لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۵:۵۹

آمریکا آماده گفتگو با ایران درباره سوخت اتمی است


کارگران در نیروگاه اتمی بوشهر - ۲۶اکتبر ۲۰۱۰
کارگران در نیروگاه اتمی بوشهر - ۲۶اکتبر ۲۰۱۰

آمریکا می گوید آماده است در دور جدید مذاکرات اتمی با هدف اعتماد سازی با ایران شرکت کند

دولت باراک اوباما، رییس جمهوری آمریکا روز چهارشنبه اعلام کرد که به گفتگوهای چند جانبه اتمی با ایران، که قرار است ماه آینده میلادی، اواخر آبان ماه برگزار شود، علاقمند است. این مذاکرات در خصوص توافقی بر سر تبادل اورانیوم با تهران خواهد بود که می تواند به کاهش نگرانی های بین المللی درباره هدف های اتمی جمهوری اسلامی ایران منجر شود.

در همین حال، وزارت خزانه داری آمریکا ده ها شرکت پوششی ایران را که در اروپا فعال بودند، به لیست سیاه تحریم ها اضافه کرد. گفته می شود این شرکت ها از تلاش های مربوط به ساخت تسلیحات اتمی حمایت می کردند.

وزارت امورخارجه آمریکا اعلام کرده است مسوولان آمریکایی، آماده هستند در دور جدید مذاکرات اتمی با هدف اعتماد سازی با ایران شرکت کنند. این مذاکرات قرار است اواسط ماه نوامبر برگزار شود. تهران نشانه هایی از تمایل به شرکت در این گفتگوها از خود بروز داده است.
تاریخ این مذاکرات که دیپلمات های شش قدرت جهانی به همراه نمایندگان ایران را دور هم جمع خواهد کرد، ۱۶ و ۱۷نوامبر برابر با ۲۵و ۲۶ آبان ماه اعلام شده است. هرچند این تاریخ هنوز قطعی نیست. محل مذاکرات در وین، پایتخت اترییش اعلام شده است.
دیپلمات ها فرصت هایی را بررسی خواهند کرد که می تواند، یک پیشنهاد اتمی ارائه شده در سال ۲۰۰۹ را احیا کند. پیشنهادی که بر اساس آن، ایران بیشتر ذخایر اورانیوم غنی شده خود را به خارج خواهد فرستاد و در عوض، سوخت مورد نیاز راکتور تحقیقاتی تهران را دریافت خواهد کرد.
ایران ابتدا در نوامبر ، ۲۰۰۹ این پیشنهادِ ارائه شده از سوی پنج عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد به همراه آلمان - موسوم به گروه پنج به اضافه یک - را پذیرفت. اما سپس از پذیرش آن عقب نشینی کرد.

در ماه مه ۲۰۱۰، ایران گفت که نوع دیگری از پیشنهاد تبادل اورانیوم، که از سوی ترکیه و برزیل ارائه شد را می پذیرد.

پی جی کراولی، سخنگوی وزارت امورخارجه آمریکا، روز چهارشنبه درباره یک گزارش روزنامه آمریکایی وال استریت جورنال که در آن آمده است: آمریکا، بر احیای مذاکرات مربوط به راکتور تحقیقاتی تهران «اصرار» دارد، پاسخ داد این امر، مقدمه ای برای مذاکرات فراگیرتر، درباره برنامه هسته ای ایران خواهد بود.

آقای کراولی گفت آمریکا فکر می کند که این مسئله ارزش بالقوه ای دارد و درصورت علاقمندی ایران، آمریکا آن را دنبال می کند. سخنگوی وزارت امورخارجه آمریکا اضافه کرد: «در همین حال، در مورد مذاکرات راکتور تحقیقاتی تهران، مهم است که به این مسئله اشاره کنیم که این پیشنهاد، باید به روز شود و فعالیت های در حال انجام غنی سازی اورانیوم در ایران و طی سال آینده را در بر بگیرد.» سخنگوی وزارت امورخارجه آمریکا اضافه کرد:« این چیزی است که آمریکا برای جلب نظر ایران به آن، از طریق گروه موسوم به وین - که ایالات متحده، روسیه، فرانسه و آژانس بین المللی انرژی آن را تشکیل می دهند - دنبال می کند.»

کراولی گفت کترین اشتون، رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا پیشنهاد مذاکرات وین در اواسط ماه نوامبر، (اواخر آبان ماه) را داده است، و ایران که نشانه هایی از تمایل به حضور در این مذاکرات را داده، باید رسما حضور در این مذاکرات را تایید کند.

یک مسوول ارشد در آمریکا می گوید اگر ایران حضور در این مذاکرات را قبول کند، و برای اولین بار در یک سال گذشته به میز مذاکرات بازگردد، ویلیام برنز، معاون سیاسی وزارت خارجه آمریکا نماینده ایالات متحده در گفتگوها خواهد بود.

همزمان با این سخنان، وزارت خزانه داری آمریکا روز چهارشنبه ۵ آبان ماه از افزایش تحریم ها علیه چند شرکت و پنج فرد مرتبط به آنها خبر داد. این وزرات خانه اعلام کرد که تحریم ها علیه افراد و سازمان هایی است که گفته می شود به تلاش های تهران برای دست یابی به تسلیحات کشتار جمعی کمک کرده اند.

مسوولان وزارت خزانه داری آمریکا می گویند این شرکت ها ۳۷ شرکت در آلمان، مالت و قبرس هستند. گفته می شود آنها شرکت های پوششی ایرانی هستند که در صورت داشتن دارایی در آمریکا، با آنها برخورد خواهد شد. آنان از تجارت با شرکت های آمریکایی نیز محروم هستند.

پی جی کروالی، سخنگوی وزارت امورخارجه می گوید گسترش تحریم های سازمان ملل متحد و دیگر تحریم ها، توجه ایران را جلب می کند، اما همچنان باید منتظر ماند و دید آیا این تحریم ها ایران را متقاعد می کند که به گفته ی او، به «منافع دراز مدت » خود توجه کند و به میز مذاکرات اتمی بازگردد؟
ایران می گوید برنامه هسته ای اش صلح آمیز است. اما کراولی می گوید آشکار شدن تاسیسات هسته ای ایران در نزدیکی شهر قم و دیگر مناطق، در مورد اهداف اتمی ایران شک و تردید هایی را ایجاد کرده است.

XS
SM
MD
LG