پنج کشور دارای سلاح هستهای یعنی ایالات متحده آمریکا، بریتانیا، فرانسه، فدراسیون روسیه و چین، در بیانیه مشترکی از پایبندی بر تعهدات خود در توافق جامعه هستهای تیر ماه سال گذشته جامعه جهانی با ایران، موسوم به برجام، تأکید کردند.
این پنج کشور، که سالها به همراه آلمان با تهران برای رسیدن به توافقی فراگیر برای حل و فصل مسالمت آمیز پرونده هستهای ایران گفتوگو کردند، در روزهای چهارشنبه و پنجشنبه (۲۴ و ۲۵ شهریور) در واشنگتن پایتخت آمریکا با یکدیگر دیدار کردند.
در بیانیه مشترک این کشورها، با اشاره به پیمان منع تکثیر تسلیحات اتمی (ان پی تی) به عنوان مبنایی قابل قبول برای فعالیتهای هستهای کشورها، به کمک این پنج عضو دائم شورای امنیت به این روند اشاره و بر آن تاکید شده است.
در این بیانیه گفته شده اجرای موفقیتآمیز برجام تضمین میکند که برنامه هستهای ایران صلحآمیز است و صرفا صلحآمیز باقی خواهد ماند و به ایران این امکان را میدهد که از حق خود برای استفاده از انرژی هستهای برای مقاصد صلحآمیز – همانطور که در ان پی تی ذکر شده و در چارچوب وظایف تعیین شده خود – بهرهمند شود.
پنج قدرت جهانی دارای حق وتو در بیانیه مشترک خود که شامل ۱۸ بند است، حمایت قوی خود را از آژانس بین المللی انرژی اتمی اعلام کردند. آژانس بر اساس برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) مسئولیت نظارت بر اجرا و راستیآزمایی تعهدات مندرج در آن را دارد.
آنها همچنین به لزوم تقویت بیشتر ساز و کار نظارتی و بازرسی (پادمان) این نهاد نظارتی هستهای سازمان ملل متحد، از جمله گسترش بیشتر و "جهانیسازی" پروتکل الحاقی جهت انجام بازرسیهای سرزده از برخی مراکز در موارد مشکوک، اشاره کردهاند.
پنج قدرت جهانی در بخش دیگری از این بیانیه، آزمایشهای اخیر هستهای و موشکهای بالیستیک کره شمالی را به شدت محکوم کرده و گفتند این اقدامات نقض قطعنامههای شورای امنیت و همچنین در تناقض با تعهدات پیونگ یانگ در بیانیه مشترک ۱۹ سپتامبر ۲۰۰۵ مذاکرات شش جانبه است.
گفتوگوهای سالانه پنج قدرت اتمی جهان از سال ۲۰۰۹ میلادی آغاز شد و این هفتمین نشست آنها برای بررسی روند منع اشاعه اتمی و دیگر ساز و کارهای جهانی مربوطه بود. در این بیانیه گفته شده است که فرانسه سال آینده میزبان این نشست خواهد بود.