لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۱۷:۳۱

پرزیدنت اوباما: استراتژی جدید آمریکا نقش تسلیحات اتمی را کاهش می دهد


پرزیدنت اوباما می گوید استراتژی اتمی جدید آمریکا گامی عمده به سوی کاهش نقش تسلیحات اتمی در استراتژی امنیت ملی ایالات متحده است.

آقای اوباما در بیانیه ای می گوید استراتژی جدید بر کاهش خطرات اتمی، ضمن حفظ یک نیروی اتمی بازدارنده کارآمد متمرکز است. او می گوید برای نخستین بار، جلوگیری از گسترش تسلیحات اتمی و تروریسم اتمی، در راس برنامه اتمی آمریکا قرار دارد.

رابرت گیتس، وزیر دفاع آمریکا می گوید ایالات متحده از تسلیحات اتمی یا تهدید آنها علیه کشورهای فاقد چنین تسلیحاتی که پیمان ممنوعیت گسترش تسلیحات اتمی را رعایت می کنند، استفاده نخواهد کرد.اما یادآور می شود کشورهایی که با سلاح های شیمیایی با میکروبی به آمریکا یا متحدانش حمله کنند، با چشم انداز یک پاسخ نظامی ویران کننده غیر اتمی روبرو خواهند شد. او می گوید آمریکا حق دارد در سیاست خود تجدید نظر کند.

گیتس می گوید استراتژی جدید، پیامی نیرومند برای ایران و کره شمالی دارد - و تمام گزینه ها برای برخورد با آنها بررسی می شود.

هیلاری کلینتون، وزیر امور خارجه آمریکا می گوید سند، نکته مهمی را در دگرگون ساختن نیروهای اتمی آمریکا و چگونگی نگرش کشور به مسائل اتمی نشان می دهد.

استراتژی اتمی جدید آمریکا که روز سه شنبه منتشر شد می خواهد شرایطی که آمریکا در آن ممکن است از تسلیحات اتمی استفاده کند، محدود شود.

در این سند گفته می شود که زرادخانه عظیم اتمی آمریکا، که از دوره جنگ سرد به جا مانده، برای پرداختن به چالش های جهانی جاری تروریست ها و رژیم های غیر دوست که در جستجوی تسلیحات اتمی هستند، مناسب نیست.

در این سند آمده است تحولاتی که در سال های اخیر در جّو بین المللی صورت گرفته – از جمله پیشرفت های عمده در دفاع موشکی، توانایی های نظامی بی رقیب آمریکا و کاهش تنش های جنگ سرد - به ایالات متحده اجازه می دهد که برای رسیدن به هدف های امنیتی ملی خود کمتر به استفاده از نیروی اتمی متوسل شود.

این سند حکایت از این دارد که آمریکا در مورد کشورهایی که دارای بمب اتمی نسیتند و به بخشی از پیمان ممنوعیت گسترش تسلیحات اتمی پیوسته و به تعهدات خود در این زمینه عمل می کنند، سلاح اتمی به کار نخواهد برد.

پرزیدنت باراک اوباما در مصاحبه ای با نیویورک تایمز گفت که دو کشور ایران و کره شمالی که آنها را «یاغی» نامید، به این مقررات توجهی ندارند و از تسهیلات ذکر شده در بالا بهره مند نخواهند شد.

سند، که «بررسی وضعیت اتمی»، نام دارد، می گوید با کاهش تسلیحات اتمی، ایالات متحده در موضع نیرومندتری قرار خواهد گرفت و این عمل کشورهای دیگر را به پیوستن به کوشش برای ممنوعیت گسترش تسلیحات اتمی تشویق کند.

کنگره آمریکا از دولت می خواهد که طرح های مربوط به استفاده از تسلیحات اتمی خود را در معرض افکار عمومی بگذارد.

در این سند همچنین آمده است که ایالات متحده دیگر کشورها را جهت پیوستن به پیمان ممنوعیت تسلیحات اتمی تشویق و سعی خواهد کرد جاه طلبی های اتمی کره شمالی و ایران را متوقف کند.

سند همچنین می خواهد تاسیسات کهنه اتمی آمریکا نوسازی شود.

رابرت گیتس وزیر دفاع آمریکا در خواست کرده است برای این مقصود طی چند سال آینده ۵ میلیارد دلار از وزارت دفاع به وزارت انرژی منتقل شود.

آقای اوباما روز پنجشنبه برای امضای پیمان جدید کنترل تسلیحات با روسیه به پراگ خواهد رفت. این پیمان تعداد تسلیحات اتمی مستقر در هر دو کشور را، حدود یک سوم کاهش می دهد.

امضای این پیمان، یک سال پس از آن صورت می گیرد که پرزیدنت اوباما در سخنانی در پایتخت جمهوری چک نگرش خود را برای یک جهان آزاد از تسلیحات اتمی تشریح کرد.

روز سه شنبه، سرگئی لاورف وزیر امور خارجه روسیه، هشدار داد که مسکو حق خروج از پیمان را در صورتی که سپرهای ضد موشکی آمریکا امنیتش را تهدید کند، برای خود محفوظ نگاه می دارد.

XS
SM
MD
LG