نیویورک میزبان پنجمین نشست موسوم به کشورهای دوستان سوریه است. از سال ۲۰۱۲ چهار دور از این نشستها برگزار شده است، اما به علت عدم توافق بازیگران اصلی جنگ داخلی سوریه درباره آینده بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه، هیچ یک از این نشست ها نتیجه بخش نبوده است.
دولت آمریکا و سازمان ملل متحد امید دارند که در این نشست راهکارهای عملی برای حل جنگ داخلی تقریبا پنج ساله سوریه که بیش از ۲۵۰ هزار کشته و میلیون ها آواره به جا گذاشته، بیابند.
در دهم تیرماه ۱۳۹۱، با تلاش کوفی عنان، نماینده وقت دبیرکل سازمان ملل در امور سوریه، نشستی تحت عنوان گروه کاری در ژنو برگزار شد.
با کناره گیری آقای عنان، اخضر ابراهیمی نماینده وقت دبیرکل سازمان ملل متحد در امور سوریه، نشست "ژنو ۲" در تاریخ سوم بهمن ماه ۱۳۹۲ برگزار شد.
این دو نشست به علت وجود اختلاف نظر، درباره سرنوشت بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه راه به جایی نبرد. دولت آمریکا خواستار عدم ایفای نقش وی در این فرآیند گذار بود، اما روسیه این امر را قویا رد کرد.
در سومین نشست، ایران برای اولین بار، در تاریخ هشتم آبان ماه امسال به نشست وین در اتریش، برای یافتن راه حل جنگ داخلی سوریه دعوت شد. آمریکا از ایران برای شرکت در این نشست دعوت کرد.
برخی کارشناسان این دعوت را یکی از محصولات جانبی توافق جامع اتمی ایران با جامعه جهانی میدانند. تهران همچنین دو هفته بعد به نشست ۲۳ آبان ماه نیز دعوت شد.
برپایه بیانیه وزارت خارجه آمریکا از این دو نشست، کشورهای شرکت کننده توافق کردند که گروه های مخالف آقای اسد با نمایندگان دولت دمشق نشستی درچارچوب توافقات نشست های پیشین، در اوایل ژانویه برگزار کنند.
مهمترین توافقات دو نشست در وین، ایجاد دولت چند صدایی با مشارکت قومیتها و مذاهب مختلف، یکپارچگی سرزمینی سوریه در آینده است.
محسن میلانی، مدیر مرکز مطالعات دیپلماسی و استراتژی در دانشگاه فلوریدای جنوبی به صدای آمریکا میگوید که با توجه به نشست های اخیر در وین احتمال موفقیت اجلاس نیویورک بیشتر از گذشته است، اما از آنجا که جنگ داخلی سوریه پیچیده است، نباید در انتظار حل این بحران در هفتههای آینده نشست.
همزمان با نشست های حل بحران سوریه، عربستان سعودی که قویا خواستار برکناری اسد از قدرت است، طی روزهای گذشته میزبان نشست گروه های مخالف دولت سوریه بود. این گروهها مصرا خواستار برکناری اسد، در ابتدای فرآیند گذار سیاسی هستند.
بخش هایی از خاک این کشور در کنترل گروه های افراطی مانند داعش است.