نگرانی آمریکا در مورد تداوم حمایت ایران از گروه های تروریستی نیابتی اش، نظیر حزب الله، یکی از موضوع هائی بود که مایک پنس، معاون ریاست جمهوری آمریکا، در جریان سفر به خاورمیانه و بازدید از مصر، اردن و اسرائیل درباره آن صحبت کرد.
گابریله برباتی، خبرنگار بخش فارسی صدای آمریکا، اخیرا در گفتگو با ناتان سیلز، هماهنگ کننده امور ضد تروریسم در وزارت خارجه آمریکا، تلاش های ایالات متحده برای مقابله با حزب الله را مورد بحث قرار داد.
متن کامل این گفتگو را در زیر بخوانید:
گابریله برباتی/سوال: آقای سفیر سیلز. با سپاس فراوان از شما به خاطر گفتگو با صدای آمریکا. شما این جا در وزارت امور خارجه هماهنگ کنندۀ ادارۀ مبارزه با تروریسم و مبارزه با افراط گرایی خشونت آمیز هستید. دفتر شما در سال ۲۰۱۷ به طور ویژه بر روی حزب الله تمرکز کرده است. حزب الله چه مقدار برای ایالات متحده خطرناک است؟
ناتان سیلز: خوب، ما به شدت نگران یک حزب الله هستیم که با قاطعیت و توانایی فزاینده ای به ایفای نقشی زیانبار، نه تنها در خاورمیانه بلکه همچنین در سطح جهان، می پردازد.
ما می بینیم که جنگجویان حزب الله در سرپا نگهداشتن دیکتاتوری بی رحم اسد در سوریه کمک می کنند. ما همچنین می بینیم که جنگجویان حزب الله در مناقشۀ یمن مداخله می کنند.
ما همچنین می بینیم که جنگجویان حزب الله در سراسر جهان مقادیر زیادی جنگ افزار را برای استفاده در فعالیت های تروریستی احتمالی آینده انبار می کنند. بنابراین، ما بسیار نگران این مسئله هستیم. و از این رو است که ایالات متحده تحت رهبری پرزیدنت ترامپ مقابله با فعالیت های زیانبار حزب الله در سراسر جهان را در شمار اولویت های برتر قرار داده است.
سال گذشته ما دو مورد تازه پاداش برای عدالت را برای دو تن از فرماندهان ارشد حزب الله اعلام کردیم. این ها نخستین موارد اعلام شده برای این برنامه پس از گذشت نزدیک به یک دهه بودند.
من فکر می کنم این بیانگر عزم و ارادۀ ایالات متحده در مقابله با تهدید بسیار خطرناکی است که از سوی این گروه متوجه ما است.
سوال: چگونه می توان حزب الله را در زمینۀ تهدید آن برای ایالات متحده، با داعش و القاعده مقایسه کرد؟ و آیا این برای ایالات متحده یک اولویت است؟ و چرا؟
سیلز: بله، یک اولویت است. و آن اولویت، حضور دولت جدید ترامپ است. ما در گذشته به شدت بر تهدیدی که از جانب تروریسم سنی، مانند القاعده و داعش و وابستگان مختلف منطقه ای آنها وجود داشت، تمرکز می کردیم. البته ما همچنان به شدت بر آن تهدیدها تمرکز داریم.
ما از بابت نتایجی که ائتلاف شکست داعش توانست در منطقۀ تحت مناقشه عراق و سوریه به آن دست یابد، و خلافت دروغین را به عقب براند، بسیار خرسندیم. اما در کنار کوشش های انجام شده برای مقابله با داعش و القاعدهّ، توجه به مجموعۀ کامل تهدیداتی که ایالات متحده با آنها رو به رو است و همپیمانان مان نیز با آنها رو به رو هستند، بسیار مهم است.
به همین خاطر است که ما دامنۀ تمرکزمان را گسترش می دهیم تا حزب الله را به عنوان یک تهدید کلیدی که نیازمند توجه جامعۀ جهانی است، در آن لحاظ کنیم.
سوال: آقای سفیر. در این دفتر مبارزه با تروریسم چه ابزارهایی برای مقابله با تهدیدات ایران و سپاه در منطقۀ خاورمیانه در اختیار شما قرار دارند؟
سیلز: یکی از مسائل بسیار مهم، قطع جریان پول به سازمان های تروریستی است. ما نمی خواهیم فقط فردی را که یک بمب را منفجر می کند یا آن بمب را می خرد، متوقف کنیم.
در حال حاضر اگر شما بخواهید به قصد اجرای یک عملیات تروریستی به ایالات متحده بیایید، ممکن است با پرواز مستقیم از لندن نیایید. شما ممکن است از لندن به آلبانی، به اندونزی، به توکیو، و به آفریقای جنوبی بروید و سپس از آن جا به ایالات متحده بیایید تا به این ترتیب با استفاده از آن مسیر مخفی، رد خود را پنهان کنید. اما اگر ما بتوانیم نام ها و داده های مربوط به مسافران را گردآوری کنیم شناسایی این تلاش های آنها که برای پیشگیری از شناسایی شدن انجام می شوند، بسیار آسان تر خواهد بود.
ما میخواهیم کسانی را که پول به کار رفته برای خرید بمب و استفاده از آن در عملیات های تروریستی را تأمین کرده اند، متوقف نماییم. به همین خاطر است که ما تحت دولت پرزیدنت ترامپ به شکلی گسترده از اختیاراتمان برای وضع تحریم ها و برای تعیین افراد به عنوان مشمولان این تحریم ها استفاده می کنیم.
وزارت خزانه داری اخیرا سپاه پاسداران انقلاب را به خاطر پشتیبانی از تروریسم مشمول این تحریم ها قرار داد. این تنها بخشی است از یک راهبرد گسترده تر برای بهکارگیری ابزارهای مالی، ابزارهای تعیین افراد تحت تحریم، و مقابله با این تأمین مالی که برای تروریسم به منزلۀ شریان زندگی است.
سوال: شما روی استفاده از یک سامانۀ رهگیری برای رصد سفرهای به مقصد نرسیده کار کرده اید تا از سفر تروریست ها به کشورهای دیگر -- منظورمان ایالات متحده است -- جلوگیری کنید. ممکن است کمی دربارۀ این سامانه و این که چگونه می تواند ایالات متحده را امن تر کند، توضیح دهید؟
سیلز: در حال حاضر اگر شما بخواهید به قصد اجرای یک عملیات تروریستی به ایالات متحده بیایید، ممکن است با پرواز مستقیم از لندن نیایید. شما ممکن است از لندن به آلبانی، به اندونزی، به توکیو، و به آفریقای جنوبی بروید و سپس از آن جا به ایالات متحده بیایید تا به این ترتیب با استفاده از آن مسیر مخفی، رد خود را پنهان کنید. اما اگر ما بتوانیم نام ها و داده های مربوط به مسافران را گردآوری کنیم شناسایی این تلاش های آنها که برای پیشگیری از شناسایی شدن انجام می شوند، بسیار آسان تر خواهد بود.
شورای امنیت سازمان ملل متحد به تازگی قطعنامه ای را تصویب کرد که به موجب آن سایر اعضای این شورا نیز موظف شده اند تا مطابق با همان معیارهایی که ایالات متحده پیشگام اجرای آنها بود، عمل کنند.
یکی از الزامات لحاظ شده در قطعنامه ۲۳۹۶ شورای امنیت سازمان ملل متحد که در ماه دسامبر گذشته به تصویب رسید، این است که کشورهای دیگر باید سیستم های خودشان را برای گردآوری این نوع داده ها تهیه کنند و از آنها برای شناسایی سفر ترویست ها استفاده نمایند.
سوال: آیا این سامانۀ رهگیری و تبادل داده ها با کشورهای دیگر به اندازۀ کافی امن و خوب هستند که بتوانند سایر محدودیت های مسافرتی، مانند آن چه بر هفت کشور از جمله ایران وضع شده، را بی فایده نمایند؟
سیلز: مجموعه ای از ابزارها هستند که با هم کار می کنند و مکمل هم هستند. نکته این است که یک مجموعه چندلایه از اقدامات امنیتی را بسازیم که مکمل یکدیگر باشند.
هیچ سیستم یا طرح واحدی نیست که به تنهایی پاسخگوی همۀ نیازهای ما باشد. پس همراه کردن این سیستم پی ان آر (PNR) با انواع اقدامات دیگر بسیار مهم است.