لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۱۱ شهریور ۱۴۰۳ ایران ۰۵:۵۶

شبکه جهانی وب بیست ساله شد


شبکه جهانی وب بیست ساله شد
شبکه جهانی وب بیست ساله شد

بیست سال پیش در چنین روزی، دانشمندی به نام تیم برنرز لی، که لقب آقا به او اعطا شده بود، اولین صفحه شبکه جهانی وب را به صورت آزادانه در اختیار عموم مردم قرار داد.

این شبکه جهانی اینترنتی از آن زمان تاکنون با سرعت خارق العاده و بی سابقه ای رشد کرده و بیش از هر پدیده دیگری بر حیات روزمره بشر تاثیرگذار بوده است.

شبکه جهانی وب که با ایجاد شبکه ای از انواع سیم ها و قرار دادن یک ترمینال در هر منزل و یا هر اداره ایجاد می شود و داده های آن بین کابران تقسیم می شود، در سطح تئوری به طور غیرقابل تصوری ساده و غیرپیچیده است.
­
«مرکز شتاب دهنده خطی» دانشگاه استنفورد اولین محل خارج از اروپا بود که سرور اینترنت را نصب کرد.

ببو وایت، محقق این مرکز یکی از اولین افرادی بود که از شبکه جهانی وب استفاده کرد. وی به «وی ۳»، یک نشریه اینترنتی چاپ بریتانیا گفته است «اغلب از من پرسیده می شود که آیا اولین باری که در استنفورد از شبکه جهانی وب استفاده کردم، از تاثیر چشمگیر و شگفت آوری که این شبکه بر جامعه خواهد داشت، آگاهی داشتم و پاسخ من همیشه منفی است و گاه به این فکر می کنم که آیا در آن زمان کسی بود که چنین تصوری داشته باشد؟

با وجودی که آقای برنرز شبکه جهانی وب را بر پایه ایده آزادی برای همه افرادی که قصد استفاده از آن را داشتند، بنا نهاده بود و هرگز تصور نمی کرد که این شبکه اطلاعاتی به ابزاری بر کسب قدرت و ثروت بدل شود، اما روند رشد اینترنت در دو دهه گذشته روایت متفاوتی را حکایت می کند.

گرچه شبکه جهانی وب شیوه تجارت، بازاریابی و فروش در سراسر جهان را متحول کرد، کسب و کارهای جدید آفرید و شاهد تحولات و پدیده های بی سابقه ای در اقتصاد بین المللی بوده، اما این ابزار ارتباطی وسیله ای برای تفریح و خوشگذرانی ملت های مختلف نیز بوده است.

در حالی که بیشتر صنایع به شیوه ای تحت تاثیر نفوذ و گسترش غیرقابل انکار شبکه جهانی وب قرار گرفته اند، حوزه رسانه های عمومی و اخبار یکی از بخش هایی بوده که طور چشمگیر و بازگشت ناپذیری تحت تاثیر این پدیده قرار گرفته است.

پیش از شبکه جهانی وب، صنعت نشر و روزنامه خودکفا بود و همه جنبه های خبررسانی را با شیوه های سنتی انجام می شد اما امروزه تارنماهای خبری همچون وبلاگ ها و توئیتر بخش عظیمی از این مسئولیت را به عهده گرفته اند.

رشد اینترنت در سطج جهان خطراتی نیز به همراه داشته است و دولت ها و کشورهای مختلف در صدد کنترل قدرتمند ترین رسانه عمومی دنیا برآمده اند و کشورهایی همچون ایران، چین، عربستان سعودی، سوریه و تونس با مسدود کردن راه های ارتباطی شبکه جهانی وب، افکار عمومی، نارضایتی های سیاسی و اجتماعی را سرکوب می کنند.

صاحبنظران براین باورند که شبکه جهانی وب شهروندان کشورهای جهان را قادر ساخته است تا با ارسال پیام خود را به سراسر جهان، آگاهی رسانی کنند و کارزارهای موثر و پویایی برای مبارزه علیه حکومت های خودکامه و دولتمردان ستمگر خود به راه بیاندازند.

صاحبظران و کارشناسان امور اجتماعی معتقدند پدیده شبکه جهانی وب کلیه جنبه های حیات بشر مدرن را متحول کرده است و تاثیر این انقلاب اینترنتی، بازگشت ناپذیر خواهد بود.

XS
SM
MD
LG