لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۴ دی ۱۴۰۳ ایران ۲۱:۳۹

«انتخابات مجازی»، مجالی برای انتخاب آزاد و امن


گری کاسپاروف، قهرمان سابق شطرنج جهان و از چهره های عمده اپوزیسیون روسیه
گری کاسپاروف، قهرمان سابق شطرنج جهان و از چهره های عمده اپوزیسیون روسیه
در حالی که کمتر از پنج روز به برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در ایران باقی مانده، در روزهای اخیر و بویژه پس از اعلام رد صلاحیت اسفندیار رحیم مشایی و اکبر هاشمی رفسنجانی و در پی آن آغاز مناظره های تلویزیونی نامزدها، مسئله انتخابات به بحثی داغ تبدیل شده است. بسیاری از ناظران و تحلیلگران معتقدند که سد تایید صلاحیت نامزدها توسط شورای نگهبان، اولین گام در نقض حق شهروندان ایران است بطوریکه هم حق انتخاب شدن و هم حق انتخاب کردن آزادانه را از مردم ایران سلب می کند و با اعلامیه جهانی حقوق بشر در تناقض است.

در چنین شرایطی است که گروهی بین المللی از فعالان دمکراسی خواه با استفاده از امکاناتی که تکنولوژی در اختیار می گذارد، به رای دهندگان ایرانی فرصت می دهند تا در یک انتخابات آزاد با تمهیدات امنیتی بالا شرکت کنند.

سازماندهندگان پروژه «ما انتخاب می کنیم» (رای ما) با در نظر گرفتن حساسیت های مردم ساکن ایران و برای حفظ هویت آنان راه های پیچیده ای را تعبیه کرده اند تا با تضمین امنیت و ناشناس ماندن رای دهندگان، آنها را به مشارکت در این رای گیری آنلاین ترغیب کنند.

«ما انتخاب می کنیم»، رای گیری آنلاین را از روز جمعه ١٨ خرداد (٧ ژوئن) آغاز
کرده است. در این انتخابات جایگزین، سازماندهندگان پس از مشاوره های طولانی با گروه های مختلف ایرانی، ٢٠ کاندیدا از طیف وسیع جامعه ایرانی را در نظر گرفتند که هشت نامزد تایید صلاحیت شده، هاشمی رفسنجانی و رحیم مشایی، مهدی کروبی، میرحسین موسوی، نرگس محمدی، رضا پهلوی، نسرین ستوده، جعفر پناهی و شماری دیگر را در بر می گیرد.

در این پروژه از افراد دعوت می شود تا با مراجعه به صفحه اینترنتی «رای ما» ابتدا شماره تلفن ثابت یا موبایل خود را وارد کنند. سپس یک پیامک یا یک تماس تلفنی خودکار و اتفاقی (رندوم) – به انتخاب کاربران- به آنان ارسال می شود که حاوی متنی کاملا خنثی و بی خطر است. این پیامک یا تماس در واقع رمز عبوری است که افراد باید در گام بعدی به سامانه وارد کنند تا بتوانند رای دهند. برای به حداقل رساندن خطر ردیابی، تماس ها و پیامک های خنثی و خودکار، همزمان برای گروه بزرگی از شماره های ایرانی که الزاما از سامانه استفاده نمی کنند، فرستاده می شود تا حفاظت از امنیت کاربران تامین شود.

ایرانیان می توانند رای مجازی خود را بدون نگرانی از این که کسی به در خانه شان بکوبد، به صندوق بیاندازند.
بیانیه رسمی مطبوعاتی «ما انتخاب می کنیم» ضمن اعلام آغاز پروژه می گوید که نتیجه این انتخابات مجازی موازی، شامگاه ٢٣ خرداد (یک روز قبل از روز رسمی انتخابات در ایران) اعلام می شود.
این پروژه مجهز به یک سامانه دو مرحله‌ای احراز هویت است و از اولین باری که در روسیه آزمایش شد، ضریب امنیتی آن برای پروژه ایران دائما ارتقا یافته بطوریکه زبده ترین کارشناسان امنیت اطلاعات آنلاین، امنیت کامل آن را تایید کرده اند.

رئیس کمیته بین‌المللی برگزارکننده این انتخابات اینترنتی، گری کاسپاروف، استاد و قهرمان پیشین شطرنج و از مخالفان دولت روسیه است. او به رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی گفته است که هدفش از این اقدام فراهم کردن امکان انتخابات آزاد و عادلانه در ایران است: «انتخابات ایران امروز به سطح خیمه‌شب‌بازی تقلیل یافته‌است. چرا که بسیاری از نامزدها، نامزدهای واقعی، به دست کمیسیون منتخب آیت‌الله خامنه‌ای (شورای نگهبان) از صحنه رقابت کنار گذاشته شده‌اند. برای همین، اگر می‌خواهیم نظر واقعی مردم را بدانیم، باید جایگزین دیگری برای رأی دادن در اختیارشان قرار دهیم تا بتوانند از آن طریق نظر خود را ابراز کنند.»

گری کاسپاروف شهروند روسیه است ولی در خارج از آن کشور به سر می‌برد و اخیرا اعلام کرده که برای پرهیز از خطر بازجویی فعلا قصد ندارد به کشورش بازگردد.
پروژه انتخابات مجازی قبلا در روسیه با موفقیت به اجرا درآمده است. کاسپاروف می گوید در پروژه انتخابات مجازی ایران، از همان فناوری‌ای استفاده می‌ شود که قبلا در روسیه استفاده شده با این تفاوت که سطح امنیتی آن ارتقا یافته و تقویت شده است: «این فن‌آوری از روسیه می آید و برآیند تجربه سال گذشته ما در برگزاری انتخابات شورای مخالفان روسیه است. من دو سالی است که درباره طراحی یک چنین سامانه‌ای با دوستانم در روسیه صحبت می‌کنم و اوایل امسال هم گروهی از اپوزیسیون ایران با من تماس گرفتند تا ارتباط ایجاد شود، از آنجایی‌که من اعتقاد راسخ دارم که مستبدین در سراسر دنیا با یکدیگر متحد هستند، به نظرم خیلی اهمیت دارد که معترضان هم نیروهایشان را یکی کنند و گردهم آیند

در رأی گیری مجازی روسیه در اکتبر ٢٠١٢، بیش از ۸۰ هزار نفر برای برگزیدن رهبران اپوزیسیون این کشور، در انتخاباتی اینترنتی شرکت کردند. امکان این کار غیر از این روش وجود نداشت.

نیما تمدن، خبرنگاری که در راه‌اندازی این پروژه شرکت دارد، به صدای آمریکا می‌گوید سامانه این پروژه طوری طراحی شده که از هویت رأی دهندگان محافظت می‌کند. او ابراز امیدواری می کند که مردم داخل ایران به ضریب امنیت بسیار بالای این پروژه اعتماد کنند و مطمئن باشند که امنیت آنها به خطر نخواهد افتاد: «این پروژه مجهز به یک سامانه دو مرحله‌ای احراز هویت است و از اولین باری که در روسیه آزمایش شد، ضریب امنیتی آن برای پروژه ایران دائما ارتقا یافته بطوریکه زبده ترین کارشناسان امنیت اطلاعات آنلاین، امنیت کامل آن را تایید کرده اند.»

دکتر لئونید ولکوف، سرپرست تیم طراحی امنیتی پروژه است. در بیانیه مطبوعاتی به نقل از او گفته می شود: «سیستمی که برای انتخابات ایران طراحی کرده ایم امن ترین و پیچیده ترین سامانه در نوع خود است که تاکنون خلق شده است. ایرانیان می توانند رای مجازی خود را بدون نگرانی از این که کسی به در خانه شان بکوبد، به صندوق بیاندازند.»

صفحه فیسبوک «ما انتخاب می کنیم» صبح شنبه نوشت: «ایرانیان از رای دادن نمی‌ترسند. در کمتر از ۲۴ ساعت از زمانی که سیستم رای‌گیری آغاز به کار کرده است تقریبا ۵۰۰ نفر در انتخابات آزاد ایران شرکت کرده‌اند. تعداد رای‌های ارسالی هر ساعت بیشتر می‌شود... به ما کمک کنید تا صدای شما را به گوش جهانیان برسانیم.»

ما انتخاب می کنیم در بیانیه مطبوعاتی خود می گوید برپایی این رای گیری مجازی با اتکا به کمک حامیان خصوصی تأمین شده است. کمیته بین‌المللی ناظر بر این پروژه از جمله افرادی مانند فیروز نادری، دانشمند ایرانی-آمریکایی، پرفسور ایروین کاتلر، دادستان کل پیشین کانادا، پرفسور فرانسیس فوکویاما، نظریه‌پرداز سیاسی آمریکایی، لری دایموند، کارشناس برجسته در زمینه دموکراسی از آمریکا، نازی افتخاری، تاجر و کارآفرین موفق ایرانی-آمریکایی، و پرفسور دیوید پولاک، کارشناس برجسته انتخابات را دربرمی گیرد.
XS
SM
MD
LG