مقاله ای از بنی آونی در روزنامه نیویورک پست
پرزیدنت ترامپ با یکی از پیچیده ترین معضلات دیپلماتیک دوره ریاست جمهوری اش روبرو است: چگونه یک متحد خیره سر، عربستان سعودی، را مجازات کند، بدون این که دشمن منطقه ای اش به خصوص دشمنان آمریکا مانند ایران تقویت نشوند.
همه در برابر خبر قتل جمال خاشقجی- فرد پیشتر نزدیک به رژیم و حامی اخوان المسلمین- به دستور ریاض متحیر مانده اند.
جزئیات هولناک این ماجرا از سوی موسساتی مانند واشنگتن پست که به شکلی موجه خواهان مجازات قاتل ستون نویس آن روزنامه هستند، برجسته تر می شود.
اما این تمام ماجرا نیست. در حالی که ایران در آب بوی خون به مشام اش خورده است، حامیان غربی تهران از پایان اتحاد آمریکا با ریاض حرف می زنند.
یکی از راه حل های ممکن استفاده از «قانون جهانی مگنیتسکی» مصوب کنگره است که مسببان جنایت های حقوق بشری را تحت تحریم قرار می دهد.
اما در این بین باید از احتمال سقوط رژیم در ریاض پرهیز کرد. این پدیده ای فراگیر در خاورمیانه است و اگر چنین شود هیچ کس به اندازه تهران از آن خوشحال نخواهد شد.
افزایش شدید قیمت بنزین در پمپ بنزین ها، ناشی از اختلال در تولید نفت عربستان سعودی، می تواند آمریکا را برای انصراف از اعمال تحریم های نفتی علیه ایران که چند هفته دیگر آغاز می شود، تحت فشار بگذارد. با بروز آشوب در ریاض، یک رهبر کلیدی جهان عرب که در برابر توسعه طلبی منطقه ای ایران ایستاده به شکل چشمگیری تضعیف خواهد شد.
بسیاری از آمریکایی ها گویی فراموش کرده اند که ایران دست کمی از عربستان ندارد. با قوت گرفتن مخالفت افکار عمومی با سعودی ها، متحدان غربی ایران آمریکا را برای بازنگری در خروج از برجام تحت فشار می گذارند.
قتل خاشقجی به شکل روزافزونی کار حکومتی به نظر می رسد. کاری بی رحمانه و ابلهانه. اما این گونه اتفاقات به عربستان محدود نیست. رژیم ایران که با گروگانگیری ۵۲ دیپلمات آمریکایی برای ۴۴۴ روز کارش را شروع کرد، همچنان آمریکایی ها را گروگان می گیرد.
حزب الله، عروسک خیمه شب بازی ایران، مقر تفنگداران دریایی آمریکا در بیروت و مرکز همیاری یهودیان در آرژانتین را منفجر کرد. آن ها در بلغارستان، هند و گرجستان به اسرائیلی ها و اهداف یهودی تیراندازی کرده اند. پس از افشای طرح ایران برای ترور سفیر سعودی در واشنگتن آمریکا هیچ کاری برای مجازات شان نکرد.
ترکیه کشوری که خاشقجی در آن کشته شده است، پیشتاز زندانی کردن ژورنالیست ها در جهان است. آنکارا سال ها درگیر آدم ربایی و قتل چهره های شناخته شده بوده است.
هیچ کدام از این ها، ریاض را تبرئه نمی کند.
تنبیه محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان، و افرادش یک ضرورت قطعی است. با این اوصاف تهران نباید از خشم موجه ما علیه ریاض برنده بیرون بیاید.