لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۰:۳۳

دیدگاه| تفکر ترامپ بر سر تحریم‌های ایران منافع آمریکا را به پیش نمی‌برد


مقاله‌ای در نشریه فارین پالیسی از فیلیپ گوردون، پژوهشگر ارشد «شورای روابط خارجی» و دستیار ویژه پرزیدنت باراک اوباما در امور خاورمیانه، و رابرت مالی، رئیس «گروه بین المللی بحران» و دستیار ویژه پرزیدنت باراک اوباما در امور خاورمیانه

تدابیر جدید آمریکا نه تنها تهران را به همکاری متقاعد نخواهد کرد بلکه به مسیری دقیقا خلاف آن رهنمون می کند.

در نگاه پرزیدنت ترامپ، تحریم ابزاری با مصارف چند گانه است: تحریم ها ایران را به بازگشت به میز مذاکره برای یک توافق هسته ای بهتر شامل محدودیت ها بر برنامه موشک های بالیستیک و بازرسی های نامحدود مجبور می کند. به ایران تحمیل می کند به حمایت از گروه های دشمن آمریکا در منطقه پایان دهد و حتی ممکن است مردم ایران را در برابر اقتصاد رو به سقوط شان به قیام و کنار زدن رژیم اسلامی سوق بدهد.

این لیست جالبی از آرزوها است. اگر تحریم های جدید آمریکا ایران را به پذیرش رفتار کم خصمانه تری در منطقه مجاب کند، تحولی بسیار خوب خواهد بود. اما مشکل این است که رویکرد دولت ترامپ به دور از تشویق ایران به رفتار بهتر، ایجاد یک رژیم جدید بماند، رفتار تهران را بدتر خواهد کرد. گروه های نیابتی خارجی با کمترین هزینه در دسترس ایران هستند. سابقه جمهوری اسلامی نشان نمی دهد که حتی زیر فشار اقتصادی سنگین به سادگی تسلیم خواست های آمریکا شده باشد. دولت ترامپ با گذاشتن این شرط که لغو تحریم های جامع در گرو عمل به تمام خواست های آمریکا است، کاری کرده که ایران به آن چه می خواهد عمل نکند.

این دینامیک امروز در یمن روشن تر و تراژیک تر می شود. پس از سال ها، شانس کوچک ولی واقعی برای فرونشاندن جنگ یمن وجود دارد. قتل جمال خاشقجی، روزنامه نگار سعودی در استانبول، و وخامت شرایط انسانی در یمن توجه رسانه ای به ریاض را بالا برده است. دولت ترامپ در این راستا فشار را بر سعودی ها افزایش داده است.

تردید آشکاری وجود دارد که سعودی ها و شریک اماراتی شان با توجه به تمام سرمایه گذاری ها و نگرانی هایشان از تهدید ناشی از ایران و حوثی ها آماده متوقف کردن جنگ نیستند. سعودی ها و اماراتی ها از فشار برای مذاکرات جدید اصلا استقبال نمی کنند، اما این امر می تواند فرصتی برای آن ها باشد تا خود را از یک مناقشه پر هزینه و فاجعه بار بیرون بکشند. مشکل این است که ایالات متحده با تجدید تحریم ها بر ایران اکنون نفوذ کمتری بر حوثی های مورد حمایت ایران دارد.

تحریم های تجدید شده ترامپ هر چند عملا می تواند در به زانو درآوردن اقتصاد ایران موفق باشد،ولی تاثیراتی مخرب بر منطقه خواهد گذاشت.

مساله هرگز این نبود که ایالات متحده می تواند تلاش هایی را برای افزایش فشار بر ایران به پیش ببرد یا نه. مساله این است که آیا این فشار - که متاسفانه بسیار پیش از رژیم، مردم ایران سختی آن را متحمل می شوند - به تحقق منافع آمریکا کمک می کند یا خیر.از این منظر تحریم های ترامپ، نه تنها تهران را به همکاری بیشتر متقاعد نخواهد کرد بلکه به مسیری دقیقا خلاف آن هدایت می کند.

برگردان فارسی این گزارش تنها به منظور آگاهی رسانی منتشر شده و نظرات بیان شده در آن الزاماً بازتاب دیدگاه صدای آمریکا نیست.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG