کودکان ما بتوانند در جهانی امن تر رشد و زندگی کنند؛ از دست داده اند.»
سناتور «جان کايل» سناتور جمهوريخواه از ايالت آريزونا نيز در پيام هفتگی جمهوری خواهان گفت «اين مهم است که ما بين ايدئولوژی اسلامگرايان افراطی و بيش از يک ميليارد مسلمان مؤمنی که در سراسر جهان فرايض دينی خود را انجام می دهند؛ تفاوت قائل شويم.»
پرزيدنت اوباما گفت «بگذاريد برای آنان که از دست داده ايم، سوگوار باشيم، آنانی که خود را فدا کرده اند گرامی بداريم و تمام تلاش خود را برای پاسداری از ارزش های مشترکمان در اين روز و در روزهايی که در پيش روی داريم؛ بکار بريم.»
رييس جمهوری آمريکا همچنين در بامداد روز شنبه در محل پنتاگون، وزارت دفاع آمريکا، در واشنگتن حضور يافت تا در مراسم يک دقيقه سکوت به احترام در گذشتگان در حمله تروريستی يازدهم سپتامبر به پنتاگون، شرکت کند. رييس جمهوری سخنانی نيز به همين مناسبت ايراد کرد. پرزيدنت اوباما در مقر پنتاگون گفت «آنانی که به ايالات متحده حمله کردند نه تنها بر ساختمانها بلکه بر انديشه واقعی آمريکا حمله بردند.» رهبر آمريکا تأکيد کرد آمريکا با اسلام در حال جنگ نيست و از تروريستهای عامل حملات يازدهم سپتامبر به عنوان «گروهی بدبخت و بيچاره از مردانی نام برد که به گفته او دين و مذهب را به انحراف کشيدند.»
در يک مراسم جداگانه ميشل اوباما، بانوی اول آمريکا، در نزديکی روستای شانکس ويل در ايالت پنسيلوانيا، محل يکی از حملات در سپتامبر ۲۰۰۱، در معيت لورا بوش، بانوی اول پيشين کشور، با حاضران گفت که به باور او، اين مکان در پنسيلوانيا طی نسلهای آينده جايگاه الهام گرفتن، انديشيدن و بخاطر آوردن خواهد بود.
در همين حال در نيويورک نيز هزاران نفر روز شنبه در سالگرد حمله های يازدهم سپتامبر در خيابان های ناحيه منهتن در آن شهر دست به تظاهرات زده و حمايت خود را از برنامه ساخت يک مسجد مسلمانان در نزديکی مکان برج های فروريخته تجارت جهانی اعلام کردند. اين تظاهرکندگان ضمنا خواهان پايان تعصبات مذهبی شدند. اين تظاهرکنندگان جلوگيری از ساخت مسجد را معادل نژاد پرستی و تعصب مذهبی دانستند. اين درحالی است که عده ای از خانواده های قربانيان حمله های ۱۱ سپتامبر، ساخت مسجد در نزديکی محل برج های فروريخته را نامناسب و توهين آميز توصيف می کنند. حضور پر رنگ نيروی پليس از رو در رو شدن اين دو گروه جلوگيری کرد و گزارشی مبنی بر درگير شدن دو طرف منتشر نشده است.
باوجود صلح آميز بودن تظاهرات روز شنبه، تنش در مورد برنامه ساخت مسجد همچنان موجود است. سازماندهندگان تظاهرات حامی برنامه ساخت مسجد می گويند هدفشان از اين تظاهرات نزديک کردن جوامع و تشويق تحمل مذهبی بيشتر بود. اين تظاهرکنندگان پلاکاردهايی بر دست داشتند که بر روی آنها نوشته شده بود «تعصب و تنفر شما، تهديد برای امنيت ملی است» و «حمله به اسلام نژاد پرستی است.»
پرزيدنت باراک اوباما، رييس جمهوری آمريکا، می گويد او متوجه حساسيت شديدی که در رابطه با حمله های يازدهم سپتامبر وجود دارد هست. اما معتقد است برپايی مسجد و يا برپايی نماد هر مذهب ديگری در نزديکی محل برج های فروريخته تجارت جهانی بايد مجاز باشد. بر اساس يک نظر سنجی اخير، بيش از نيمی از شهروندان نيويورک با رييس جمهوری ايالات متحده هم عقيده هستند.
در خبری ديگر بر اساس پژوهشی جديد، از حملات يازدهم سپتامبر سال ۲۰۰۱ ميلادی به بعد، نوع تهديدهای تروريستی عليه آمريکا تغيير کرده است. بنا به اين گزارش، اکنون تهديد های تروريستی عليه ايالات متحده که منابع داخلی دارند، افزايش يافته است.
تمام ۱۹ جوان رباينده ۴ هواپيمای مسافربری و عامل حوادث تروريستی ۹ سال پيش در نيويورک و واشنگتن، عرب بودند و يک شهروند آمريکا هم در ميانشان نبود. اما بنا به گزارش مرکزی تحقيقاتی در آمريکا بنام «بايپارتيزان پوليسی سنتر» در خلال ۹ سالی که از آن وقايع می گذرد، و به رغم آنکه هنوز القاعده منبع اصلی تهديد های تروريستی برای ايالات متحده است، به گفته استفن فلاين ،رييس اين مرکز، تعدادی از آمريکايی ها نيز بصورت منابع تهديد و حملات تروريستی درآمده اند.
فلاين می گويد «اين تهديدها و حملات که از جانب منابع آمريکايی ست، به نسبت کوچکتر است، و رد گيری و ممانعت از وقوع آن برای جامعه اطلاعاتی و دستگاه های مسؤل تقريبا غيرممکن است. به عبارت ديگر وقوع يک حمله تروريستی در خاک آمريکا امری حتمی ست.»
چندی پيش يک آمريکايی پاکستانی الاصل و مسؤل انفجار ناموفقی در نيويورک به جرم خود اعتراف کرد، و گزارش مرکز تحقيقی مذکور از حداقل ۴۳ آمريکايی با نيات مشابه در سال گذشته، نام می برد.
هافمن می گويد «در حال حاضر، دسترسی به آموزش های تروريستی آسانتر است و همين ماه پيش مواردی داشتيم که بجای پاکستان، تعدادی قصد داشتند به سومالی مسافرت کنند.»
جنجال اخير در مورد ساخت مسجدی در نزديکی محل برج های ويران شده تجارت جهانی در نيويورک، و کشيش کليسای کوچکی در فلوريدا که قصد قرآن سوزی داشت، به گفته توماس کان مشکل جديدی ايجاد کرده است. وی می گويد «اين کارها از نظر جلب نيروهای جديد به سازمان های تروريستی و از نظر تبليغاتی به نفع القاعده است.»
پژوهشگر ديگری بنام لی هميلتون معتقد است که يکی از بهترين راه های مبارزه با تروريزم، توسعه و تعميق روابط ايالات متحده با دنيای اسلام است.
هميلتون می گويد «از لندن تا جاکارتا، يک ميليارد و سيصد يا چهارصد ميليون مسلمان زندگی می کنند. شناسايی ابعاد اين کار محتاج تلاشی بيش از گذشته است.»
محققان اين مرکز معتقدند که اين رويکرد محتاج تغيير خط مشی های سياسی آمريکا در قبال دنيای اسلام است، کاری که موضوع پژوهش آينده اين مرکز تحقيقاتی ست.
در همين حال فيصل ابورئوف، امام يک مسجد در نيويورک می گويد از بَلوای پيش آمده بر سر ساخت يک مرکز اسلامی در نزديکی محل برج های ويران شده سازمان تجارت جهانی، متاسف است.
ابورئوف در عين حال گفت انتقال اين مرکز از اين محل باعث قدرت گرفتن تندروها در جهان اسلام خواهد شد و شهروندان آمريکايی را به خطر خواهد انداخت.
به گفته فيصل ابورئوف، اين امر، اينگونه تعبير خواهد شد که گويی مسلمانان در آمريکا در معرض تهديد قرار دارند.
ابورئوف در گفتگويی با شبکه تلويزيونی ای بی سی در روز يکشنبه گفت اگر می دانست ساخت اين مرکز باعث اين همه جنجال خواهد شد، پيشنهاد اين پروژه را نمی داد.