لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۱۷:۴۲

گزارش رابرت مولر حاوی چه اطلاعاتی است


بخش انگلیسی صدای آمریکا - پرسش های اصلی که انتظار می رود رابرت مولر، بازرس ویژه و مدیر پیشین «اف بی آی»، در گزارش خود پاسخ بدهد این است: آیا دونالد ترامپ یا مشاوران او برای تضعیف کمپین انتخاباتی هیلاری کلینتون در سال ۲۰۱۶، بر سر ایمیل های ربوده شده از «کمیته ملی حزب دموکرات» و رئیس کمپین کلینتون تبانی کرده بودند؟ یا رئیس جمهوری آینده صرفا برنده خوش شانس تاکتیک های مخرب روسیه بود؟ و آیا ترامپ برای حفاظت از خود و مشاوران سیاسی اش در برابر تحقیقات قضایی مانع تراشی و سنگ اندازی کرد؟

این تحقیقات به ۳۷ مورد ایراد اتهام علیه افراد و موسسات، عمدتا عوامل تحت تعقیب روس، منجر شد. هفت نفر شامل پنج مشاور ترامپ تخلف خود را پذیرفته و پنج نفر به زندان محکوم شده اند.

مایکل فلین، مشاور امنیت ملی پیشین کاخ سفید، به ادای اظهارات کذب به «اف بی آی» درباره مکالمات اش با سفیر روسیه در واشنگتن اعتراف کرد. پال منافورت، رئیس پیشین کمپین انتخاباتی ترامپ، اخیرا به طیفی از جرائم محکوم شد.

گمانه زنی های بسیاری مطرح بود که بازرس ویژه علیه افراد دیگری ایراد اتهام خواهد کرد، اما اقدام قضایی دیگری در کار نیست.

مولر با ارائه گزارش خود به ویلیام بار، وزیر دادگستری آمریکا، عملا به کار خود پایان می دهد، اما دردسرهای حقوقی رئیس جمهور پایان نیافته است. مولر در ماه های اخیر بخش هایی از تحقیقات خود را به دفاتر دادستانی در منطقه جنوب نیویورک ارجاع داد. دادستان ها آن جا تحقیقات جداگانه ای را درباره «سازمان ترامپ» و دیگر نهادهای ترامپ به جریان انداخته اند.

بر مبنای قانون، این وزیر دادگستری است که تصمیم می گیرد چه بخش هایی از گزارش محرمانه مولر در اختیار کنگره و افکار عمومی قرار بگیرد.

رهبران دموکرات کنگره خواهان دریافت نسخه کامل غیرمحرمانه گزارش مولر هستند تا بتوانند در باره آن با مردم آمریکا صحبت کنند.

تحقیقات بازرس ویژه ۱۷ مه ۲۰۱۷ با اعلام آن توسط راد رزنستاین، معاون وزیر دادگستری، آغاز شد. رزنستاین گفت مولر را به مسئولیت تحقیقات جاری اف بی آی در مورد ارتباط میان کمپین ترامپ و مداخلات انتخاباتی روسیه منصوب می کند. رزنستاین آن موقع گفت که این انتصاب به این معنا نیست که واقعا هماهنگی غیرقانونی بین کمپین ترامپ و مقام های روس بوده است. هدف از انتقال ماموریت به مولر اطمینان از غیرسیاسی بودن آن نزد افکار عمومی بود.

سرنخ اولیه که منجر به آغاز تحقیقات شد از یک دیپلمات ارشد استرالیایی در بریتانیا به دست آمد. او در یک مشروب فروشی در لندن دیداری با جرج پاپاداپولوس، مشاور سیاست خارجی کمپین انتخاباتی ترامپ، درباره اطلاعات سوء از هیلاری کلینتون داشت.

وقتی وبسایت افشاگر ویکی‌لیکس در ۲۲ ژوئیه ۲۰۱۶ حدود ۲۰ هزار ایمیل ربوده شده از کمیته ملی حزب دموکرات را منتشر کرد، دولت استرالیا با «اف بی آی» تماس گرفت و در اقدامی غیرمعمول به مقام های آمریکا اجازه داد با آلکساندر داونر، کمیسیونر عالی استرالیا در بریتانیا، که با پاپاداپولوس ملاقات کرده بود، مصاحبه کنند.

جامعه اطلاعاتی آمریکا از پیش باور داشت که روسیه پشت ربودن ایمیل های حزب دموکرات بوده است.

مصاحبه دیپلمات استرالیایی «اف بی آی» را واداشت که عملیات ضد اطلاعات در مورد احتمال تبانی کمپین ترامپ با روسیه را آغاز کند.

تا سپتامبر ۲۰۱۶، مقام های اطلاعاتی اعضای کنگره را در جریان مداخله روسیه در انتخابات گذاشته بودند، اما ۸ نوامبر زمانی که ترامپ به شکل غیرمنتظره ای پا به کاخ سفید گذاشت، بعضی از مهم ترین جزئیات درباره نیات روسیه علنی شد.

تحولات پس از انتخابات چنان پیش رفت که مایکل فلین، مشاور امنیت ملی ترامپ، مجبور شد از سمت خود کنار برود.

سرنوشت فلین به طور غیرمستقیم موجب انتقال پرونده در بهار ۲۰۱۷ به مولر شد.

جف سشنز، وزیر دادگستری وقت دولت ترامپ، به دلیل نقش اش در کمپین انتخاباتی ترامپ و تضاد منافع بالقوه در این باره خود را از تحقیقات رابطه کمپین با روسیه برحذر داشت.

جیمز کومی، مدیر وقت اف بی آی، بعدتر گزارش داد که پرزیدنت ترامپ از او خواسته بود از تحقیقات درباره فلین دست بکشد، ولی او نپذیرفته بود.

پرزیدنت ترامپ در ماه مه کومی را برکنار کرد.

راد رزنستاین در ۱۷ ماه مه برای پرهیز از مداخله سیاسی در تحقیقات، پرونده را به رابرت مولر سپرد.

ماموریت اولیه مولر یافتن «هر گونه تماس و هماهنگی بین دولت روسیه و افراد مرتبط با کمپین پرزیدنت دونالد ترامپ، و هر مساله به طور مستقیم مرتبط با آن» بود، اما بعدتر احتمال مانع تراشی ترامپ در سر راه تحقیقات به آن ماموریت اضافه شد.

به دنبال برکناری جیمز کومی، اندرو مک کیب، کفیل مدیر اف بی آی، بی سر و صدا دستور راه اندازی دو تحقیقات دیگر را در باره مانع تراشی ترامپ بر سر راه تحقیقات و احتمال این که ترامپ مامور روسیه باشد، صادر کرد.

در جریان تحقیقات مولر، پاپاداپولوس به دلیل ادای اظهارات دروغ به اف بی آی به دو هفته زندان محکوم شد.

پال منافورت و معاون اش ریک گیتس هر دو به توطئه و پولشویی در سال ها پیش در دوره کار در اوکراین متهم شدند.

این موارد به طور مشخص هیچ ارتباطی با کمپین ترامپ نداشت.

مولر در فوریه ۲۰۱۸، علیه ۱۳ تبعه روس و سه شرکت روسی برای مداخله در انتخابات آمریکا ایراد اتهام کرد. چند ماه بعد، ۱۲ روس دیگر به ربودن ایمیل های کمیته ملی حزب دموکرات و دیگران متهم شدند.

مدتی بعد نوبت به مایکل کوئن، وکیل پیشین ترامپ، رسید که برای تخفیف جرائم بالقوه اش تصمیم به همکاری با اف بی آی گرفت.

اتهامات منافورت هم ابعاد تازه ای از جمله اعمال فشار بر شاهد پرونده پیدا کرد و از کنستانتین کیلیمنیک، شریک منافورت، به عنوان یکی از متهمان نامبرده شد.

در نوامبر ۲۰۱۸، توافقی صورت گرفت تا پرزیدنت ترامپ به پرسش های مولر به صورت کتبی پاسخ دهد.

در ژانویه ۲۰۱۹، راجر استون، مشاور ترامپ، با اتهام مانع تراشی قضایی، ادای اظهارات دروغ به کنگره و اعمال فشار بر شاهد پرونده بازداشت شد.

آخرین چهره این پرونده که حضور چشمگیر رسانه ای داشت، مایکل کوئن بود که چند روز در جلسات متعدد علنی و غیرعلنی کنگره علیه ترامپ حرف زد.

کوئن که به زودی زندانی خواهد شد درباره پرسش امکان تبانی ترامپ و کمپین او با روسیه گفت من چنین شواهدی در دست ندارم.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG