لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۱۷ خرداد ۱۴۰۳ ایران ۰۶:۳۳

دیدگاه| اتحاد عربستان سعودی هرگز چنین به آزمون گذاشته نشده است


این هفته وزیر خارجه آمریکا برای دیدار با مقامات عربستان به ریاض سفر کرد.
این هفته وزیر خارجه آمریکا برای دیدار با مقامات عربستان به ریاض سفر کرد.

منبع: اکونومیست

پرزیدنت ترامپ ممکن است روایت مشکوک سعودی ها را درباره سرنوشت جمال خاشقجی بپذیرد. او بر روی سعودی ها حساب می کند تا وقتی آمریکا ماه آینده ایران را هدف تحریم قرار می دهد، با جبران هر گونه کمبودی قیمت نفت را ثابت نگاه دارد. رئیس جمهوری آمریکا همچنین عربستان را بازاری مهم برای کارخانه های اسلحه سازی آمریکا می بیند.

ترکیه با انتشار اطلاعات به دست آمده از کنسولگری سعودی در استانبول کار رفع و رجوع این مساله را سخت تر می کند. آنکارا و واشنگتن هیچکدام رسما ریاض را به تخلفی متهم نکرده اند. مقام های دولت ترکیه از انتقاد از سعودی ها ابا دارند و ترجیح می دهند در این کار با آمریکا همصدا شوند. هر گونه اطلاعات محکم درباره قتل خاشقجی به آنکارا اهرم فشار بیشتری می دهد تا شاید از سرمایه گذاری بیشتر سعودی ها در اقتصاد بیمار ترکیه بهره ببرند.

حتی اگر عربستان سعودی از مخمصه ناشی از قتل جمال خاشقجی جان سالم به در ببرد، آسیب غیرقابل محاسبه ای به سابقه اش وارد آورده است. دموکرات ها و جمهوریخواهان در کنگره آمریکا توامان خشمگین اند. قانونگذاران از اجرای «قانون مگنیتسکی» صحبت می کنند که می تواند هر فرد درگیر در مرگ خاشقجی را مشمول تحریم کند.

ولیعهد سعودی سابقه ای از رفتارهای هیجانی دارد؛ از محاصره اقتصادی قطر تا گروگان گرفتن نخست وزیر لبنان. جنگ او در یمن به باتلاقی مرگبار بدل شده است. ناپدید شدن جمال خاشقجی این پیشینه را برجسته می کند. بعضی در واشنگتن معقدند به لطف تکنیک های جدید حفاری نفتی در آمریکا، عربستان دیگر بزرگترین صادرکننده نفت جهان نیست و نباید چون گذشته با آن رفتار شود.

محمد بن سلمان هرگز قول نداد عربستان سعودی را به یک دموکراسی لیبرال بدل کند. او پیشنهاد کرد: حکومت من را در ازای آزادی های اجتماعی و مدرنیزاسیون اقتصادی بپذیرید. اما وعده او، اگر عربستان به کشوری منفور بدل شود، تحقق نخواهد یافت. بسیاری از موسسات بزرگ از پیش انصراف خود را از شرکت در کنفرانس سرمایه گذاری در ریاض که قرار است ۲۳ اکتبر برگزار شود اعلام کرده اند. بعضی اعضای آل سعود در شگفت اند که شاید محمد بن سلمان موجب سقوط کل رژیم شود.

پادشاه عربستان می تواند ولیعهد را عوض کند. قبلا چنین کرده است. اما ملک سلمان ۸۲ ساله بیمار است و فرزندش بنا بر گزارش ها حتی مادرش را در حصر خانگی گذاشته تا مبادا به همسرش توصیه ای کند. بسیاری از خواهران و برادران ولیعهد بی سر و صدا به خارج از عربستان رفته اند.

محمد بن سلمان تشکیلات روحانیت، گارد ملی و دیگر مراکز قدرت را خنثی کرده است. کنار گذاشتن او دشوار است. ولیعهدی که روزی عهد کرد عربستانی نوین بنا کند، ممکن است به سرنوشت بسیاری از رهبران خودکامه عرب دچار شود و موقعیت خود را بر کشورش ارجح ببیند.

برگردان فارسی این گزارش تنها به منظور آگاهی رسانی منتشر شده و نظرات بیان شده در آن الزاماً بازتاب دیدگاه صدای آمریکا نیست.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG