ركس تیلرسون وزير خارجه ایالات متحده در سفر مهم کنونی خود به کشورهای خاورمیانه چند هدف عمده را دنبال می کند، که هر یک از آن ها پیچیدگی خود را دارد.
در دیدار روز پنجشنبه ۲۶ بهمن ماه از بیروت، یکی از ماموریتهای اصلی تیلرسون، میانجیگری بین لبنان و اسرائیل بر سر مشخص ساختن مرز حریم اقتصادی دریایی بین دو کشور و همچنین مساله احداث دیوار بلندی در مرزهای اسرائیل با لبنان بود.
پرزیدنت میشل عون رئیس جمهوری لبنان در گفتگو با تیلرسون به صراحت از ایالات متحده خواست که در این مورد دخالت کند.
اختلاف بین اسرائیل و لبنان، بر سر تعیین خط حریم اقتصادی در آب های دریای مدیترانه به حوزه شماره ٩ مربوط می شود که لبنان آن را متعلق به خود می داند و اسرائیل بخشی از آن را در مالکیت خود تلقی می کند.
وب سايت خبری «وای نت نیوز» در اسرائیل، روز پنجشنبه نوشت که دکتر یوال اشتابنیتس وزیر انرژی اسرائیل از شش ماه پیش محرمانه از ایالات متحده درخواست کرده بود، در این مورد بین دو کشور میانجیگری کند.
سیاستمداران اسرائیلی به «وای نت نیوز» گفتند که این کشور مایل به درگیری با لبنان نیست و مهم آن است که حوزه گازی متعلق به هر یک از آن ها در آب های مدیترانه مشخص باشد تا اسرائیل با اطمینان خاطر بیشتر بتواند به عملیات اکتشافی و استخراج در حوزه هایی که کاملا متعلق به این کشور است به فعالیت ادامه دهد.
حزب الله لبنان هفته پیش با انتشار اعلامیه های مصور نشان داده بود که چگونه قادر است حوزه های گازی اسرائیل را به موشک ببندد.
شبکه عبری رادیو اسرائیل گفتکه ممکن است پس از انجام این میانجیگری، حوزه گازی لبنان بسیار بیشتر از اسرائیل باشد.
مشکل دوم در روابط اسرائیل و لبنان، تعیین دقیق خط مرزی بین دو کشور است. این موضوع از دیرباز بین دو کشور مورد جدل بوده و اکنون که اسرائیل به احداث دیوار بلندی بین دو کشور پرداخته تا دسترسى حزب الله را در صورت جنگ آینده، دشوارتر کند، لبنان می گوید که دست کم در سیزده نقطه، مسیر حصار بلند اسرائیل از داخل خاک آن کشور می گذرد.
به گزارش بخش عبری رادیو اسرائیل، در این مورد نیز اسرائیل از ایالات متحده تقاضاى پادرمیانی کرده و یکی از دستیاران تیلرسون به نام دیوید ساثرفیلد، به طرفین پیشنهاد کرده که در سيزده نقطه دیگر تبادل زمین صورت گیرد که این مشکل حل شود.
از پاسخ های امروز پرزیدنت میشل عون به تیلرسون، در دیداری که در بیروت داشتند، کاملا مشخص نبود که دولت لبنان تا چه حد مایل به ایفای نقش ایالات متحده برای حل این دو معضل است.
روزنامه اسرائیلی معريو نوشته بود که این کشور مایل است که هیچگونه مشکل سیاسی با لبنان وجود نداشته باشد، زیرا هر جدلی بین دو کشور، این بهانه را به حزب الله می دهد که اوضاع را بحرانی تر سازد.
تحلیگران اسرائیلی پیشتر گفته بودند که پرزیدنت میشل عون با حزب الله و جمهوری اسلامی ایران مناسبات بسیار دوستانه ای دارد.
ركس تیلرسون به خبرنگاران گفت: هنگامی که با دولت لبنان گفتگو می شود، باید نقش حزب الله در آن دولت نیز مورد توجه قرار گیرد. او گفت: حزب الله بخشی از فرایند سیاسی لبنان است.
این سخنان در حالی بیان می شود که ایالات متحده اخیرا تحریم های تازه ای را علیه افراد و گروه هایی که با حزب الله در ارتباط هستند، برقرار ساخته است.
استدلال در مورد نبود تضاد احتمالی بین این دو امر آن است که ایالات متحده جناح نظامی و تروریستی حزب الله را مردود می داند، ولی با جنبه سیاسی آن به عنوان یک قدرت در لبنان مخالفتی ندارد.
انستیتوی پژوهشی اسرائیلی «ممری» در این هفته نوشته بود که جمهوری اسلامی ایران اکنون می کوشد برای مبارزه مسلحانه احتمالی آینده با اسرائیل، گروه های شیعه بیشتری را به همکاری با حزب الله لبنان بکشاند.
به گزارش روزنامه های لبنان، اکرم الکعبی دبیرکل یک نهاد شیعه عراقی به نام «حزب الله النجبای عراق از آرامگاه عماد مغنیه دیدن کرد و سپس به خبرنگاران گفت که النجباء همه توانمندی نظامی خود را برای مبارزه مسلحانه علیه اسرائیل، در اختیار حزب الله لبنان قرار می دهد.
عماد مغنیه مسوول بخش عملیات مسلحانه حزب الله لبنان بود که در نتیجه یک انفجار مرموز در دمشق، کشته شد.
النجباء که توسط جمهوری اسلامی ایران در عراق برپا شده، یکی از قوی ترین گروه های چریکی آن کشور محسوب می شود.