پال رایان، رئیس مجلس نمایندگان ایالات متحده که به تازگی سفری به پراگ داشت در یک گفتگو با کارل شرک خبرنگار ارشد رادیو اروپای آزاد- رادیو آزادی شرکت کرد. آقای رایان در این گفتگو دیدگاه خود را درباره اقدامات اخیر روسیه بیان کرد و گفت که موافق فشار و تحریم بیشتر روسیه است.
متن کامل این گفتگو را در زیر بخوانید:
کارل شرک، خبرنگار ارشد رادیو اروپای آزاد- رادیو آزادی/ سوال: «آقای رئیس مجلس رایان، با سپاس فراوان از این که امروز با ما هستید.»
پل رایان، رئیس مجلس نمایندگان: «خواهش می کنم. ممنون از دعوتتان.»
سئوال: «کمتر از یک ساعت پیش کاخ سفید خبر اخراج ۶۰ دیپلمات روس و تعطیلی کنسولگری روسیه در سیاتل را اعلام کرد و اینها همه در واکنش به مسموم کردن سرگئی اسکریپال، جاسوس سابق روسیه در انگلستان با استفاده از گاز اعصاب بود. همچنین اتحادیهٔ اروپا نیز در حدود یک ساعت پیش اعلام کرد که ۱۴ کشور عضو [این اتحادیه] بیش از بیست و چهار دیپلومات روس را اخراج میکنند. حال با توجه به این که تحقیقات بریتانیا در مورد این مسموم کردن همچنان ادامه دارد، آیا شما فکر میکنید که آغاز روند اخراج کردن دیپلوماتهای روس شتابزده بوده است؟»
رایان: «من این طور فکر نمیکنم. من فکر میکنم که این تصمیم درستی بود. من فکر میکنم که این کار در همبستگی با همپیمانانمان در بریتانیا انجام شد. به نظر من این عالی است که سایر کشورهای اروپایی، از جمله جمهوری چک در اینجا، همین کار را انجام دادند. و من فکر می کنم که این اقدام کاملاً مناسب بود.»
سئوال: «در سالهای دههٔ ۱۹۹۰ میلادی یک پروندهٔ قتل روسی در جریان بود که در آن یک دانشمند اعتراف کرده بود که یک زهر با درجهبندی نظامی به بازار سیاه فروخته شده و در قتل یک تاجر مورد استفاده قرار گرفته بود.»
رایان: «من فکر میکنم که شواهد در این مورد خاص نسبتاً شفاف است و به نظر من بریتانیاییها موضعشان را بسیار شفاف مطرح کردهاند. و این کاری است که روسیه به آن میپرداخته است. این چیزی است که ما فکر میکنیم روسیه انجام داده است. این چیزی نیست که ملتهای متمدن انجام دهند. بنابراین، من فکر میکنم این واکشنی بسیار مناسب است و در همبستگی با همپیمانان بزرگمان در بریتانیای کبیر انجام شده است و من خرسندم که میبینم دیگر کشورهای اروپایی نیز به این حرکت پیوستهاند.»
سئوال: «این مسئله یک تشدید نیز محسوب می شود. کرملین قول داده است که مقابله به مثل کند.»
رایان: «خوب، تشدید – من فکر میکنم که پرسش این است که چه کسی ...»
سئوال: «یک تشدید تنش دیپلماتیک.»
به نظر من روسیه تلاش دارد تا دموکراسیها را تضعیف کند. ما بی هیچ تردیدی میدانیم که آنها کوشش کردهاند تا در انتخابات ما در ایالات متحده مداخله کنند. ما همچنین میدانیم که آنها سعی دارند تا در انتخاباتهای دموکراسیهای مختلف سراسر جهان مداخله کنند.
رایان: «قطعا. این یک تشدید تنش دیپلوماتیک است. اما به همین خاطر است که چنین چیزی را نباید تحمل کرد. مسموم کردن و قتل افراد، به ویژه با این نوع گاز اعصاب، آن هم در خاک کشورهای دیگر، کاری است که ملتهای متمدن انجام نمیدهند و نباید انجام دهند. و به همین خاطر است که این کار را نباید تحمل کرد.»
سئوال: «شما اخیراً گفتهاید که طرفدار تشدید تحریمها علیه روسیه هستید.»
رایان: «هستم. بله هستم.»
سئوال: «آیا اقدامات مشخصی مد نظر شما است که بخواهید شاهد اجرای آنها باشید؟»
رایان: «خوب، من فکر میکنم که تحریمها باید کنترلهای مالی را به خاطر اطلاعرسانی نادرستی که در همهٔ دموکراسیهای ما در حال انجام است، هدف قرار دهد. به نظر من روسیه تلاش دارد تا دموکراسیها را تضعیف کند. ما بی هیچ تردیدی میدانیم که آنها کوشش کردهاند تا در انتخابات ما در ایالات متحده مداخله کنند. ما همچنین میدانیم که آنها سعی دارند تا در انتخاباتهای دموکراسیهای مختلف سراسر جهان مداخله کنند. بنابراین، این وظیفهٔ ما است که نه تنها این را کشف کنیم، بلکه این شیوهها و نیز منابعی را که آنها برای پراکندن تخم هرج و مرج به کار میبرند و میکوشند تا از آن راه دموکراسی و انتخاباتهای منصفانه و آزاد را تضعیف کنند، آشکار نماییم. و پس از آن ابزارهای مورد نیاز همپیمانانمان برای جلوگیری از تکرار این رویداد را در اختیارشان قرار دهیم و نیز اطمینان حاصل کنیم که: وقتی شما برای تضعیف دموکراسیها بکوشید – همانگونه که روسیه کوشیده است - این کار پیامدهایی خواهد داشت. و خوب این کاری است که روسیه انجام میدهد، انجام داده است، و به انجام آن ادامه خواهد داد. این چیزی است که دموکراسیهای غربی برنمیتابند و نباید هم بربتابند. از این رو، پاسخگو قرار دادن روسیه برای ما مهم است. و من فکر میکنم که ما باید تحریمهای بیشتری را علیه روسها، مکانیزمهای تامین مالی [آنها]، و این گونه فعالیتهایشان اعمال نماییم.»
سئوال: «اما اگر روسیه به این فعالیتهایی که شما در مورد آن صحبت می کنید، ادامه دهد ...»
رایان: «خوب، ما احتمالاً باید تحریمهای بیشتری را اعمال کنیم...»
سئوال: «برای من این پرسش مطرح است که آیا تحریمها واقعاً ابزار سیاستگذاری مؤثری هستند؟»
رایان: «من فکر می کنم که آنها معمولاً چنین هستند. به نظر من تحریمها با تکیه بر [قانون] مگنیتسکی و غیره، به نتیجه رسیدهاند. نخست آن که شما باید با پیامدهای این اقدامات غیردموکراتیک رو به رو شوید. من فکر میکنم این که غرب به سادگی این را قبول کند و بپذیرد که یک کشور دیگر برای تضعیف دموکراسی شما و دخالت در امور داخلیتان تلاش کند، اساساً نادرست است. اما در پاسخ به این پرسش که آیا تحریمها به اندازهٔ کافی مؤثر است یا نه، من فکر میکنم این مستلزم گذر زمان است و به قدرت این تحریم ها بستگی دارد.»
سئوال: «برای نمونه الکسی ناولنی، رهبر اپوزیسیون روسیه، گفته است که او از تحریمهای غرب بر گسترهٔ وسیعی از اقتصاد روسیه پشتیبانی نمیکند؛ زیرا این کار به زندگی مردم عادی روسیه آسیبب میرساند. او پیشنهاد میکند که تحریمهای غرب باید بیشتر بر افراد نزدیک به پوتین متمرکز شوند.»
رایان: «من فکر میکنم که این استدلال بسیار درست است. به نظر من پرسش این است: پول کجا میرود و چگونه مورد استفاده قرار میگیرد؟ و به همین خاطر است که داشتن تحریمهایی که بتوانند با دقت بسیار زیاد و آنگونه که شما می خواهید عمل کند، همیشه کار سهل و آسانی نیست.»
سئوال: «هم واشنگتن و هم روسیه خواهان استرداد یک هکر روس هستند که در حال حاضر اینجا، در جمهوری چک، در بازداشت به سر میبرد. نام او یوگنی نیکولین است. او به ایجاد یک رخنهً امنیتی بسیار بزرگ در شرکتهای ایالات متحده، از جمله لینکدین، متهم شده است و تصمیمگیری دربارهٔ این که او را باید به کجا استرداد کرد اکنون در اختیار وزیر دادگستری جمهوری چک است. او گفته است که رئیسجمهور، زمان، میخواهد این هکر مظنون به روسیه تحویل داده شود. آیا شما این موضوع را در اینجا، یعنی در پراگ، با مقامات مطرح خواهید کرد؟ و همچنین استدلال شما برای این که او باید به ایالات متحده تحویل داده شود، چیست؟»
رایان: «البته که من این مسئله را مطرح خواهم کرد. این یکی از اولویتهای برتر دولت ما است. و خیلی ساده بگویم، دلیل آن این است که ما می خواهیم به حاکمیت قانون احترام بگذاریم. و ما همچنین اطمینان کامل داریم که دولت چک نیز به حاکمیت قانون احترام خواهد گذاشت. قوانین آنها در رابطه با استرداد بسیار روشن است. این پرونده بسیار روشن است. آنها در حال گذراندن روند قضایی هستند و من اطمینان کامل دارم که به حاکمیت قانون احترام گذاشته خواهد شد. شما از هر لحاظ که این پرونده را بررسی کنید میبینید که مسئلهٔ استرداد او به آمریکا به جای روسیه امری بسیار واضح است. بنابراین، این کاری است که جوامع مدنی و دموکراسیها انجام میدهند: آنها به قوانین و به روند و رویهٔ یکدیگر احترام میگذارند. او از قوانین ما تخطی کرد و همانطور که میگویید این شرکتها را هک کرد. از این رو، ادعای استرداد ما بسیار مشروع است و من فقط انتظار دارم که دستگاه [قضایی] چک روند خود را انجام دهد و امیدوارم، و پیشبینی میکنم، که در پایان آن روند او استرداد خواهد شد.»
سئوال: «شما به تازگی گفتهاید که به شما اطمینان داده شده است که هیچ برنامهای برای برکناری رابرت مولر وجود ندارد. اما با در نظر گرفتن انتقادات پرزیدنت ترامپ از تحقیقات [مولر] دربارهٔ روسیه، آیا فکر میکنید که آیا برای محافظت کردن از این تحقیقات به یک قانون نیاز است؟»
رایان: «فکر نمیکنم این طور باشد. همانگونه که قبلا گفتهام، من فکر نمیکنم که او برکنار شود. همانگونه که گفتهام، من تضمینهایی دریافت کردهام که اطمینان میدهند چنین چیزی اتفاق نخواهد افتاد. اما نکتهای که هفتهٔ پیش در کنفرانس مطبوعاتیام بیان کردم، این است: برای مردم بسیار مهم است که بدانند ما باور داریم که حکومت قانون یک اصل مقدس است و ما یک نظام دادگستری در کشورمان داریم که بر اساس آن سنگ بنای وعده بنیادین احترام به حاکمیت قانون بنا شده است. هیچ کس، خواه یک رئیس جمهور باشد و خواه هر کس دیگر، برتر از آن اصل و برتر از قانون نیست. بنابراین، آن یک اصل مقدس برای ما است. و این موضوعی است که من مدام به آن اشاره میکنم و به همین خاطر است که من باور دارم آنها در این زمان حتی تصور برکناری او [مولر] را هم نمیکنند و فکر هم نمیکنم که آنها هرگز چنین کاری کنند. این مهم است که اجازه داده شود این تحقیقات مراحل خود را به صورت کامل طی کند.»
سئوال: «وجود قانونی که جز در صورت برکناری او به اجرا نخواهد آمد چه اشکالی خواهد داشت؟»
رایان: «به باور من این ضروری نیست. من فکر نمیکنم که واقعا [چنین احتمالی] وجود داشته باشد ... شما دارید در زمینهٔ قدرت قوهٔ مجریه در مقابل قدرت قوهٔ مقننه وارد مسائل قانون اساسی میشوید. من وارد این بحث نخواهم شد و تنها خواهم گفت: ما باید به حاکمیت قانون احترام بگذاریم. باید به او اجازه داده شود تا کارش را انجام دهد و من به هیچ عنوان دلیلی ندارم که باور کنم که آنها حتی در فکر برکناری او هستند.»
رادیو اروپای آزاد/ رادیو آزادی: «پرزیدنت ترامپ در رابطه با تصمیمش برای تماس گرفتن با ولادمیر پوتین و شادباش گفتن به او برای انتخاب مجددش، هدف انتقادات شدید هر دو حزب قرار گرفته است. شما قبلاً گفته بودید که دولت اوباما در مورد روسیه دچار خوشباوری مزمن بود. آیا شما فکر میکنید که دولت ترامپ، آن طور که شما بیان کردهاید، کمتر خوشباور است؟»
رایان: «من فکر می کنم که آنها کمتر خوشباور هستند. من فکر میکنم که تحریمها گواه این مسئله است. من فکر نمیکنم که ما میبایست پدافند موشکی را لغو میکردیم. من فکر نمیکنم که راهبرد آغاز مجدد، کارآیی داشته است. به نظر من این یک راهبرد خوشباورانه بود. من فکر میکنم که روسیه یک تهدید عظیم ژئوپولتیک، نه تنها برای آمریکا، بلکه برای غرب و مردم آزاد در کشورهای آزاد و نهایتاً برای نفس دموکراسی محسوب میشود. و من فکر میکنم که برای ما مهم است آن [روسیه] را آنگونه که هست، ببینیم و به آن پاسخ مقتضی بدهیم.»
سئوال: «پرسش پایانی. پرزیدنت ترامپ لایحهٔ بودجهٔ دولت را امضاء و آن را به قانون تبدیل کرد؛ لایحهای که به صورت غیرمنتظرهای شامل محدودیتهای مالی و سایر اقدامات اتخاذ شده علیه روسیه بود. مشخص نیست که دقیقا چه کسی این ملاحضات را در لایحهٔ مزبور گنجانده بوده است. آیا میتوانید در این رابطه روشنگری نمایید؟»
رایان: «آن [لایحه] سراسر روند کمیته را پشت سر گذاشت. ما از ماه سپتامبر گذشته مشغول تلاش روی این لایحه بودهایم. بنابراین، این قانونی است که توسط کمیتههای مختلف تخصیص [بودجه] ما نوشته شده است. تمام این متن روند قانونگذاری را طی کرده و اساساْ آمیختهای از یک سال کار و تلاش بوده است.»
سوال: «آقای رئیس مجلس، بسیار سپاسگزارم.»
رایان: «با سپاس فراوان از شما. از ملاقات با شما خوشوقت شدم.»