یک دیپلمات ارشد آمریکایی میگوید برای مسلمانان روهینگیا در میانمار که از فقر و آزار و تبعیض از آن کشور میگریزند، باید راهی برای حل مسئله شهروندی به عنوان گامی در جهت حل بحران انسانی جاری در منطقه فراهم شود.
آنتونی بلینکن معاون وزیر خارجه ایالات متحده، این موضوع را روز جمعه در ینگون و در پی دیدار با مقامات میانمار عنوان کرد و در یک نشست خبری گفت «ابهام، و همراه با نداشتن هیچ هویت و موقعیت اجتماعی، از عواملی است که بسیاری را وادار میکند کشور خود را ترک کنند.»
او وضعیت سیاسی و اجتماعی در میانمار را ریشه این مشکل دانست و گفت «حتی در حالی که ما به فوریت مقابله با بحران انسانی میپردازیم و مردم را نجات میدهیم، باید به شرایطی که چنین وضعیتی را موجب میشود نیز توجه کنیم.»
مسلمانان روهینگیا از حق شهروندی و بسیاری از حقوق اساسی دیگر در میانمار، یا برمه سابق، که اکثریت جمعیت آن بودایی هستند محروم هستند. آنها از زمین هایشان بیرون رانده میشوند، به اندازه کافی به آموزش و مراقبتهای پزشکی دسترسی ندارند و نمیتوانند آزادانه در کشور رفت و آمد کنند.
حدود ۳ هزار آواره و پناهجو، اکثرا روهینگیاییهای میانمار و نیز از بنگلادش، طی ده روز گذشته، پس از آن که قاچاقچیان انسان آنها را در آبهای دریا رها کردند، نجات یافقته یا به خود را به سواحل کشورهای جنوب شرقی آسیا رساندهاند و نحوه برخورد با این موضوع به یکی از نگرانیهای این کشورها تبدیل شده است.
مقامات میانمار روز جمعه گفتند نیروی دریایی آن کشور ۲۰۸ مهاجر را از دو قایق ماهیگیری در سواحل غربی نجات دادهاند. قایقها روز پنجشنبه در نزدیکی ساحل ایالت راخین پیدا شدند. مقامات میانمار میگویند بنگلادشیها خود را روهینگیایی معرفی کردهاند تا بتوانند از سازمان ملل متحد کمک بگیرند.
دولت مالزی نیز به کشتیهای نیروی دریایی ارتش دستور داده است جستجو برای یافتن این پناهجویان سرگردان در دریا را آغاز کنند. نخست وزیر مالزی روز پنجشنبه گفت «ما باید از مرگ انسانها جلوگیری کنیم.»
این اقدام یک روز پس از آن صورت میگیرد که مالزی و اندونزی، تحت فشارهای بین المللی، موافقت کردند سرپناه های موقت برای زنان، مردان و کودکان پناهجو فراهم آورند تا راه حل دائمیتری برای این مشکل پیدا شود.
آمریکا دولتهای آن منطقه را ترغیب کرده است در عملیات جستجو و نجات با یکدیگر همکاری کنند و به هزاران مهاجر آسیب پذیر پناه بدهند. سخنگوی وزارت دفاع ایالات متحده به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفته است پنتاگون «به این بحران پاسخ میدهد و آن را جدی میگیرد.»