لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۱۵:۳۲

مطبوعات بين المللی: استراتژی درست در قبال ايران چه بايد باشد؟


مطبوعات بين المللی: استراتژی درست در قبال ايران چه بايد باشد؟
مطبوعات بين المللی: استراتژی درست در قبال ايران چه بايد باشد؟

در آستانه نشست پنج بعلاوه يک با ايران که در ارتباط با برنامه اتمی جمهوری اسلامی برگزار می شود موضوع استراتژی درست در مورد جمهوری اسلامی ايران در کانون توجه مطبوعات بين المللی قرار گرفته است.

روزنامه گاردين چاپ لندن پشتيبانی بريتانيا و ايالات متحده از مجاهدين خلق را به لحاظ اخلاقی و استراتژيک نادرست خوانده است. در مقاله ای در ستون نظرات اين روزنامه بقلم متيو پارتريج آمده است، سختگيری در برابر جمهوری اسلامی نبايد با حمايت از گروهی همچون مجاهدين خلق از مسير صحيح ، منحرف شود. نويسنده با اشاره به ارتباط آن سازمان با صدام حسين ديکتاتور پيشين عراق می نويسد سازمانی که خواسته های دموکراتيکش با عملکرد آن يک دنيا فاصله دارد؛ قابل اعتماد و حمايت نيست. و به جای آن بايد از جنبش اصيل و دموکراسی خواهانه در داخل ايران، پشتيبانی کرد.

ايلان برمن رييس شورای سياست خارجی آمريکا نيز در ستون نظرات وال استريت جورنال با نگاهی دوباره به وضعيت دموکراسی خواهان در ايران نوشته است هرچند برخی از تحليلگران بر اين باورند که جنبش دموکراسی خواهی ايران خاموش شده و به تاريخ پيوسته است اما شديدتر شدن حملات سران و مقامات قضايی جمهوری اسلامی به رهبران جنبش سبز نشان از وحشت دولت تهران از گسترش مطالبات دموکراتيک مردم ايران دارد. روز سه شنبه وزارت امور خارجه آمريکا نسبت به حکم صادره از سوی دستگاه قضائی ايران برای نسرين ستوده وکيل مدافع واکنش شديد نشان داد.

در همين حال واشنگتن پست چاپ آمريکا می نويسد هيلاری کلينتون وزير امور خارجه آمريکا در سفر به خاورميانه بار ديگر به کشورهای نفت خيز خليج فارس هشدار داده است که هسته ای شدن جمهوری اسلامی منطقه را وارد رقابت هسته ای بسيار خطرناکی می کند و از همسايگان عرب ايران خواسته است تا همسو با غرب، حلقه فشار و تحريم اقتصادی را بر دولت تهران تنگتر کنند.

اما منابع اروپايی در ترکيه از سفر کاترين اشتون مسئول سياست خارجی اتحاديه اروپا به آن کشور در روز پنجشنبه برای تدارک دور آتی مذاکرات بر سر برنامه هسته ای ايران خبر دادند. دفتر خانم اشتون تاريخ احتمالی مذاکرات گروه موسوم به پنج بعلاوه يک را با نمايندگان جمهوری اسلامی را روز بيستم ژانويه اعلام کرده است در حاليکه احمد داوود اغلو وزير امور خارجه ترکيه اعلام کرد دور دوم گفتگوها بر سر برنامه هسته ای ايران در روزهای بيست و يکم و بيست و دوم ژانويه در استانبول برگزار خواهد شد. جلسه اول و دوم بهمن ماه دومين نشست گروه با ايران در پانزده ماه گذشته خواهد بود و در استانبول برگزار خواهد شد.

اما روسيه روز سه شنبه در نخستين واکنش به دعوت تهران از برخی از کشورهای عربی و غرب برای ديدار از تاسيسات هسته ای ايران گفت پيشنهاد تهران را مورد بررسی قرار می دهد هرچند برای پذيرش احتمالی دعوت ايران، پرسش هايی مطرح است که تهران هنوز بايد به آن پاسخ بدهد. سرگئی ريابکُف معاون وزير امور خارجه روسيه جزئياتی در اين زمينه ارائه نکرد اما دعوت ايران از کشورهای عربی و غرب برای بازديد از تاسيسات هسته ای را گامی مثبت و نشانه آمادگی تهران برای رويکرد تازه ای در گفتگوهای هسته ای خواند. تحليلگران و حتی برخی مقامات غربی معتقدند اين دعوت حربه ای ديگر در آستين دولت ج.ا. برای ايجاد شکاف ميان کشورهای مذاکره کننده است. کاترين اشتون جمعه گذشته در رد دعوت ايران گفته بود بازديد از تأسيسات هسته ای وظيفهء آژانس است. واشنگتن به اين تور دعوت نشد اما آنرا يک تدبير تبليغاتی توصيف کرد. رامين مهمانپرست سخنگوی وزارت امور خارجه ايران گفته است دعوت از سفرای کشورهای شورای حکام آژانس بين المللی انرژی اتمی برای اين سفر ارتباطی با جلسه اول بهمن ماه در استانبول ندارد.

نتيجه جلسه ژنو که يک ماه پيش برگزار شد دو گانه بود. تنها نتيجه ملموس تعيين نشست استانبول و ديگر بگفته يک مقام ارشد غربی نزديک به جلسات، اتحاد هرچه بيشتر گروه پنج بعلاوه يک که بايد برای ايران آشکار شده باشد. اين مقام اظهار داشته بود از ابتدا انتظار چندانی از جلسه ژنو نداشت و همانطور هم شد. عليرغم اصرار ايران که مسأله هسته ای بحث نخواهد شد گفته ميشود ۷۵ درصد مذاکرات بر محور برنامه اتمی ايران بوده است.

XS
SM
MD
LG