یک مقام وزارت دفاع ایالات متحده اعلام کرد که این کشور ترکیه را از پروژه ساخت جنگندههای اف-۳۵ کنار گذاشته است.
به گزارش رویترز، آلن لرد، از معاونان وزارت دفاع آمریکا، اعلام کرد که دیگر کشورهای دخیل در پروژه اف-۳۵ هم با ایالات متحده درباره کنار گذاشتن ترکیه از این پروژه همراه هستند.
به گفته لرد، ایالات متحده مبلغی بین ۵۰۰ تا ۶۰۰ میلیون دلار برای تغییر خط تولید موتور اف-۳۵ اختصاص خواهد داد.
این تصمیم به دنبال ورود محموله سیستم دفاعی اس-۴۰۰ روسیه به ترکیه اتخاذ شد. ایالات متحده پیشتر به ترکیه هشدار داده بود که خرید اس-۴۰۰ میتواند باعث شود آنها با تحریم مواجه شوند.
پیشتر دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، گفته بود که ایالات متحده و ترکیه در «موقعیت بسیار دشواری» قرار گرفتهاند که «عادلانه» نیست. به گفته او: «اینکه شما بروید و موشک روسی بخرید و ما اجازه نداشته باشیم میلیاردها دلار سلاح به آنها بفروشیم، شرایط عادلانهای نیست.»
وزارت دفاع ترکیه ۲۱ تیرماه تائید کرد که اولین محموله سیستم دفاع موشکی ساخت روسیه وارد ترکیه شده است.
مارک اسپر سرپرست وزارت دفاع در آخرین دیدار خود از ناتو گفته بود که اگر ترکیه به خرید اس-۴۰۰ از روسیه ادامه دهد، آمریکا به آنها جتهای جنگنده اف-۳۵ نخواهد داد.
ایالات متحده پیشتر به ترکیه نسبت به خرید این سیستم دفاعی هشدار داده و اعلام کرده بود که ممکن است مجازاتهایی در این زمینه علیه ترکیه اعمال کند.
رویترز پیشتر گزارش داده بود که به دنبال شدت گرفتن تنش میان واشنگتن و آنکارا و در پی تصمیم ترکیه برای خرید سیستم دفاع موشکی از روسیه ، ایالات متحده قصد دارد از این پس آموزش دادن به خلبانهای جنگندههای اف-۳۵ ترکیه را متوقف کند.
واشنگتن تهدید کرده است که بر مبنای «قانون مقابله با طرف های تخاصم آمریکا از طریق تحریم» که خرید تسلیحات عمده از روسیه را منع میکند، ترکیه را هدف تحریم قرار خواهد داد.
مقامهای آمریکا ادعا میکنند که موشکهای روسی سیستم دفاع ناتو، به خصوص تازهترین جتهای جنگی «اف ۳۵» آمریکا، را به چالش میکشد.
ایالات متحده سیستم موشکی «پاتریوت» خود را به عنوان جایگزینی برای «اس ۴۰۰» روسیه پیشنهاد کرده بود.