قائم مقام وزیر خارجه آمریکا روز جمعه ۱۶ مهر در اسلامآباد با مقامهای ارشد پاکستان درباره وضعیت افغانستان تحت حاکمیت طالبان و نیز راههای ارتقای همکاریهای دوجانبه گفتوگو کرد.
وندی شرمن که اواخر پنجشنبه وارد پایتخت پاکستان شد، بلندپایهترین دیپلمات آمریکایی است که از زمان آغاز ریاست جمهوری جو بایدن در اول بهمن ماه گذشته، از این کشور دیدن میکند.
وی ابتدا با مؤید یوسف مشاور امنیت ملی دولت پاکستان، و سپس با جاوید باجوا فرمانده نیروهای مسلح پاکستان و همچنین شاه محمود قریشی وزیر امور خارجه این کشور دیدار و گفتوگو کرد.
پاکستان بهطور سنتی روابط آشفتهای با آمریکا داشته، و به دنبال قدرت گرفتن طالبان در افغانستان در نیمه ماه اوت، به دلیل حمایت از این گروه اسلامگرای افراطی تحت فشار قرار گرفته است.
این وضعیت ریشه در این اتهام دیرینه دارد که اسلامآباد روابط عمیقی با طالبان داشته و در بیست سال گذشته که طالبان علیه آمریکا در افغانستان میجنگید، بهطور مخفیانه از آن حمایت میکرد.
پاکستان این اتهام را رد میکند.
ماه گذشته میلادی، یک گروه ۲۲ نفره از سناتورهای جمهوریخواه آمریکا طرحی را برای تحریم حکومت طالبان و تمامی دولتهای خارجی که از این گروه افراطی حمایت میکنند، معرفی کردند.
در این طرح همچنین از آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا خواسته شده است که ارزیابیهای خود را از نقش پاکستان در حمایت از قدرت گرفتن دوباره طالبان در کابل، به کنگره ارائه نماید.
پاکستان گفته است عجلهای ندارد که حکومت طالبان را بهرسمیت بشناسد، اما از ایالات متحده و دیگر کشورها خواسته به جای منزوی کردن حاکمان جدید در کابل، با آنها تعامل داشته باشند.
رویه، چین و ایران نیز با طالبان ارتباط برقرار کردهاند و خواستار لغو تحریمهای طالبان و محدودیتها علیه افغانستان شدهاند؛ از جمله آزادسازی داراییهای مسدود شده پس از قدرتگیری طالبان.
با این حال همه این کشورها تاکنون از شناسایی طالبان خودداری کردهاند.