مقاله ای از دیوید سنگر در نیویورک تایمز
دونالد ترامپ، رییس جمهوری منتخب ایالات متحده آمریکا، هرگز جزییات نگرش سیاست خارجی خود را فرای شعار «اول آمریکا» تشریح نکرده است. دیدگاه متفاوت مقام های بالقوه در دولت ترامپ شکاف عمیق در میان محافظه کاران در باره چگونگی برخورد دولت جدید با تهدیدهای به سرعت در حال تغییر چون ایران، کره شمالی، سوریه، روسیه و نحوه مدیریت روابط با متحدان اروپایی و آسیایی را تشدید کرده است.
ترامپ ماه مارس در مصاحبه ای با نیویورک تایمز گفته بود: «از نظر من اولویت اول آمریکا است... سال ها است که افرادی زیرک تر، حیله گرتر و سرسخت تر به ما بی احترامی کرده اند، و ما مضحکه شده و مورد سوء استفاده قرار گرفته ایم».
حال دونالد ترامپ از اخذ تصمیم درباره ی کابینه اش تا اولین ملاقات عمده با یک رهبر خارجی - پنج شنبه با شینزو آبه، نخست وزیر ژاپن - با رشته تصمیم هایی روبرو است که نشانه هایی درباره نحوه واکنش او به بحران های پیش روی فرمانده کل قوای آمریکا به دست خواهد داد.
بازسازی برجام
دونالد ترامپ توافق هسته ای ایران را «یکی از نامناسب ترین توافق هایی که دیده ام» خوانده و عهد کرده است آن را اصلاح کند.
ایرانی ها هم نارضایتی هایی از توافق دارند و می گویند از مزایای لغو تحریم ها برخوردار نشده اند. هر گونه تلاش برای باز کردن دوباره پرونده برجام به روحانیون و اصولگرایان فرصت خواهد داد که آن را تغییر داده یا تهدید کنند که فعالیت های هسته ای شان را از سر خواهند گرفت.
انتقاد ترامپ به این است که پس از پانزده سال ایران آزاد است که به هر میزان که می خواهد اورانیوم غنی سازی کرده و پلوتونیوم بازفرآوری کند.
ترامپ در نگرش «اول آمریکا» خود با آزمون حرکتی یکجانبه بر سر برجام و برخلاف خواست دیگر شرکای آمریکا روبرو است.
ایرانی ها هم کارت هایی برای بازی در دست دارند. بر مبنای برجام قرار است ایران ذخیره سوخت هسته ای و فعالیت های هسته ای اش را تا سال ۲۰۳۰ توسعه ندهد. در صورت شکست برجام تهران می تواند طی حدود یک سال مواد هسته ای لازم برای یک جنگ افزار هسته ای را تولید کند.
یکی از گزینه های پیش روی ترامپ آن طور که جمهوریخواهان توصیه می کنند وضع تحریم های غیر مرتبط با برنامه هسته ای در مورد فعالیت های ایران در سوریه و حمایت از تروریسم است. ایرانی ها تحریم های جدید را نقض روح برجام می دانند و رهبران جمهوری اسلامی پیشتر تهدید کرده اند که وضع تحریم جدید به لغو برجام می انجامد.
معمای سوریه
اگر دانالد ترامپ به وعده های انتخاباتی اش مبنی بر تغییر سیاست آمریکا در سوریه و تمرکز بر شکست داعش عمل کند در واقع خود را در کنار رهبری قرار داده که بیش از ۴۷۰ هزار نفر از شهروندان کشورش را کشته است.
نحوه رفتار ترامپ با بشار اسد توسط دیگر رهبران مستبد به دقت دنبال می شود: عبدالفتاح السیسی رییس جمهوری مصر که مخالفانش را به زندان می اندازد و در انتظار دریافت کمک های نظامی آمریکا است و آل سعود که ترامپ منتقد صریح آن ها بوده است از آن جمله اند.
روسیه و ناتو
رودی جولیانی، شهردار پیشین نیویورک، جان بولتون، سفیر پیشین آمریکا در سازمان ملل متحد، و سناتور جف سشنز سه مقام بالقوه ارشد دولت ترامپ منتقد ولادمیر پوتین رییس جمهوری روسیه بوده اند. سناتور سشنز زمان اشغال کریمه توسط روسیه گفت مسکو باید احساس درد کند زیرا اگر چنین نشود ممکن است پوتین با خیال راحت تمام اوکراین را اشغال کند.
اما ترامپ گفته بود آمریکا بیشتر از همسایگان اروپایی اوکراین نگران تصرف خاک آن کشور توسط روسیه بوده است. او اشاره هایی کرده است که ممکن است به تحریم روسیه پایان دهد.
رییس جمهوری منتخب ایالات متحده در دوران رقابت های انتخاباتی گفت زمان یک آغاز دوباره در سیاست آمریکا در قبال روسیه فرا رسیده است. ترامپ هرگز نگفته است در صورتی که پوتین با اشغال خاک کشورهای غیر عضو ناتو عزم او را به آزمون بگذارد او چه واکنشی نشان خواهد داد.
اروپایی ها همچنان امیدوارند پرزیدنت منتخب آمریکا نشان دهد که صحبت هایش درباره ترک ناتو شعار انتخاباتی بوده، نه سیاست رسمی واشنگتن.
* برگردان فارسی این مطالب تنها به منظور آگاهی رسانی منتشر شده و نظرات بیان شده در آنها الزاماً بازتاب دیدگاه صدای آمریکا نیست.