لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۱۷:۵۱

گزارش: کمپين انتخابات میان دوره ای کنگره آمریکا وارد دوهفته آخر می شود


گزارش: کمپين انتخابات میان دوره ای کنگره آمریکا وارد دوهفته آخر می شود
گزارش: کمپين انتخابات میان دوره ای کنگره آمریکا وارد دوهفته آخر می شود

پیش بینی ها برای انتخابات میان دوره ای کنگره آمریکا که دو هفته دیگر برگزار می شود حکايت از کسب کرسی های بیشتر برای جمهوریخواهان در هر دو نهاد مقننه این کشور در انتخابات دوم ماه نوامبر دارد. به اعتقاد تحلیلگران این امر دولت آقای اوباما را در به اجرا گذاشتن سیاستهای خارجی خود، محدود تر خواهد کرد.

زمزمه مخالفت با سیاست آغاز خروج نیروهای آمریکا از افغانستان در تابستان سال آینده چندی است که از سوی جمهوریخواهان در سنای آمریکا، شنیده می شود. قدرت گیری این حزب پس از انتخابات میان دوره ای در مجلس نمایندگان و احتمال هر چند ضعیف کسب اکثریت در سنا بطور قطع موضع آنان را برای ادامه جنگ در افغانستان تا کسب پیروزی نهایی و برخورد شدید تر دولت پرزيدنت اوباما نسبت به جمهوری اسلامی ایران، روسیه، چین و کرۀ شمالی، تقویت خواهد کرد.

تردید کمی وجود دارد که اوضاع اقتصادی در انتخابات میان دوره ای امسال حرف اول را خواهد زد. به رغم خوشبینی های رابرت گیبز، سخنگوی کاخ سفید، که معتقد است اکثریت هم در مجلس نمایندگان و هم در مجلس سنا در دست دموکراتها باقی خواهد ماند، نگرانی دموکراتها از آنست که کنترل هر دو نهاد را از دست بدهند. روز دوشنبه پرزیدنت اوباما هشدار داد که ۱۵ کرسی سنا در معرض دست بدست شدن است و جمهوریخواهان برای کسب اکثریت تنها به ۱۰ کرسی بیشتر، نیاز دارند.

در انتخابات دو سال پیش، جنگ عراق یکی از عمده ترین مسائل برای رأی دهندگان بشمار می رفت امّا امسال جنگ در افغانستان تأثیر چندانی در این رأی گیری ندارد. مضافاً اینکه این روزها خبرهای امیدوار کننده ای در مورد مذاکره با طالبان بر سر زبانهاست که می تواند بستر مساعدی را برای بهتر شدن شرایط در میدان جنگ، فراهم آورد.

در نتيجه تحقق پیش شرط پرزیدنت اوباما و ژنرال پترائوس، فرماندۀ نیروهای ناتو و آمریکا در افغانستان، برای کاهش دادن میزان نیروها در آن افغانستان، بيشتر در دسترس بنظر می شد. پرزيدنت اوباما در پایان ماه اوت سال جاری بار دیگر با تأکید بر شرایط حاکم بر جنگ در سال آینده، آن را عاملی برای کاهش نیروهای آمریکا قلمداد کرد، و گفت جنگی که پایان آن مشخص نباشد در راستای منافع ما و منافع مردم افغانستان، نخواهد بود.

کارشناسان بر این باورند که بزرگترین حامیان پرزیدنت اوباما در جنگ با افغانستان، جمهوریخواهان هستند و قدرت گیری آنان پس از انتخابات میان دوره ای کنگره موجب حمایت بیشتر آنان از جنگ در افغانستان در کوتاه مدت و رویارویی دو حزب را در اینمورد با خود بهمراه خواهد داشت.

از سوی دیگر افزایش قدرت جمهوریخواهان در کنگره، جناح محافظه کار را تقویت و آنان نيز بنوبه خود پرزیدنت اوباما را برای اقدام های شدید تر علیه جمهوری اسلامی ایران و حتی استفاده از گزینۀ نظامی، تحت فشار قرار خواهند داد. زیرا باور کمی وجود دارد که تحریم های اعمال شده علیه ایران بتواند جمهوری اسلامی را از دنبال کردن برنامه های هسته ای خود، باز دارد.

تغییر موازنۀ قدرت در کنگره همچنین بر سیاست آمریکا در قبال روسیه، چین و کره شمالی نیز بی تأثیر نخواهد بود و به عقیده بعضی از تحلیلگران، محافظه کاران پرزیدنت اوباما را برای اتخاذ سیاستهایی نظیر جورج بوش، تحت فشار قرار خواهند داد. به عبارت ديگر سیاستهایی یک جانبه، محکم ، بهمراه تمایل به استفاده از قدرت نظامی در کشور، تقويت خواهد شد.

مسأله دیگری که ممکن است پس از انتخابات دوم نوامبر در هاله ای از ابهام فرو رود، تأيید پیمان استارت دو با روسیه از سوی سنای آمریکاست که بمنظور کاهش دادن ذخائر هسته ای دو کشور، صورت می گیرد. مخالفت جمهوریخواهان و ایراداتی که به این معاهده می گیرند موجب شده است که ماهها پس از امضای آن توسط روسای جمهوری دو کشور، هنوز تأئیدیه سنا را که برای به اجرا گذاشتن مفاد این پیمان الزامی است، کسب نکرده است.

اما تازه ترین تحلیل در مورد موقعیت دو حزب در مجلس نمایندگان در انتخابات دوّم نوامبر می گويد که جمهوریخواهان برای کسب اکثریت در مجلس نمایندگان تنها به ۳۹ کرسی نیازمند هستند که نه تنها این رقم قابل دستیابی است بلکه بعضی از تحلیلگران موقعیت ۹۹ نماینده دموکرات در مجلس را در معرض خطر می بینند. با توجه به اینگونه نظرات، پیش بینی های سابق رهبران حزب جمهوریخواه از جمله جان بینر که گفته بود جمهوریخواهان ۱۰۰ کرسی را در مجلس نمایندگان از آن خود می کنند، دور از انتظار نیست. دموکراتها چند ماه پیش این اظهار نظرها را جدی نميگرفتند.

در همين حال پرزیدنت اوباما و جو بایدن، معاون ريیس جمهوری، قرار است از شرق تا غرب آمریکا سفر کنند. ایالت هایی چون واشنگتن، اورگان، نوادا و کالیفرنیا در برنامه سفر آنها، قرار دارند.

پرزيدنت اوباما در لوس آنجلس در حمایت از سناتور باربارا باکسر در یک سخنرانی شرکت خواهد کرد. رقیب خانم باکسر، کارلی فیورینا است که مشاور انتخاباتی سابق جان مک کین در رقابتهای ریاست جمهوری دو سال پیش بود. امتیازی که سناتور باکسر نسبت به رقیب خود در حال حاضر دارد پشتوانه مالی برای تبلیغات است که از بودجه ای تقریباً ۳ برابر خانم فیورینا، برخوردار است. از طرف دیگه خانم فیورینا نيز حمایت جنبش تی پارتی و سارا پیلين را در دست دارد.

XS
SM
MD
LG