لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۲۰ دی ۱۴۰۳ ایران ۲۱:۴۱

بررسی نظرات موافق و مخالف توافق جامع اتمی ایران در رسانه‌های آمریکا


بررسی موافقان و مخالفان توافق جامع اتمی با ایران در رسانه‌های آمریکا
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00

وبسايت کريستين ساينس مانيتور در گزارشی با تيتر «چرا برخی از سناتورهای دموکرات، رای به توافق اتمی با ايران را به عنوان رای وجدان تلقی می‌کنند» می نويسد، برای يک گروه از سناتورهای دموکرات که در رای‌گيری در مورد توافق‌نامه اتمی با ايران کليدی هستند، وفاداری حزبی جا و معنايی ندارد.

به گفته نويسنده اين گزارش، برای اين دسته از دمکرات‌ها، رای گيری در موردتوافق‌نامه بايد بر اساس وجدان آنها صورت گيرد و نه بر اساس شناسنامه حزبی. و رهبری حزب دمکرات نيز تصميم گرفته است که اعضا را وادار نکند که حتما طبق سياست دولت رای بدهند و آن را به وجدان آنها منوط دانسته است.

فريد زکريا، مفسر سياسی و يکی از مجريان معروف شبکه خبری سی.ان.ان. در مقاله‌ای در بخش نظرات روزنامه واشنگتن پست با عنوان «منتقدان اوباما در مورد ايران قماربازان واقعی هستند» می نويسد، بيائيد فرض کنيم مخالفان توافق‌ اتمی با ايران به آرزوی خود برسند و اين توافق در کنگره آمريکا با شکست مواجه شود. نتيجه آن چه خواهد بود؟ ظرف يک سال، ايران بيش از ۲۵ هزار سانتريفيوژ خواهدداشت، مدت زمانی که خواهد توانست بمب اتم توليد کند به چند هفته کاهش پيدا خواهدکرد، و رژيم تحريم‌ها عليه برنامه اتمی تهران فروخواهد ريخت. اين چگونه می‌تواند به سود منافع آمريکا يا اسرائيل يا عربستان سعودی باشد؟

آقای زکريا می‌نويسد، اين يک سناريوی غير محتمل نبوده، پايه در واقعيات دارد. در سال ۲۰۰۵ سه قدرت اروپايی پس از دو سال مذاکره، توافق اتمی با ايران را رد کردند. حسن روحانی در آن زمان مذاکره کننده ارشد ايران بود. پس از به بن‌بست رسيدن مذاکرات، سرعت توليد سانتريفيوژ درجمهوری اسلامی شدت يافت و از تعداد ۲۰۰ سانتريفيوژ، امروز به ۲۰ هزار رسيده است. ايران هم‌چنين ۸ هزار کيلوگرم گاز اورانيوم غنی شده دارد و به کار بر روی رآکتور آب سنگين اراک، که راه را برای توليد بمب پلوتونيوم هموار خواهد کرد، سرعت بخشيده است.

فريد زکريا در ادامه می‌نويسد، منتقدان اوباما گفته‌اند او بر روی پيروی ايران از توافق‌نامه قمار می‌کند. در حالی که اين آنها هستند که قمار می‌کنند. آن‌ها بر روی امکان ادامه تحريم‌ها با همين شدت، و بازگشت تهران به ميز مذاکره بر اثر تحريم‌های بيشتر يا اساسا منفجر شدن جمهوری اسلامی از داخل شرط‌ بسته اند. به زعم فريد زکريا، شرط‌بندی بر روی اين رويا قمار بزرگی است بدون کوچکترين مدرکی که آن را موجه سازد.

نويسنده مقاله دیگری در بخش نظرات روزنامه نيويورک تايمز با عنوان «بعضی ها در اسرائيل از توافق‌نامه ايران دفاع می‌کنند» نیز می‌نويسد، در حالی که بنیامین نتانياهو و ران دِرمِر سفير تل‌آويو در واشنگتن شديدا در حال لابی‌گری با اعضای کنگره آمريکا بوده و بطور شبانه روز برای عدم تصويب توافق‌نامه اتمی با ايران در حال فعاليتند، برخی از اعضای سازمان‌های امنيت اسرائيل اين توافق‌نامه را مثبت ارزيابی کرده‌اند.

يکی از اين افراد که توسط نتانياهو در سال ۱۹۹۸ به رياست موساد برگزيده شده و تا سال ۲۰۰۲ در اين مقام خدمت کرد اِفراهيم هالِوی است، که اخيرا آقای نتانياهو را به «تبليغ ترس به جای اميد» متهم کرد.

به زعم نويسنده اين مقاله، استدلال آقای هالوی اين است که توافق‌نامه اتمی دارای عناصر مهمی برای امنيت اسرائيل است که از يک رشته امتيازات در مسايل مهمی از سوی ايران ناشی می‌شود. او هشدار می‌دهد که اگر اين توافق‌نامه برهم بخورد، ايران آزاد خواهد بود هرچه می‌خواهد انجام دهد و ايالات متحده نيز در ۱۸ ماه باقی‌مانده از دوره رياست جمهوری باراک اوباما هيچ کاری از دستش برنخواهد آمد.

XS
SM
MD
LG