بخش انگلیسی صدای آمریکا - مقام های ارشد دولت آمریکا می گویند ایالات متحده امیدوار است مبادله اخیر زندانی با ایران به مباحثات فراگیر بر سر امور کنسولی بین واشنگتن و تهران منجر شود.
برایان هوک، نماینده ویژه ایالات متحده در امور ایران، در مصاحبه ای با «صدای آمریکا» لحظاتی احساسی هنگام مشاهده آزادی ژیو وانگ، آمریکایی چینی تبار زندانی در ایران، را به خاطر آورد و گفت وانگ با ما همکاری خواهد کرد و به هر کار ممکن برای بیرون آوردن باب لوینسون، سیامک و باقر نمازی، و دیگر آمریکایی ها از ایران دست خواهیم زد.
وانگ روز سه شنبه، پس از حدود سه سال حبس به اتهام جاسوسی و در ازای آزادی مسعود سلیمانی، دانشمند ایرانی، آزاد شد. هوک گفت وانگ در شرایطی عالی است و با همسر و پسرش در «پایگاه هوایی رامستاین» به سر می برد.
گام خوب
نماینده ارشد ایالات متحده مبادله کمسابقه زندانی بین دو کشور را «گام اول خوبی» به سوی دیالوگ خواند، اما پیشنهاد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، در یک توییت برای «مبادله فراگیر زندانی» را مفید ندانست.
هوک گفت: «ما فکر نمی کنیم هرگونه صحبت علنی درباره زندانیان خیلی مفید باشد. ما می کوشیم این کار را در دیپلماسی به دور از هیاهو انجام داده و آمریکایی ها را به خانه بازگردانیم.»
به گفته او «ظریف سابقه ای طولانی از دادن امیدهای واهی به خانواده آمریکایی های زندانی دارد و چیزهایی می گوید که وقتی پیگیری می کنیم، می فهمیم هیچ پیشنهادی در کار نبوده است.»
برایان هوک تاکید کرد که «سه سال گذشته در تلاش برای آزادی تمام آمریکایی های زندانی در ایران بوده ایم» و «سه، چهار هفته پیش شروع به دریافت علائم مثبتی از طرف ایرانی ها کردیم. بعد من با سوئیسی ها کار را به پیش بردم.»
سیاست آمریکا درباره تغییر رژیم ایران
آقای هوک در پاسخ به این پرسش که آیا ایالات متحده از تغییر رژیم در تهران حمایت میکند، گفت: «من یک میلیون بار این را گفتهام و باز هم میگویم که سیاست ایالات متحده تغییر رفتار است و نه تغییر رژیم. و همه میدانند که ما ۱۲ خواسته مشخص کردهایم که بیشتر آنها بر اساس قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل است که با اجماع کامل و با رای موافق چین و روسیه تایید شده است. این شرطها استانداردهای جهانی پیش از توافق از پیش شکست خورده هستهای با ایران بود. ما تلاش داریم آن استانداردها را بازگردانیم. بیشتر چیزهایی که خواسته ما است را میتوانید در قطعنامههای شورای امنیت هم ببینید. این یک فهرست غیرواقعی نیست و از قضا خیلی واقعگرایانه است. »
وی افزود: «برای آنهایی که فکر میکنند خیلی بلندپروازانه است، از آنها میخواهم سراغ این ۱۲ شرط بروند و بگویند کدامش را انتخاب میکنند که هنوز ایران به انجام آن ادامه دهد؟ آیا میخواهند ایران به غنیسازی اورانیوم ادامه دهد؟ آیا میخواهند ایران به برنامه ساخت و گسترش موشکهای بالستیک و فرستادن میلیاردها دلار به بشار اسد و حوثیها ادامه دهد که بتوانند دیگر کشورها را بمباران کنند؟ این یک فهرست درست و یک روش درست است. ما از موفقیت کارزار فشار حداکثری خود بسیار راضی هستیم.»
خامنهای به دیلپماتهای ایرانی اجازه مذاکره با آمریکا را نداده است
دیپلمات ارشد آمریکایی گفت فکر نمی کند دیپلمات های ایرانی که با آن ها ملاقات کرده است دستوری از رهبر جمهوری اسلامی برای گفتگو با آمریکایی ها داشته باشند، اما افزود معتقد است افراد بسیاری در وزارت خارجه ایران خواهان نشستن پای میز مذاکره با آمریکا هستند و این نکته ای بود که در زوریخ روشن شد.
هوک با ابراز امیدواری به این که رهبر جمهوری اسلامی در مقطعی به انتخاب های بهتری برای مردم ایران دست بزند گفت رئیس جمهوری آمریکا، وزیر خارجه آمریکا، همه تصریح کرده اند که ما می خواهیم اختلافات دیپلماتیک مان را دوجانبه و با دیپلماسی و نه از راهی که ایران انتخاب کرده است، یعنی از طریق نیروی نظامی، حل کنیم.