مقامات خودخوانده منطقه لوهانسک در شرق اوکراین که در کنترل جدایی خواهان قرار دارد، با نقض آشکار قوانین بشردوستانه بین المللی، دستور دادهاند ۱۰ سازمان امدادرسان بین المللی ماموریتهای خود را متوقف و منطقه را ظرف دو روز پس از دریافت اخطار ترک کنند.
شماری از آژانسهای کمکرسان سازمان ملل متحد، و نیز سازمانهای غیردولتی مانند پزشکان بدون مرز در فرانسه، کمک به مردم نیازمند در جمهوری چک، و همچنین کمیته بین المللی نجات، از جمله سازمانهایی هستند که در مناطق شرقی اوکراین حضور دارند.
با این حال، فقط کمیته بین المللی صلیب سرخ اجازه خواهد داشت فعالیتهای خود را از سر بگیرد، اما پس از امضای توافقنامهای که جدایی خواهان تنظیم میکنند.
در پی حرکت روسیه برای الحاق غیرقانونی شبه جزیره کریمه به خاک خود، جدایی خواهانی که روسیه از آنها حمایت میکند در شرق اوکراین شورش کردند و در ۱۷ ماه گذشته با نیروهای دولتی اوکراین که سعی دارند آنها را از منطقه دونباس بیرون کنند، در جنگ بودهاند؛ جنگی که تاکنون حدود ۸ هزار کشته و بیش از ۲ میلیون آواره در پی داشته است.
به گزارش سازمان ملل متحد، در حال حاضر بیش از ۵ میلیون اوکراینی، بویژه در زمانی که فصل سرد زمستان نزدیک میشود، به کمک نیاز دارند. اما در نتیجه ممنوعیت ماه گذشته، حدود ۳ میلیون نفر از آنها تدارکات و خدمات مورد نیاز را دریافت نخواهند کرد.
به این معنا که ۱۵۰ هزار نفر ناچار خواهند بود بدون جیره غذایی ماهیانه زندگی را سر کنند، در حالی که حدود ۳۰ هزار نفر بیهوده در انتظار چادر و سرپناه و لوازم خانه که به شدت نیاز دارند، خواهند بود. یک میلیون و ۳۰۰ هزار نفر با خطر از دست دادن دسترسی به آب آشامیدنی روبرو هستند. داروهای اساسی هم در دسترس نخواهد بود.
جان کربی سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در بیانیهای گفت "ایالات متحده از جدایی خواهان میخواهد گامهای فوری برای بهبود زندگی کسانی که ادعا میکنند به آنها توجه دارند برداشته، و به سازمانهایی که در امور بشردوستانه فعالیت دارند اجازه دهند که بدون محدودیت به همه مناطق و افرادی که به کمک نیاز دارند، دسترسی داشته باشند.
روسیه و نیروهای جداییطلب باید به تعهداتی که در توافقنامههای مینسک برعهده گرفتهاند عمل کنند و دسترسی آزادانه سازمان های بشردوست بین المللی به تمام مناطق اوکراین را امکانپذیر نمایند.