لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۹ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۷:۲۴

احتمال مطرح شدن سلاح های اتمی تاکتیکی در دور بعدی مذاکرات بین ایالات متحده و روسیه


احتمال مطرح شدن سلاح های اتمی تاکتیکی در دور بعدی مذاکرات بین ایالات متحده و روسیه
احتمال مطرح شدن سلاح های اتمی تاکتیکی در دور بعدی مذاکرات بین ایالات متحده و روسیه

«پیمان کاهش سلاحهای راهبردی جدید» یا «استارت جدید» (از ۵ فوریه به مرحله اجرا گذاشته شده است) فقط به مسئله سلاحهای اتمی دوربرد روسیه و ایالات متحده می پردازد. هم اکنون این پرسش مطرح است که آیا واشنگتن و مسکو توجه خود را روی سلاحهای اتمی تاکتیکی و با برد نزدیک نیز متمرکز خواهند کرد؟

بر اساس مفاد «پیمان استارت جدید»، محدودیت صف آرایی ۱۵۵۰ سلاح راهبردی و یا سلاحهای اتمی دوربرد برای هر یک از دو کشور تعیین شده است. مسئله سلاحهای اتمی و تاکتیکی و یا با بردکوتاه مسئله ای است که در پیمان جدید منظور نشده است.

ژوزف سیرینکوین، رئیس «بنیاد پلافشیرز»، بنیادی که فعالیتهای آن بر سیاست سلاحهای اتمی متمرکز است، می گوید: «بین قدرت انفجاری سلاحهای اتمی راهبردی و سلاحهای تاکتیکی تفاوتی وجود ندارد. هر دو آنها بمبهای هیدروژنی هستند. هر دو آنها سلاحهایی هستند که ۱۰، ۲۰ و یا ۵۰ بار از بمبهایی که ایالات متحده روی هیروشیما انداخت، قوی تر هستند. برد آنها با هم فرق دارد.»

وی می گوید: «هدف این سلاحها چیست؟ خوب، به نظر ما سلاحهای راهبردی بمبهایی هستند که روی کلاهکهای جنگی موشکهای دوربرد قرار داده می شوند و یا بمب افکنها آنها را از فراز اقیانوسها پرتاب می کنند. سلاحهای تاکتیکی در جبهه ها و میدانهای جنگ مفید هستند، بنابراین توپخانه با برد کوتاه، هواپیماهای با برد کوتاه و موشکهای با برد کوتاه خواهند بود.»

کارشناسان می گوید نه ایالات متحده و نه روسیه، جزئیات اطلاعات مربوط به ذخایر سلاحهای اتمی تاکتیکی خود را ارائه نکرده اند.

داریل کیمبال، مدیر اجرایی «انجمن کنترل تسلیحاتی» که یک سازمان تحقیقاتی خصوصی است، اطلاعات موجود در مورد زرادخانه ایالات متحده را تشریح می کند.

کیمبال می گوید: «ایالات متحده تعدادی سلاحهای اتمی تاکتیکی دارد که در ایالات متحده انبار شده اند، اما آمریکا همچنین حدود ۱۸۰ بمب گرانشی و بمب اتمی گرانشی در ۵ پایگاه ایتالیا، ترکیه، هلند، آلمان و بلژیک دارد که متحدان اروپایی این کشور در سازمان ناتو هستند. این سلاحها به طور کلی در زرادخانه ها انبار شده اند. این سلاحها روی هواپیماهای جنگی «اف ۱۶» و یا جتهای جنگی بمب انداز تورنادو که می تواند آنها را پرتاب کنند، سوار نمی شوند.

منابع سلاحهای اتمی تاکتیکی روسیه

تحلیلگران می گوید روسیه بین ۲ تا ۴ هزار سلاح اتمی تاکتیکی دارد، اما همه آنها برای استفاده در دسترس نیستند. بسیاری از آنها در مراحل خلع سلاح برچیده خواهند شد و برخی دیگر نیز در اعماق زرادخانه های این کشور انبار شده اند.

دیوید هولووی، کارشناس روسیه و کنترل تسلیحاتی در دانشگاه استنفورد می گوید برای برتری بسیار مسکو در سلاحهای اتمی تاکتیکی فقط یک دلیل وجود دارد.

هولووی می گوید: «در سالهای ۱۹۹۰ و زمانی که اساساً ارتش و نیروهای متعارف این کشور از هم پاشیده شد، آنها ادعا کردند که سلاحهای اتمی تاکتیکی ضعف نیروهای متعارف را جبران خواهد کرد، همانگونه که ناتو در طی جنگ سرد این مسئولیت را به عهده گرفته بود. موضع ناتو این بود که سلاحهای اتمی تاکتیکی عدم برتری نیروهای این سازمان در برابر نیروهای متعارف را جبران خواهد کرد.»

کیمبال گفت چین، دلیل دیگر این مسئله است و افزود روسها: « سلاحهای اتمی تاکتیکی را به عنوان راهی برای مقابله با تعداد بیشتر نیروهای متعارف و عادی چین در مرزهای شرقی این کشور قلمداد می کنند. بنابراین روسها در مقایسه با ایالات متحده، از زمان جنگ سرد تاکنون تعداد زیادی از سلاحهای اتمی تاکتیکی را نگه داشته است.»

ذهنیت جنگ سرد

بسیاری از تحلیلگران، از جمله ژوزف سیریکیون می گوید سلاحهای اتمی تاکتیکی رجعتی به دوران جنگ سرد است.

«به طور مسلم چنین است. این سلاحها هیچ کاربرد و فایده نظامی ندارند. رویارویی ناتو با ماموریت نظامی که استفاده از بمب اتمی در آن ضروری باشد، غیرقابل تصور است. به این مسئله توجه کنید که ایالات متحده از ۶۷ سال پیش تاکنون هنوز از سلاح اتمی استفاده نکرده است و در جنگ کره، جنگ ویتنام، دو جنگ در عراق و جنگ افغانستان مبارزه کرده است. آمریکا از سوی کشورهای متعددی تهدید شده است، هرگز و هرگز استفاده از سلاح اتمی را به طور جدی مورد ارزیابی قرار نداده است. و هم اکنون که (دوران) جنگ سرد به پایان رسیده است، تصور نیاز به داشتن سلاح اتمی دشوار است چه برسد به داشتن ۱۰ و یا ۲۰۰ سلاح اتمی.»

بسیاری از کارشناسان معتقدند احتمال دارد که مسئله سلاحهای اتمی تاکتیکی در دور بعدی مذاکرات کنترل تسلیحاتی بین واشنگتن و مسکو مطرح شود. تحلیلگران بر آن باورند با توجه به این که امسال انتخابات ریاست جمهوری در ایالات متحده برگزار می شود، انتظار نمی رود چنین مذاکراتی در آینده نزدیک برگزار شود.




XS
SM
MD
LG