لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۲۹ شهریور ۱۴۰۳ ایران ۱۵:۰۱

چطور ایران و توافق هسته‌ای به درک منفی از آمریکا دامن زد


سعودی ها و دیگر کشورهای سنی معتقدند واشنگتن ایران را هم بخشی از راه حل در منطقه می بیند.
سعودی ها و دیگر کشورهای سنی معتقدند واشنگتن ایران را هم بخشی از راه حل در منطقه می بیند.

مقاله‌ای از آرون دیوید میلر در بخش وبلاگ های وال استریت جورنال

باور عمومی در خاورمیانه به تئوری طرح توطئه، موجب کمرنگ شدن منطق و تعقل می‌شود. از جمله این تئوری‌های قوی این است که واشنگتن با ظهور ایران شیعه همراه است و علیه سنی‌های منطقه صف کشیده است. در کانون این استدلال، تغییر موضع واشنگتن نسبت به تهران و توافق هسته‌ای قرار دارد، که با انزجار متحدان سنتی آمریکا، اسراییل و عربستان سعودی، روبرو شده است. آنها معتقدند دهه ها سیاست برخورد با ایران جای خود را به همراهی و سازگاری داده است.

اما این سیاست آمریکا در عراق و سوریه است که در شکاف تاریخی شیعه و سنی نقش داشته و به اعتبار آمریکا مدت ها پیش از توافق هسته‌ای لطمه زده است. حمایت آمریکا از دولت شیعه نوری المالکی در عراق با وجود سیاست‌های سرکوب‌گرانه ضد سنی او در ضمن ظهور شبه نظامیان شیعه طرفدار ایران در عراق ادامه داشت.

سیاست دولت اوباما در سوریه هم شامل بی اعتنایی به خط قرمز استفاده از سلاح شیمیایی توسط ارتش سوریه، تاکید بر کنار رفتن بشار اسد، تمرکز بر داعش و نه نیروهای رژیم اسد، و پذیرش اسد به عنوان بخشی از راه حل در مذاکرات ژنو در تعمیق شکاف شیعه و سنی موثر بوده است.

سعودی ها و دیگر کشورهای سنی معتقدند واشنگتن ایران را هم بخشی از راه حل می بیند.

جای شگفتی نیست که ایران از شکاف شیعه سنی برای ضربه زدن به اعتبار آمریکا سوء استفاده می‌کند. از جمله این که می‌گوید واشنگتن از داعش برای گسترش نفوذش در منطقه استفاده می‌کند و هزینه این امر را شیعیان می‌پردازند. شبه نظامیان شیعه طرفدار ایران در عراق گزارش داده‌اند که دیده‌اند هواپیماهای آمریکا برای داعش کمک نظامی پرتاب می‌کنند. هر چند آمریکا این ادعاها را فراتر از مضحک توصیف کرده است، ولی در منطقه‌ای مبتنی بر تئوری طرح توطئه، این ادعاها به ذهن می‌نشیند.

یک نظرسنجی نشان می دهد که اکثر عراقیان و سوری ها معتقدند داعش توسط آمریکا ایجاد شده است و نیروهای مورد حمایت آمریکا که با داعش می جنگند بهتر از جهادیون داعش نیستند. آیت‌اﻟله خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی ایران هم آمریکا را به ایجاد داعش و کمک به آن متهم کرده است. فرماندهان نظامی ایران با تکیه بر این نگرش داعش را جنبشی اسراییلی آمریکایی با هدف اطمینان از امنیت صهیونیست ها در برابر نیروهای مقاومت در منطقه توصیف می کنند.

ایران از تهدید داعش برای انحراف اذهان جامعه بین المللی از سیاست های جنایتکارانه بشار اسد استفاده می‌کند.

عزم دولت اوباما برای کند کردن حرکت ایران به سوی سلاح هسته‌ای به طور موقت موثر بوده است، اما ناتوانی کاخ سفید یا عدم تمایل اش به برخورد با سیاست‌های منطقه‌ای ایران به کشورهای سنی و شیعیان دلایلی برای بی اعتمادی به انگیزه های آمریکا می‌دهد.

* برگردان فارسی این مقاله تنها به منظور آگاهی رسانی منتشر شده و نظرات بیان شده در آن الزاماً بازتاب دیدگاه صدای آمریکا نیست.

XS
SM
MD
LG