لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۱۵:۴۰

گزارش: آمريکا نظرات خود را در مورد طالبان در پاکستان مطرح می کند


گزارش: آمريکا نظرات خود را در مورد طالبان در پاکستان مطرح می کند
گزارش: آمريکا نظرات خود را در مورد طالبان در پاکستان مطرح می کند

پاکستان در یک بازی دوگانه مایل است روابط با بخشهایی از طالبان را که باور میرود پس از خروج آمریکا نیرویی قوی در افغانستان باشند، حفظ کند . تحلیلگران افغانی معتقدند تا زمانی که رهبران طالبان و القاعده در خاک پاکستان پناه دارند و حمایت مالی میشوند مشکل شورشیان افغانستان، حل نمیشود.

روزنامه وال استریت جورنال چاپ آمریکا در شماره پجشنبه خود در مقاله ای نوشته است اعضای آژانس جاسوسی پاکستان طالبان را تشویق میکنند که علیه نیروهای ایالات متحده و ناتو در افغانستان بجنگند . این گزارش درواقع ادامه انتقادات دولت آمریکا از پاکستان و مبنی بر این است که ارتش پاکستان تلاش لازم برای متوقف کردن طالبان را انجام نمیدهد. در این مقاله از قول یکی از فرماندهان طالبان آمده است که اعضای سازمان جاسوسی پاکستان از طالبان می خواهند که هرکس را که دستشان میرسد در افغانستان بکشند -- از پلیس و سرباز تا افراد عادی و غیرنظامی. یک مقام ارشد پاکستانی این اتهامات را تکذیب میکند.

در همين حال مردم افغانستان از خشونت خسته اند و بی صبرانه متحیرند که با وجود میلیاردها دلار کمک مالی و هزینه چرا وضع زندگی بطور قابل ملاحظه، بهبود نیافته است .

همانطور که گزارشهای چند روز اخیر حاکی بوده راههای حمل ذخایر و آذوقه نیروهای انتلاف را دولت پاکستان بر روی عبور کامیونهای آذوقه ناتو از مرز افغانستان بسته است و طالبان هم با استفاده از فرصت به حملات به این کامیونها ادامه میدهد و تعدادی از آنها را طی چند روز اخیر منفجر و نابود کرده است. بسته شدن این مسیر بعنوان نوعی اعتراض از جانب دولت پاکستان نسبت به حملات هواپیماهای بدون سرنشین آمریکا علیه مواضع طالبان در این مناطق صورت گرفت که یک سرباز پاکستانی در آن کشته شد و روز چهارشنبه هم دولت آمریکا و هم ژنرال پترایس و نيز سفیر آمریکا در پاکستان از بابت کشته شدن سرباز پاکستانی از پاکستان، پوزش خواستند. با وجود این پاکستان همچنان این مسیر را بسته نگهداشته است.

به رغم پوزش خواهی ايالات متحده آمريکا از حادثه حمله هوايی دولت پاکستان روز پنجشنبه اعلام کرد تصميم در مورد بازگشايی مرزهای خود را که ناتو از طريق آن بتواند تدارکات خود را به افغانستان برساند بزودی اعلام خواهد کرد. روز چهارشنبه مقامات آمريکا و ناتو گفتند هليکوپترهای آمريکايی به گمان اينکه از سوی ستيزه جويان مورد حمله قرار گرفته اند، به سوی سربازان پاکستانی شليک کرده بودند .

روز چهارشنبه مقامات آمريکا و ناتو مراتب تسليت خود را از حمله روز سی ام سپتامبر اعلام داشته و گفتند هليکوپترها سربازان پاکستانی را با ستيزه جويان اشتباه کرده و به آنها حمله کرده بودند. آمريکا با پوزش خواهی خود انتظار داشت که پاکستان گذر گاه تورخام را بزودی بگشايد، اما عبدل بسيط سخنگوی وزارت امور خارجه پاکستان روز پنجشنبه گفت «مقامات پاکستان درحال بررسی وضعيت امنيتی کشور هستند، و تصميم در مورد بازگشايی مرزها برای رساندن تدارکات به موقع خود، اتخاذ خواهد شد. سازمان ناتو به اشتباه خود معترف است و از اين بابت اظهار تأسف کرده است و آمريکا نيز از بابت حادثه وحشتناک روز سی ام سپتامبر پوزش خواهی کرده است.»

بسيط همچنين گفت «در مورد حمله های هواپيماهای بدون خلبان، دولت پاکستان موضع خود را به روشنی اعلام داشته است. ما با مقامات آمريکا در اين زمينه اختلاف نظر عميقی داريم و در اين مورد با مقامات آمريکا مدام به رايزنی می پردازيم و اميدواريم آمريکا در اين مورد تعمق بيشتری به خرج دهد و در موضع خود تجديد نظر کند.»

مقامات پاکستان و آمريکا پيش بينی کرده اند که بسته شدن گذرگاه تورخام کوتاه مدت خواهد بود و ظرف چند روز آينده اين مرز بازگشايی خواهد شد. با بسته شدن مرز پاکستان و افغانستان صدها کاميون حامل تدارکات در مرز دو کشور سرگردان مانده اند، يا در ترافيک سنگين شاهراههای پاکستان گرفتار شده اند.

در اين ميان افراد طالبان نيز با استفاده از فرصت به کاميونهای حامل تدارکات حمله ميبرند. روز چهارشنبه مردان مسلح در دو حمله جداگانه ۷۰ کاميون حامل سوخت را به آتش کشيدند و يک راننده را کشتند. پليس پاکستان اعلام کرد در حمله اول دست کم ۲۵ تانکر نفتی به کلی منهدم شد. سپس در شامگاه چهارشنبه افراد مسلح نزديک گذرگاه خيبر به سوی تانکرهای نفتی آتش گشودند که در جريان آن ۳۰ تانکر نفتی، به آتش کشيده شد.

ان پترسون، سفير آمريکا در پاکستان، روز چهارشنبه با صدور بيانيه ای اعلام کرد «سفارت آمريکا مراتب تأسف و پوزش خود را نسبت به مردم پاکستان و خانواده های قربانيان حمله هليکوپتر اعلام می دارد.» سازمان ناتو و آمريکا پس از بررسی حادثه اعلام داشتند که سربازان پاکستانی ابتدا به هليکوپترهای آمريکا آتش گشوده اند، و هليکوپترها به حمله آنها پاسخ داده اند

ژنرال ديويد پترائوس، فرمانده نيروهای آمريکا و ناتو در افغانستان، تعهد کرده است که با مقامات نظامی و دولتی پاکستان همکاری خواهد کرد تا از بروز مجدد اين گونه حوادث، جلوگيری بعمل آيد.

در همين حال مقامات سازمان ناتو اعلام کردند که بسته شدن يکی از مرزهای پاکستان و افغانستان در کار انتقال تدارکات خللی وارد نياورده است، و روزانه صدها کاميون حامل تدارکات از گذرگاه چَمان در جنوب غربی پاکستان وارد خاک افغانستان می شوند. اما سازمان ناتو بی ترديد برای بازگشايی گذرگاه تورخام اولويت قائل است زيرا اين گذرگاه راه اصلی عبور بخش بسيار بزرگی از تدارکات ناتو به افعانستان است.

در همين حال یک گزارش ۲۷ صفحه ای که از جانب کاخ سفید به کنگره ارائه شده تلاشهای پاکستان را در جنگ با ستیزه جویان مورد انتقاد قرار داده و دراین گزارش آمده است که ارتش پاکستان همچنان از درگیری با طالبان که آنرا در رودرویی مستقیم با القاعده قرار میدهد اجتناب میکند واین مساله موجب تحت فشار قرار گرفتن روابط میان واشنگتن و اسلام آباد شده است.

فیلیپ کراولی در جلسه مطبوعاتی وزرات خارجه در این مورد گفت «در دور آینده مذاکرات استراتژیک آمريکا با پاکستان که ظرف چند هفته آینده انجام خواهد شد، مساله امنیتی از موضوعات شاخصی خواهد بود که با مقامات پاکستان مطرح خواهیم کرد.»

آقای کراولی در عین حال گفت «ما باور داریم که پاکستان دیدگاه خود را در ارتباط با تهدید افراطگرایان عوض کرده و از خطری که ستیزه جویان در داخل مرزهای آن کشور متوجه موجودیت دولت و مردم پاکستان میکنند، آگاه شده است. نکته اساسی تهدیدی است که طالبان بر تلاشهای نیروهای انتلاف و دولت افغانستان برای ایجاد ثبات و بعهده گرفتن امنیت و اداره آن کشور دارد.»

XS
SM
MD
LG