توجه: آليستر برت، وزير امور خاورميانه در دفتر کشورهای مشترک المنافع در لندن، در مطبوعات و سايت های ايرانی، به عنوان معاون وزير امور خارجه بريتانيا، ياد می شود.
س-آيا دولت انگليس می داند حمله به سفارت انگليس چگونه صورت گرفته، و چه کسی در پشت آن بوده است؟ وزير امور خارجه بريتانيا گفته است توهمی بيش نيست که بگوييم دولت ايران در اين واقعه دخالت نداشته است.
ج: بله. اين حادثه در جريان تظاهراتی رخ داده که به وسيله دولت ايران ترتيب داده شده بود - و به عقيده من چندين نفر در آن بودند که ترتيب ارتباط آنها با هم نشان می دهد که به احتمال قوی آنها با رژيم يا بخشی از رهبری رژيم مرتبط بوده اند، می دانسته اند چه اتفاقی دارد می افتد، و چه اتفاقی قرار است رخ بدهد. به هر حال به هر ترتيب که اين حادثه روی داده باشد، هر دولتی مسئوليت مطلق دارد که حافظ جان ديپلمات ها و اموال سفارتخانه های خارجی باشد، و اين مسئوليت آشکارا زير پا گذاشته شده است.
س-آيا می دانيد چه جناحی از دولت ايران در اين واقعه دست داشته است؟
ج: نه، ما در موقعيتی نيستيم که مشخص کنيم چه گروه يا جناحی از رژيم ايران در اين ماجرا دست داشته است. آگاه هستيم که رهبری رژيم دچار تفرقه و اختلاف است، اما مسلم است که حمله ای با اين ابعاد، با چنين پيچيدگی، و حمله به دو محل جداگانه سفارتخانه در آن واحد، به احتمال زياد نمی توانسته بدون همدستی جناحی از رهبری رژيم صورت گرفته باشد.
س- آيا شما از رژيم جمهوری اسلامی ايران درخواست پرداخت خسارت خواهيد کرد؟
ج: به موجب کنوانسيون وين، پرداخت خسارت برای چنين رويدادهايی در نظر گرفته شده است. ما هم انتظار داريم دولت ايران به ما خسارت بپردازد. از ياد نبريد که اين فقط حمله به اموال و املاک يک دولت ديگر نبوده است. به خانه ها و محوطه های مسکونی ديپلمات ها هم حمله کرده اند. اموال آنها تخريب شده و به غارت رفته است. اين به هيچ وجه قابل قبول نيست. به نفع خود آنهاست که خسارت بپردازند.
س: وزير امور خارجه گفت تمام پرسنل بريتانيايی از ايران خارج شده اند. آيا کارکنان ايرانی هم خارج شده اند؟
ج: نه. من فکر می کنم در اين زمان فقط کارمندان بريتانيايی بوده اند. ما انتظار داريم کارکنان ايرانی که در خدمات ديپلماسی برای بريتانيا به خوبی کار می کردند توسط مقام های ايرانی محافظت شوند.
س: آيا به هنگام حمله به سفارت، سفير در آنجا بود؟
ج: بله. او تلاش کرد به کارکنان کمک کند. آن ها در مکان های مختلف و تحت شرايط مختلفی بودند که در چند روز آينده خواهيم شنيد که چقدر ترسناک بوده است. ما خيلی خوشحاليم که آن ها اکنون در ايمنی هستند.
س: تظاهرکنندگان ايرانی می گويند مدارک سری را مصادره کرده اند که طبق گفته آن ها حاکی از نوعی جاسوسی است. آيا شما نگران هستيد که اين اسرار فاش شود؟
ج: ما هرگز در مورد مسائل امنيتی صحبت نمی کنيم. در نتيجه من در اين مورد توضيح نمی دهم.
س: شما چگونه رابطه تان را با ايران حفظ خواهيد کرد؟
ج: مسائل زيادی وجود دارد که ما بايد در مورد آن ها با رژيم ايران مذاکره کنيم. به اين دليل روابط ديپلماتيک کاملا قطع نشده است. گردهمايی های بين المللی خواهد بود که در آن وزير امور خارجه می تواند با همتايش ملاقات کند. دست کم در مورد برنامه اتمی ايران که ما اميدواريم و انتظار داريم ايران در مهلت تعيين شده به پيشنهاد مذاکره پاسخ دهد. در نتيجه در اين مورد و موارد ديگر تماس وجود خواهد داشت ولی بدليل اتفاق ديروز، اگر سفارت ما در تهران نمی تواند مورد استفاده قرار گيرد، به نظر درست نمی آيد که سفارت ايران در لندن نيز بتواند توسط رژيم ايران مورد استفاده قرار گيرد.
س: در حال حاضر با توجه به بسته شدن سفارت بريتانيا در ايران، چه کسی از منافع بريتانيا در ايران محافظت خواهد کرد؟
ج: يک کشور ديگر تعيين خواهد شد تا از شهروندان بريتانيا حمايت کند. ما اکنون در حال بررسی اين مسئله با همسايگان هستيم و نتيجه آن بزودی اعلام خواهد شد.
س: آيا مشخص است که چند نفر از ديپلماتهای ايرانی مقيم لندن بايد از بريتانيا خارج شوند؟
ج: وزارت امور خارجه به ۲۴ ديپلمات ايرانی و بستگان آنها دستور داده ظرف ۲۴ ساعت کشور را ترک کنند.
س: فکر می کنيد ايران در اين ارتباط با چه عواقب ديگری ممکن است مواجه شود.
ج: اين موضوع بسيار جدی است. جالب شمار زياد کشورهايی است که اين واقعه را محکوم کرده اند. بسياری از کشورها از سفرای ايران خواسته اند در اين مورد توضيح بدهند و يا سفيران خود را برای رايزنی فرا خوانده اند. وزرای امور خارجه اتحاديه اروپا قرار است فردا در اين مورد تشکيل جلسه دهند. ايران بايد خيلی شکرگزار باشد. چنانکه يک مقام ارشد يک کشور ديگر گفته است: ايران پا را از محدوده تعهدات بين المللی فراتر گذاشته است. وقت آن رسيده است که ايران بطور جدی مسئوليت قبول کند و متوجه باشد که دست به چه اقدام خطراتی می زند. هميشه جای بازگشت هست. در حال حاضر پيشنهادهای زيادی به ايران شده و ايران بايد يکی از آنها را بپذيرد.
س: آيا فکر می کنيد ممکن است احتمال مقابله نظامی وجود داشته باشد؟
ج: ما به هيچ وجه چنين برنامه ای را در نظر نداريم. اکنون فرصتی است که ما بنشينيم و در مورد اختلافاتمان با يکديگر گفتگو کنيم. اين فرصتها هنوز وجود دارد. به همين دليل روابط ديپلماتيک ما هنوز قطع نشده است. ما با مردم ايران هيچ مشکلی نداريم. چون می دانيم که آنها از اينگونه اقدامات رهبری رژيم حمايت نمی کنند. سعی ما اين است که راههايی پيدا کنيم تا بتوانيم در مورد مسائل بيشتری با ايران وارد گفتگو بشويم. اما بعد از اتفاقات روز گذشته، توپ در زمين ايران است.