در حالی که جامعه بینالمللی در حال تعیین شرایط برای حاکمان جدید سوریه است، این گروه شورشی اسلامگرا رویکردی آشتیجویانه مشابه آنچه طالبان در افغانستان پیش گرفتهاند اتخاذ کرده است، به امید آن که از این طریق به رسمیت شناخته شود.
احمد الشرع، مشهور به ابومحمد جولانی، رهبر شبهنظامیانی که حکومت بشار اسد را سرنگون کردند، پیشتر با گیر پدرسون، فرستاده ویژه سازمان ملل متحد در امور سوریه دیدار داشت و بر «همکاری سریع و مؤثر» برای بازسازی اقتصاد سوریه و حفظ تمامیت ارضی کشور تأکید کرد.
جولانی در مصاحبه با روزنامه تایمز لندن گفت که خاک سوریه علیه هیچ کشور همسایهای، از جمله اسرائیل، مورد استفاده قرار نخواهد گرفت.
اسفندیار میر، کارشناس ارشد انستیتوی صلح واشنگتن، به صدای آمریکا گفت که هیئت تحریرالشام از تجربه خود، و همچنین با مشاهده طالبان، آموخته است که از طریق تلاش برای اطمینان دادن به کشورها باید از دشمنتراشی در خارج از کشور بپرهیزد.
سازمان ملل متحد تابستان امسال اعلام کرد در حالی که طالبان ادعا می کند هیچ گروه تروریستی خارجی در افغانستان وجود ندارد، کشورهای عضو این سازمان گزارش دادهاند که بیش از ۲۰ گروه تروریستی در داخل کشور فعالیت میکنند.
آمریکا از اظهارات «امیدوارکننده» شورشیان حاکم بر سوریه استقبال کرده است، اما میگوید آنها بر اساس اقداماتی که انجام میدهند قضاوت خواهند شد.
متیو میلر، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا به صدای آمریکا گفت، هر تصمیمی در مورد اعمال تحریم یا بهرهگیری از تمامی ابزارهای موجود، بر اساس آنچه از هیئت تحریرالشام و سایر گروههای نقشآفرین در سوریه مشاهده میشود اتخاذ خواهد شد.
یک دیپلمات ارشد اتحادیه اروپا پیشتر در روز یکشنبه ۲۵ آذر گفت این بلوک اروپایی تحریمهای خود را علیه سوریه، پیش از آن که حاکمان جدید آن ضمانتی برای حفاظت از حقوق اقلیتها و زنان و عدم حمایت از تروریسم ارائه نکنند، لغو نخواهد کرد.
جامعه جهانی پس از به قدرت رسیدن دوباره طالبان در افغانستان نیز خواستار ضمانتهای مشابهی شده بود و از این گروه اسلامگرای افراطی خواست تعهدات خود را برای مقابله با تروریسم، تشکیل حکومت فراگیر و احترام به حقوق بشر، به ویژه حقوق زنان، رعایت کند.
با گذشت گذشت بیش از سه سال، هنوز هیچ کشوری حکومت طالبان در افغانستان را به رسمیت نشناخته است؛ هرچند بسیاری از کشورها روابط دیپلماتیکی را با آن برقرار کردهاند.
کالین کلارک، مدیر تحقیقاتی «گروه سوفان» به صدای آمریکا گفت که سیاست ایالات متحده در برابر حاکمان جدید سوریه، بر اساس تجربه واشنگتن در افغانستان شکل خواهد گرفت.
سازمان ملل متحد، ایالات متحده، ترکیه و بسیاری از کشورهای دیگر هیئت تحریرالشام را به عنوان یک سازمان تروریستی شناسایی کردهاند.
با این حال، کلارک معتقد است این گروه زودتر از طالبان به رسمیت شناخته خواهند شد، چرا که خود را به عنوان یک «پدیده تازهتر» معرفی کرده است.