نبرد «پرل هاربر» در سرنوشت ژاپنی های آمریکا در دوران طولانی پس از جنگ دوم جهانی تاثیری عمده داشت. با سفر شینزو آبه نخست وزیر ژاپن به هاوایی، رفتار با آمریکایی های ژاپنی تبار در جریان جنگ، در عرصه سیاسی امروز دو طرف بازتاب می یابد.
وقتی که باراک اوباما و شینزو آبه در اواخر ماه مه در هیروشیما ملاقات کردند، تاریخ رقم خورد: اوباما اولین رئیس جمهوری حین خدمت آمریکا بود که از منطقه هدف حمله اتمی ایالات متحده بازدید می کرد. روز سه شنبه اینبار دو رهبر دیدار کردند، اینبار در جایی که آمریکا به بهانه حمله به آن، به ژاپن حمله کرد: در پرل هاربر.
وقتی ژاپنی ها در دسامبر ۱۹۴۱ به کشتی آمریکایی حمله کردند، بقیه جهان درگیر جنگ بود. کمی بعد آمریکا به نیروهای متفقین پیوست.
سرویس جهانی بی.بی.سی در گزارشی می نویسد بیش از ۵۰ میلیون سرباز و غیرنظامی در جریان جنگ دوم جهانی کشته شدند.
اما پرل هاربر بر گروه دیگری تاثیر گذاشت: شهروندان آمریکایی ژاپنی تبار. آن زمان مخالفان ژاپن در آمریکا نژاد ژاپنی را «نژاد دشمن» می نامیدند. آن زمان نسل دوم و سوم ژاپنی های مهاجر در آمریکا متولد و در این کشور ذوب شده بودند.
در فوریه ۱۹۴۲ فرانکلین روزولت طی فرمانی ۱۲۰ هزار نفر را به دلایل نژادی از غرب آمریکا به کمپ های بین المللی اعزام کرد. دو سوم آنها متولد آمریکا بودند.
در سرتاسر آمریکا ده کمپ وجود داشت و به طور متوسط زندانیان آمریکایی ژاپنی، سه سال را در آنجا گذراندند. بسیاری از آنها می گفتند که احساس می کنند از سوی کشورشان مورد خیانت قرار گرفته اند.
وقتی که ارتش آمریکا به سربازان بیشتری نیاز داشت بیش از ۳۰ هزار مرد آمریکایی-ژاپنی برای خدمت در ارتش آمریکا ثبت نام کردند و به برخی از سخت ترین نبردها اعزام شدند و بسیاری از آنان در میدان جنگ جان باختند.
گردان آنها وقتی که به آمریکا بازگشت، در کاخ سفید از سوی هری ترومن رئیس جمهوری وقت، مورد استقبال قرار گرفتند.
برخی آمریکایی-ژاپنی ها برای اثبات بیشتر وفاداری خود به آمریکا، در دادگاه بین المللی نظامی برای شرق دور که عمدتا رهبران ژاپن را به دلایل جنایات جنگی محاکمه می کرد، به کار ترجمه مشغول شدند.
بعدا در سال ۱۹۸۸ پرزیدنت ریگان از رفتار با آمریکایی های ژاپنی تبار را در جریان جنگ دوم انتقاد کرد و آن را با انگیزه «تعصب نژادی، جنون زمان جنگ، و شکست در رهبری سیاسی» توصیف کرد.
ریگان با امضای قانونی پرداخت غرامت به ۱۰۰ هزار شهروند ژاپنی تبار را که در کمپ های این کشور بودند، امکان پذیر ساخت.