در حالی که اداره ضدانحصار تجاری چين، روز سهشنبه از انجام تحقيقات درباره شرکتهايی نظير کوالکام آمريکا دفاع کرد، لابی آمريکايی موسوم به اتاق بازرگانی آمریکا در چين گفت، شرکتهای خارجی از این که به صورت ناعادلانهای هدف بازرسان چینی قرار گرفتهاند، بطور فزایندهای نگران هستند.
اتاق بازرگانی آمریکا در چین آخرین لابی تجاری است که از یک رشته تحقیقات توسط مقامات چينی – که در پی اجرای قانون ضدانحصار سال ۲۰۰۸ دست کم ۳۰ شرکت خارجی را هدف تحقیق و تفحص قرار دادهاند – شکايت کرده است.
این نهاد لابیگر آمریکایی در گزارشی میگويد، مشاهدات فزايندهای وجود دارد که شرکتهای چندمليتی در معرض «اجرای گزینشی و دلخواه روشهای قانونی و فراقانونی» قرار دارند.
همهپرسی از ۱۶۴ عضو اين لابی نشان داد که ۴۹ درصد احساس میکنند شرکتهای خارجی در کارزار قيمتگذاری و مبارزه با فساد هدف قرار گرفتهاند؛ در مقايسه با ۴۰ درصد در همهپرسی سال ۲۰۱۳ میلادی از ۳۶۵ عضو، در همه پرسی امسال ۲۵ درصد گفتند مطمئن نيستند يا نمیدانند و ۲۶ درصد نیز پاسخ منفی دادند.
لستر راس نایب رئیس اتاق بازرگانی آمریکا در چین به خبرنگاران گفت، گسترش اجرای قانون ضدانحصاری بطور کلی مورد استقبال قرار میگيرد، اما بازرسان با استفاده از ابزار «فرا قانونی» تحقیقات خود را انجام میدهند.
راس در ادامه افزود «آنها در بسیاری از موارد از ابهام يا نامشخص بودن مفاد قانونی استفاده میکنند و سعی دارند آنها را با ابزار و فرآيندهايی به مرحله اجرا بگذارند که برای مفهوم روند دادرسی و انصاف احترامی قايل نيست.»
حدود ۶۰ درصد پاسخ دهندگان در این نظرسنجی همچنین احساس میکنند که شرکتهای خارجی در چین نسبت به گذشته کمتر مورد استقبال قرار دارند.