دولت نیکلاس مادورو رئیس جمهوری نامشروع ونزوئلا از ضربالاجلی که برای تعطیلی سفارت آمریکا در کاراکاس تعیین کرده بود عقب نشینی کرد و گفت یک مهلت یک ماهه در نظر میگیرد تا در مورد دفتری برای حفاظت از منافع ایالات متحده در این کشور آمریکای لاتین مذاکره شود.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، وزارت خارجه مادورو روز یکشنبه ۷ بهمن اعلام کرد که ضربالاجل خروج دیپلماتهای آمریکایی از ونزوئلا به تعلیق در آمده است، تا با مقامهای آمریکا برای تاسیس دفتر حافظ منافع ایالات متحده در کاراکاس و دفتر مشابه ونزوئلا در واشنگتن مذاکره شود.
ایالات متحده این ادعای دولت مادورو را تایید نکرده و با بیان این که قصد تعطیلی سفارت آمریکا در کاراکاس را ندارد، گفته است با این وجود اولویت اول واشنگتن تامین امنیت کارکنان آن است. پیشتر گزارش شده بود برخی از کارکنان سفارت و خانوادههای آنها آماده خروج از ونزوئلا هستند.
به دنبال اعلام ریاست جمهوری موقت خوان گوایدو رهبر مخالفان دولت مادورو در روز چهارشنبه، و حمایت قاطع ایالات متحده از او، نیکلاس مادورو اعلام کرد روابط دیپلماتیک با آمریکا را قطع می کند و به دیپلماتهای سفارت آمریکا ۷۲ ساعت فرصت داد خاک آن کشور را ترک کنند.
خوان گوایدو، رئیس جمهوری موقت ونزوئلا، اندکی بعد از آمریکا خواست سفارت خود را باز نگه دارد؛ و مایک پمپئو وزیر خارجه ایالات متحده نیز، ضمن رد ضربالاجل مادورو، تاکید کرد آمریکا روابط دیپلماتیک خود را با خوان گوایدو رئیس جمهوری موقت ونزوئلا ادامه خواهد داد.
وزیر خارجه آمریکا روز گذشته در سازمان ملل متحد، با تاکید بر این که دولت پرزیدنت ترامپ انتظار دارد دیپلماتهای آمریکایی در ونزوئلا طبق کنوانسیون وین صد در صد تحت حفاظت قرار بگیرند، به رژیم مادورو هشدار داد که عزم ایالات متحده در حفاظت از مردم آمریکا را امتحان نکند.
دیدار با پرزیدنت ترامپ
نیکلاس مادورو رئیس جمهوری نامشروع ونزوئلا در گفتوگو با شبکه خبری سیانان ترک، که مشخص نیست در چه زمانی انجام شده اما محتوای آن روز یکشنبه پخش شد، احتمال دیدار با دونالد ترامپ رئیس ایالات متحده را رد کرده، اما گفته است انجام چنین دیداری ناممکن هم نیست.
این در حالی است که مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا روز شنبه در نشست شورای امنیت سازمان ملل متحد در نیویورک، که به درخواست آمریکا برای بررسی وضعیت ونزوئلا تشکیل شد، از خوان گوایدو حمایت و تاکید کرد که ایالات متحده در کنار مردم ونزوئلا خواهد ایستاد.
آقای پمپئو در ادامه سخنان خود از جامعه جهانی خواست مشخص کنند در کدام طرف مناقشه دولت و مردم ونزوئلا هستند و گفت که ما نمیتوانیم رنج مردم ونزوئلا و استبدادی که بر این ملت پرافتخار حاکم است را نادیده بگیریم، مردمی که به دنبال ساختن یک زندگی بهتر برای خود هستند.
نیکلاس مادورو در حالی دور دوم ریاست جمهوری خود را از ۲۰ دی شروع کرد که پارلمان ونزوئلا ریاست جمهوری او را «نامشروع» دانسته است. کشورهای عضو «گروه لیما» شامل ۱۲ کشور آمریکای لاتین و کانادا هم اعلام کرده بودند دور دوم ریاست جمهوری مادورو را به رسمیت نمیشناسند.
مادورو معاون هوگو چاوز رئیس جمهوری پیشین ونزوئلا بود و با مرگ او در مارس ۲۰۱۳ به مقام ریاست جمهوری رسید و وعده داد سیاستهای چاوز را دنبال کند. مخالفان دولت سیاستهای اقتصادی دو دهه اخیر گروههای چپگرا را عامل بحران اقتصادی در ونزوئلا میدانند.
ونزوئلا با بحرانهای جدی اقتصادی و مالی روبرو است. نرخ تورم افسار گسیخته شده و با این که این کشور منابع نفتی زیادی دارد، فقر و گرسنگی فراگیر شده است.