لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۱۵:۱۵

مطبوعات خبر از رقابت آمريکا و ايران برای نفوذ بيشتر در منطقه می دهند


مطبوعات خبر از رقابت آمريکا و ايران برای نفوذ بيشتر در منطقه می دهند
مطبوعات خبر از رقابت آمريکا و ايران برای نفوذ بيشتر در منطقه می دهند

ديدگاههای پرزيدنت اوباما در مورد اهميت پيوند ميان واشنگتن با آنکارا در مصاحبه با روزنامه حريت و برنامه های وزير خارجه جديد جمهوری اسلامی برای گسترش روابط با ديگر کشورها موضوعاتی است که در لا به لای صفحات نشريات جهان به چشم می خورد.

پرزيدنت اوباما در مصاحبه ای با روزنامه حريت تأکيد می کند به رغم اختلاف نظر ايالات متحده با ترکيه بر سر ايران، تحکيم پيوند با آنکارا هرگز تا اين حد برای واشنگتن حائز اهميت نبوده است. باراک اوباما در پاسخ به پرسش های کتبی روزنامه حريت ترکيه نوشته است همچنان به حل ديپلماتيک تنش های ميان دو کشور بر سر جمهوری اسلامی پايبند است؛ و عميقاً اعتقاد دارد که هدف ترکيه همسو با ديگر کشورها جلوگيری از مسلح شدن ايران به سلاح هسته ای است. اما دولت تهران نتوانسته است جامعه بين المللی را متقاعد کند که برنامه هسته ای کشور تنها هدف های صلح آميز را دنبال می کند. ريئيس جمهوری آمريکا همچنين دولت ترکيه را به ترميم روابط با اسراييل تشويق می کند.

در همين حال، لس آنجلس تايمز می نويسد علی اکبر صالحی وزير جديد امور خارجه ايران، در جشن انتصاب خود اعلام کرد برنامه جديد وزارت خارجه اطران بر بهبود مناسبات و گسترش پيوندها با ترکيه، عربستان سعودی و ديگر کشورهای مسلمان، و اتحاديه اروپا متمرکز است. به نوشته لس آنجلس تايمز، پيشاپيش گفتگوهای هسته ای گروه ۵+۱ با مقامات ارشد جمهوری اسلامی، گفته های اخير مقامات واشنگتن و تهران از رقابت برای نفوذ بيشتر در منطقه حکايت دارد.

اما نگرانی رهبران کشورهای مسلمان از نظاميگری جمهوری اسلامی در منطقه و اظهارات فرمانده ارشد ارتش آمريکا در اطمينان بخشيدن از پشتيبانی ايالات متحده به همسايگان ايران نيز در محافل سياسی جهان مورد بحث است.

روزنامه واشنگتن تايمز نوشته است يکی از تنها چند نکته مثبت افشاگری های ويکی ليکس از مکاتبات ديپلماتيک ايالات متحده اين بود که نشان داد رهبران مسلمان، که شناخت و اشتراکات مذهبی بيشتری با جمهوری اسلامی دارند، همصدا ايران را متجاوز و حامی ترورريسم می دانند و بر اين باورند که دولت تهران قابل اعتماد نيست و نبايد به آن اجازه داد تا به توان توليد سلاح اتمی دست يابد.

در اين رابطه، واشنگتن اگزمينر به نقل از اظهارات فرمانده ارشد ارتش ايالات متحده در ديدار با پادشاه بحرين نوشته است که درياسالار مايک مولن، رييس ستاد مشترک ارتش آمريکا، اعتقاد دارد که دولت تهران کماکان در پی توليد بمب اتمی است؛ و تهديدی برای همسايگان خود به شمار می رود. رييس ستاد مشترک ارتش آمريکا، ادامه فعاليت های هسته ای ج.ا. برای دستيابی به سلاح های مرگبار را عامل برهم زدن ثبات منطقه دانسته و به بحرين و ديگر کشورهای حاشيه خليج فارس اطمينان می دهد که واشنگتن به تعهدات خود در منطقه بسيار پايبند است؛ وی می گويد هر چند آمريکا راه تحريم های سياسی و اقتصادی را در پيش گرفته است، در صورت اقدام نظامی ايران، «کاملاً آماده» پاسخگويی است. واشنگتن اگزمينر اشاره مستقيم فرمانده ارشد آمريکايی را در بحرين به برنامه احتياطی اين کشور در برابر جمهوری اسلامی ايران، غيرمعمول توصيف کرد.

ديلی تلگراف چاپ لندن نيز از آغاز مذاکرات پشت پرده جمهوری اسلامی برای پايان دادن به تحريم هايی که اقتصاد کشور را فلج کرده، خبر می دهد. اين روزنامه به نقل از ديپلماتهای ترکيه می نويسد توافقی که با ميانجيگری ترکيه حاصل شده است، از دولت تهران می خواهد تا بخش عمده ای از اورانيوم با غنای پايين خود را واگذار، و برنامه غنی سازی خود را متوقف کند.

محمود احمدی نژاد روز شنبه در مصاحبه ای زنده در تلويزيون جمهوری اسلامی گفتگو های کشور های پنج بعلاوه يک را با ايران در مورد برنامه اتمی جمهوری اسلامی که اخيرا در ژنو صورت گرفت، مثبت خواند. اين گفتگو ها که پس از ۱۴ ماه وقفه در شش و هفت دسامبر (۱۵ و ۱۶ آذر) انجام شد فقط با موافقت طرفين به ادامه مذاکرات در مورد برنامه اتمی ايران پايان گرفت. گفتگو ها دگرباره در ماه آينده ميلادی در ا ستانبول صورت خواهد گرفت. بدنبال نشست ژنو اعضا شورای امنيت سازمان ملل متحد نيز در جلسه ای يکی پس از ديگری از جمهوری اسلامی ايران خواستند در نشست استانبول به نگرانی های بين المللی در مورد برنامه اتمی خود جدا پاسخ دهد. آقای احمدی نژاد در اين مصاحبه از رهبران جهان خواست سياست تقابل را به تعامل بدل کنند. رييس جمهوری ايران همچنين اشاره کرد گفتگوهای استانبول ممکن است در برزيل و ايران نيز ادامه يابد.

در همين حال بگفته کارشناسان تحريم های وضع شده توسط ايالات متحده و سازمان ملل متحد که ناشی از امتناع تهران از متوقف ساختن غنی سازی اورانيوم است بر اقتصاد کشور تاثير بسياری گذاشته است هر چند مسؤلين جمهوری اسلامی منکر ان هستند و می گويند تحريم ها ايران را قوی تر کرده است. نمايندگان آمريکا و اتحاديه اروپا توافق کرده اند در ماه ژانويه ۲۰۱۱، نخستين ماه سال جديد ميلادی، بطور مشترک، تحريمهايی را عليه جمهوری اسلامی ايران وضع کنند و در عين حال سرگرم بررسی موضوع متوقف کردن گفتگو با ايران هستند. روزنامه آمريکايی وال استريت جورنال ضمن گزارش اين خبر، به نقل از مقامات آشنا به اين مسأله، اضافه می کند که صبر کشورهای غربی از فعاليتهای هسته ای ايران به سر آمده است. مقامات غربی موضوع ادامه گفتگو با تهران را موکول به رعايت و اجرای مفاد قطعنامه های شورای امنيت از سوی تهران کرده اند. در اين قطعنامه ها از جمهوری اسلامی ايران خواسته شده است با آژانس بين المللی انرژی اتمی همکاری کامل داشته باشد.

از سوی ديگر گاردين يادآوری می کند که نگرانی از برنامه هسته ای جمهوری اسلامی نبايد اذهان مردم جهان را از نقض وحشيانه حقوق بشر در ايران منحرف کند. سعيد کمالی دهقان در ستون نظرات گاردين نوشته است عماد الدين باقی هنگامی که در اسفند ماه ۱۳۵۷ از سلول های زندان اوين ديدن می کرد، خواستار آن بود که آن مکان به موزه نمايش بيداد رژيم سلطنتی تبديل شود؛ اما هرگز فکرش را نمی کرد که روزی همراه با هزاران مدافع حقوق بشر در همين زندان محبوس شود.

XS
SM
MD
LG