لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ ایران ۱۰:۲۹

کینزر: سیاست آمریکا در قبال عربستان تغییر کند؛ کراولی: رابطه با ریاض حیاتی است


استیون کینزر پوشش اخبار سوریه در رسانه های آمریکا را به نقد کشید
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:03:29 0:00

استیون کینزر روزنامه نگار و نویسنده آمریکایی در گفتگو با بخش فارسی صدای آمریکا

در حالی که استیون کینزر، روزنامه نگار و تحلیلگر آمریکایی معتقد است سیاست‌های واشنگتن در قبال عربستان سعودی متناسب با تحولات جهانی و منطقه ای نیست و باید تغییر کند، سخنگوی پیشین وزارت خارجه آمریکا می گوید رابطه با ریاض برای آمریکا حیاتی است.

استیون کینزر، در تحلیل رویدادهای منطقه، اخیرا در مقاله‌ای در روزنامه بوستون گلوب در نقد پوشش خبری سوریه در رسانه‌های آمریکا، به سیاست ایالات متحده در قبال عربستان سعودی پرداخته است.

آقای کینزر که کتاب "همه مردان شاه" را نیز درباره کودتای ۲۸ مرداد منتشر کرده است، در بخشی از مقاله خود در بوستون گلوب، تز وابستگی نفتی ایالات متحده به عربستان را "منسوخ و بی‌اعتبار" توصیف کرد و گفت که واشنگتن نتوانسته تا همگام با تحولات، رابطه خود با ریاض را بازتعریف کند.

او در گفت وگو با بخش فارسی صدای آمریکا در پاسخ به این پرسش که چه عاملی باعث استمرار نزدیکی واشنگتن به ریاض شده است، گفت: "تصور می‌کنم هنوز چند عامل وجود دارد که آمریکا را به عربستان سعودی متعهد می‌کند. اول از همه، روابط بازرگانی عمیق بین دو کشور است. ریاض بزرگترین خریدار تسلیحات است و بسیاری از آن ابزار آلات جنگی آمریکایی ست. دوم، عامل سوق الجیشی‌ست. مدت‌هاست برداشتی در واشنگتن وجود دارد که عربستان سعودی را طرفدار آمریکا و ایران را دشمن ایالات متحده می‌داند و هر کسی که ایران را دوست نداشته باشد، به زعم ما خود به خود به صورت طرفدار آمریکا در می‌آید. اما از همه مهم تر، نوعی لَختی و سستی در سیاست خارجی آمریکاست."

آقای کینزر درباره این سستی توضیح داد: "این فقدان هوشیاری به این معنی است که سیاست سازی و اعمال سیاست خارجی در آمریکا قادر نیست به سرعت حوادث و رویدادها تغییر کند. در دوران جنگ سرد، ما به عربستان سعودی و منابع نفت آن کشور برای مقابله با اتحاد شوروی نیاز داشتیم. هم اکنون، این دو عامل از بین رفته‌اند، اما سیاست خارجی آمریکا همپای آن تغییر نمی‌کند."

او اضافه کرد: "به کلام دیگر، سیاست خارجی ما اسیر برخی از الگوهاست و وقتی دنیا تغییر می‌کند، ما تغییر نکرده و به سبک و سیاق سابق عمل می کنیم."

آقای کینزر در ادامه گفت و گو با بخش فارسی صدای آمریکا به تشریح دیدگاه خود درباره پوشش اخبار سوریه در رسانه‌های غربی گفت که این رسانه‌ها اخبار را به درستی منتقل نمی‌کنند. او گفت که "اکثر کشورهای اروپایی با نظر و برداشت آمریکا در مورد بحران سوریه موافقند." به اعتقاد و رسانه‌های اروپایی به همان دامی گرفتار شده اند که رسانه‌های آمریکا با آن درگیر هستند.

او توضیح داد: "به دلیل مشکلات و خطرات ناشی از گسیل روزنامه نگاران به صحنه‌های جنگ داخلی در سوریه، مطبوعات و رسانه‌ها در اروپا همانند آمریکا بدون آن که عملا اخبار را از صحنه بحران و جنگ کسب کنند، تنها به کارشناسان، وزرا، نمایندگان و سناتورها رجوع می‌کنند و برداشت رسمی از وقایع را انتقال می‌دهند.

ریاض مرکز ثقل آمریکا در خلیج فارس

سخنان آقای کینزر در حالی است که پی جی کراولی سخنگوی پیشین وزارت خارجه آمریکا معتقد است که به رغم اختلاف نظر بین واشنگتن و ریاض، ادامه پیوند بین دو کشور جزیی از بخش حیاتی سیاست خارجه ایالات متحده است.

او در پاسخ به این پرسش صدای آمریکا که آیا واشنگتن همچنان نیازی به همپیمانی با ریاض دارد و آیا زمان آن رسیده که واشنگتن نسبت به روابطش با عربستان سعودی تغییر روش دهد گفت: "در خاورمیانه هیچ کشوری وجود ندارد که سیاست‌هایش تماما با سیاست های آمریکا منطبق باشد و عربستان سعودی از این قاعده مستثنی نیست. عربستان سعودی یکی از مراکز ثقلی است که آمریکا در منطقه خلیج فارس به دنبال آن است. درست است که آمریکا وابستگی کمتری به نفت خلیج فارس دارد، اما چون اقتصاد ما به بازار جهانی مرتبط است و اقتصاد جهانی به نفت خلیج فارس، بنابراین ادامه صلح و ثبات در خاورمیانه جزو منافع ملی آمریکاست."

به گفته او با وجود این که به تازگی رگه‌هایی از تنش در روابط دو کشور دیده شده است، هر دو کشور منافع مشترکی را در یمن، عراق و سوریه دنبال می‌کنند.

آقای کراولی البته توضیح داد که به رغم این که عربستان یکی از راه حل‌های مبارزه با افراط گرایی است، خود، بخشی از مشکل است. مانند حمایتش از مدارس دینی در پاکستان که به رشد ایدئولوژی افراطی در منطقه کمک کرده است.

با این حال، سخنگوی سابق وزارت خارجه آمریکا تاکید کرده است که هر چند دو کشور اختلافاتی بر سر خود هدف و یا وسیله رسیدن به هدف دارند، اما روابط با سعودی بخش حیاتی سیاست خارجی آمریکاست.

XS
SM
MD
LG