همزمان با نزدیک شدن به ضرب الاجل ایران و قدرتهای جهانی برای رسیدن به توافقی جامع بر سر برنامه هستهای ایران، وزارت خارجه ایالات متحده در گزارشی که روز جمعه منتشر کرد، می گوید حمایت و کمک ایران به حملات تروریستی در سال ۲۰۱۴ میلادی نیز ادامه داشته است.
در همین حال به گفته هماهنگ کننده امور ضدترویسم در وزارت خارجه آمریکا، در صورت رسیدن به توافق اتمی با تهران، تحریمهای مرتبط با فعالیتهای تروریستی آن کشور کماکان باقی خواهند ماند.
گزارش سالانه وزارت خارجه آمریکا در مورد تروریسم در جهان، هرسال باید به کنگره ارائه شود؛ و هدف آن کمک به تعیین سیاست مناسب برای مبارزه با تروریسم است. این در حالی است که کنگره آمریکا که اکثریت آن را جمهوریخوان در اختیار خود دارند، نقش ایران در تروریسم، را زیر ذره بین گذاشته شده است.
آخرین گزارش وزارت خارجه آمریکا، در مورد ایران که از سال ۱۹۸۴ در فهرست کشورهای حامی تروریسم آمریکا قرار گرفته است، میگوید ایران همچنان تا پایان سال ۲۰۱۴ به فعالیتهای حمایت از تروریسم و گروههای تروریستی بویژه در عراق، سوریه، لبنان، کرانه غربی و نوار غزه و فراهم آوردن تسلیحات برای گروههای تروریستی و فعالیتهای بیثبات سازی در منطقه ادامه داده است.
تیدا کید ناو، هماهنگ کننده در امور تروریسم وزارت خارجه آمریکا نیز روز جمعه در نشست خبری در مورد این گزارش گفت، از سال ۲۰۱۳ تا کنون، حملات تروریستی ۳۵ درصد، و مرگ و میر ناشی از این حملات ۸۱ درصد افزایش داشته است.
در این جلسه از خانم کید ناو در پاسخ به این پرسش که در صورت رسیدن به توافق اتمی و ادامه فعالیتهای تروریستی از سوی ایران تکلیف تحریمها در این ارتباط چه میشود، گفت «مشکل است تعداد دقیق فعالیتهای ایران را در ارتباط با تروریسم تعیین کرد. ولی ما بسیار نگران فعالیت سپاه و عوامل ایران مانند حزب الله در منطقه هستیم.»
وی در ادامه با بیان این که تحریمهای مرتبط با تروریسم علیه تهران تغییر نخواهند کرد، افزود «در ارتباط با گفتگوهای هستهای جاری، این مذاکرات چارچوب مشخصی دارد، اما دلیل آن نیست که ما چشم خود را به روی فعالیتهای ایران در حمایت از تروریسم ببندیم.»
بر اساس این گزارش وزارت خارجه آمریکا، ایران از نیروهای سپاه پاسداران به عنوان بازویی برای اهداف سیاست خارجی، ایجاد پوشش برای عملیات سری، و ایجاد بیثباتی در خاورمیانه و برانگیختن تروریسم استفاده میکند.
در حالی که ایران ادعا میکند سپاه در عراق و سوریه در نقش مشاوره و آموزش شبه نظامیان و به منظور جنگ با پیکارجویان داعش عمل میکنند، اما این گزارش میگوید بسیاری از این شبه نظامیان شیعه، گروههای تروریستی مانند کتائب حزب الله در عراق و گروه حزب الله در لبنان و سوریه هستند که مرتکب نقض حقوق بشر علیه غیرنظامیان سنی و دامن زدن به تنش فرقهای و قومی، و در نتیجه بیثباتی در منطقه میشوند.
این گزارش، فعالیتهای ایران در قاچاق اسلحه و حمایت از گروههای تروریستی و جهادی فلسطینی، مانند سازمان ابو ندال، گردان شهدای الاقصی و جهاد اسلام فلسطین را ذکر کرده است، و کشف و توقیف کشتی محموله تسلیحاتی توسط اسراییل در دریای سرخ در ماه مارس را از آن جمله دانسته است؛ محمولهای که شامل ۳۲۰ موشک، ۱۸۰ خمپاره و ۴ هزار قطعه مهمات با نشان ساخت ایران بوده است.
این گزارش همچنین نقض قطعنامه ۱۷۰۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد توسط ایران را در حمایت از گروه تروریستی حزب الله، از قول خود فرماندهان سپاه پاسداران ایران و همچنین اعضای این گروه شبهنظامی شیعه، ذکر کرده و در آن به میلیونها دلار کمکهای مالی ایران به حزب الله، در حمایت از رژیم بشار اسد و علیه اسراییل، نیز اشاره کرده است.
بر اساس این گزارش، ایران کماکان حاضر نیست در مورد اعضای القاعده که در ایران نگهداری میشوند، یا شناسایی آنها و اجرای عدالت در مورد آنها، با جامعه جهانی همکاری کند.
با این حال، در آخرین گزارش وزارت خارجه درباره تروریسم در سال گذشته میلادی، در مورد گفتگوهای جاری هستهای ایران و شش قدرت عضو گروه ۱+۵ میگوید تهران به مقررات توافق اولیه ژنو، یا همان برنامه اقدام مشترک، عمل کرده است.