جامعه کلیمیان آمریکا در موضع گیری درباره بدست آمدن توافق اتمی بین ایران و قدرتهای جهانی، دچار دو دستگی شده اند.
در حالیکه برخی از لابیها که طی دو سال گذشته مخالف مذاکرات بودهاند، این روند را برای نفوذ بر نمایندگان کنگره آمریکا که باید نظر مخالف و یا موافق درباره توافق بدهند تشدید کرده اند، لابیهای موافق با توافق هستهای با هزینه چندین میلیون دلاری تبلیغاتی برای پیش بردن نظر خود به میدان آمدهاند.
لابی شورای روابط عمومی آمریکا اسرائیل موسوم به اِیپک، در اولین واکنش به توافق هستهای، روز چهارشنبه ۲۴ تیر، با انتشار بیانیهای ار نمایندگان کنگره آمریکا خواست که توافق اتمی ایران با جامعه جهانی را رد کنند
این لابی پر قدرت نزدیک به سیاستهای دولت نخست وزیر اسرائیل، بنیامین نتانیاهو، در این بیانیه گفته است که با توجه این که مفاد توافق، خواستهای پنج گانه این گروه را لحاظ نکرده است، ناقص است و باید توسط نمایندگان مردم در کنگره رد شود.
برخی از خواستهای این گروه شامل:برداشته شدن زیر ساختهای اتمی ایران، پاسخگویی کامل ایران درباره ابعاد احتمالی نظامی برنامه هستهای و اجازه بازرسی نامحدود از سایتهای مشکوک بوده است.
طبق قانون، نمایندگان کنگره حق دارند که توافق اتمی را طی ۶۰ روز دوره بازبینی تایید یا رد کنند. این لابی به دنبال جلب حمایت دو سوم از اعضای کنگره آمریکا برای رد این توافق است.
کنگره آمریکا متشکل از مجلس نمایندگان و سنا در اختیار حزب جمهوریخواه است که از ابتدا مخالف رویکرد باراک اوباما، رئیس جمهوری دمکرات، به مذاکرات اتمی بوده است. اما حزب جمهوریخواه اکثریت مطلق را در سنا و مجلس نمایندگان ندارد.
در صورتی که کنگره توافق ایران را طی طرحی رد کند و باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا، آن طرح را وتو کند، مخالفان توافق هستهای برای شکستن وتوی اوباما نیازمند حمایت دو سوم از اعضای کنگره خواهند بود.
از آنسو گروه لابی جی استریت J Street که گروهی با دیدگاه لیبرال است، با هزینه کردن چندین میلیون دلار کارزار تبلیغاتی در جهت کسب موافقت نمایندگان با توافق به دست آمده را آغاز کرده است.
جِرِمی بن آمی روز چهارشنبه ۲۴ تیر با صدور بیانیهای گفت که دستیابی به این توافق، آمریکا، اسرائیل و تمامی جهان را امنتر خواهد کرد و اگر کنگره این توافق را رد کند اقدام بسیار غیرمسئولانهای انجام داده است.
توافق هستهای میان ایران و کشورهای ۵+۱ که روز سهشنبه ۲۳ تیر به دست آمده است، در ازای محدودسازی برنامه هستهای ایران و بازدیدهای گسترده بازرسان از تاسیسات اتمی، اجازه لغو تحریمهای بینالمللی علیه ایران را میدهد.