وزیر خارجه آمریکا در پی دیدار با وزرای خارجه مکزیک و کانادا اعلام کرد که مهاجرت قانونی به آمریکا ادامه خواهد یافت.
رکس تیلرسون، لویی ویده گاری و کریستیا فریلند وزرای خارجه آمریکا، مکزیک و کانادا در چارچوب ادامه مذاکرات بازنگری در پیمان تجارت آزاد بین سه کشور موسوم به نفتا روز جمعه ۱۳ بهمن در مکزیک دیدار کردند.
این سه دیپلمات ارشد، طی کنفرانس خبری مشترک، علاوه بر تاکید بر ادامه مذاکرات بازنگری نفتا، درباره مسائل امنیت جهانی، مهاجرت و بازرگانی بینالملل دیدگاههای خود را بیان کردند.
آقای تیلرسون در پاسخ به پرسشی در مورد بحثهای جاری در آمریکا در مورد ایجاد تغییرات در قانون مهاجرت، اطمینان داد که در آمریکا راه قانونمند پذیرش مهاجر ادامه خواهد یافت.
او گفت: «پیام من برای آنهایی که می خواهند بفهمند که پرزیدنت ترامپ چه برنامهای برای قانون مهاجرت دارد، اینست که او میخواهد قوانین پذیرش را شفاف کند و آنها را به درستی و دقت برای آنهایی که بنا دارند به ایالات متحده بیایند به اجرا بگذارد. مسیر مهاجرت پذیری ادامه خواهد یافت، اما دیگر مهاجرین بسیاری که هم اکنون در آمریکا هستند، نگران برخی از بلاتکلیفیها نخواهند بود.»
در این باره، لوئیز ویده-گاری همتای مکزیکی آقای تیلرسون نیز گفت کشورش آمادگی پذیرش شهروندان مکزیکی که در قالب قانون داکا از آمریکا اخراج می شوند را دارد.
او گفت: «اگر کسانی که در کودکی به طور غیرقانونی به آمریکا مهاجرت کردند به مکزیک برگردند، پیروزی بزرگ برای مکزیک و خسارت بزرگ برای آمریکاست. این یکی از بزرگترین انتقال سرمایه انسانی در تاریخ بشری خواهد بود. این افراد با تحصیلات آمریکایی و در جوانی به مکزیک خواهند آمد. بسیاری از آنها مهندس، برنامه نویس؛ دکتر و وکیل هستند.»
حدود ۸۰۰ هزار فرزند مهاجران غیرقانونی که در چارچوب فرمان ریاست جمهوری پرزیدنت باراک اوباما به آنها اجازه اقامت موقت داده شد، احتمالا در صورت دست نیافتن توافق بین جمهوریخواهان و دموکراتها به کشورهایشان برگردانده میشوند.
وزیر خارجه آمریکا در این کنفرانس خبری همچنین به نیاز و ضرورت ادامه همکاری اقتصادی بین آمریکا و دیگر کشورها بویژه دو همسایه شمالی و جنوبی اشاره کرد و افزود که ادامه آن تضمین کننده حدود سه میلیون شغل برای شهروندان آمریکاست.
وزیر خارجه آمریکا در بخش پرسش و پاسخ به شهروندان مکزیک توصیه کرد که مراقب دخالت احتمالی روسیه در انتخابات ریاست جمهوری کشورشان که دهم تیرماه سال آتی برگزار می شود، باشند.
او گفت: «سوال شما درباره دخالت روسیه در انتخابات مکزیک بود، باید به شما بگویم که رد پای روسیه در روند انتخابات برخی از کشورها در سراسر دنیا دیده میشود. ما حتی از شرکای اروپایمان این مساله را شنیدهایم. توصیه من به مکزیک است: مواظب باشید. مواظب آنچه میگذرد باشید.»
کریستیا فریلند، وزیر خارجه کانادا نیز در این کنفرانس خبری نسبت به دستیابی به توافق نفتا با محتوی جدید ابراز امیدواری کرد .
او گفت: «هر سه کشور سخت در تلاشند که توافق نفتا توافقی پیشرفته، خلاق و دربرگیرنده منافع سه کشور باشد. میخواهم سخنان همتای مکزیکی خود را که گفت کشورش به دنبال توافق برد-برد-برد است را تکرار کنم. بسیار امیدوارم که بدان دست خواهیم یافت.»
تاکید بر اجرای قانون اساسی در ونزوئلا
وزیر خارجه آمریکا در بخش دیگری از سخنان خود، از ونزوئلا خواست با احیای پارلمان که در کنترل مخالفان است و برگزاری انتخابات آزاد و دمکراتیک به اجرای قانون اساسی بازگردد.
او گفت: «ما میخواهیم شاهد انتقال مسالمت آمیز در ونزوئلا باشیم. اگر رئیس جمهوری مادورو به اجرای قانون اساسی بازگردد، پارلمان منتخب را احیا کند، مجلس موسسان نامشروع را منحل کند و انتخابات آزاد و دمکراتیک برگزار کند، میتواند با خوشحالی نامزد انتخابات آزاد و عادلانه باشد. اگر هم بخواهد میتواند کناره گیری کند و بگذارد شخص دیگری این وظایف را اجرا کند. دیدگاه ما این است که باید به اجرای قانون اساسی در ونزوئلا بازگشت.»
این در حالیست که حزب سوسیالیست حاکم ، نیکلاس مادورو رئیس جمهوری آن کشور را برای نامزدی مجدد در انتخابات ریاست جمهوری که چند ماه دیگر برگزار شد، برگزیده است.
مادورو نامزدهای احزاب مخالف را از شرکت در این انتخابات منع کرده است.
وزیر خارجه کانادا نیز ضمن انتقاد از دولت ونزوئلا گفت که مادورو به طور مداوم حقوق بشر و آزادیهای اساسی مردم کشورش را نقض میکند. لویی ویدگاری، وزیر خارجه مکزیک هم اوضاع در ونزوئلا را درد آور خواند و گفت که مردم آن کشور باید راه حل مسالمت آمیزی برای بحران دمکراسی در آن کشور بیابند.
آقای تیلرسون قرار است پس از مکزیک در ادامه سفرش به کشورهای آمریکا مرکزی و جنوبی به پاناما، جامایکا، آرژانتین، پرو و کلمبیا نیز سفر کند.