لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱ خرداد ۱۴۰۳ ایران ۰۱:۰۳

مایک پنس در اسرائیل؛ لزوم پیشبرد صلح و همچنین جلوگیری از رفتارهای جمهوری اسلامی ایران


مایک پنس، معاون رئیس جمهوری ایالات متحده، در سخنان امروز خود در پارلمان اسرائیل موسوم به کنست که بارها با کف زدن های ممتد قطع شد، از حق موجودیت اسرائیل و برخورداری این کشور از صلح و امنیت به گرمی دفاع کرد.

همه سخنرانان این نشست، از نخست وزیر تا رئیس فراکسیون احزاب اوپوزیسیون، همگی بارها و بارها از دوستی و یاری رسانی های ایالات متحده به اسرائیل سپاسگزاری کردند. تنها گروه سیزده نفره فراکسیون احزاب عربی بودند که با آغاز سخنرانی مایک پنس از جا برخاستند و با شعارهایی کوشیدند جلسه را مختل کنند. روی این شعارها نوشته شده بود «قدس شریف، پایتخت کشور فلسطین.»

معاون رئیس جمهوری امریکا و نخست وزیر اسرائیل در جریان سخنان خود، هر دو بر آن چه که «فتنه گری های جمهوری اسلامی ایران» نامیدند تاکید گذاشتند. مایک پنس گفت که رفتارهای دخالت گرایانه ایران در منطقه غیرقابل تحمل است و نتانیاهو رفتارهای جمهوری اسلامی را بزرگترین خطر برای منطقه نامید و خواستار مهار کردن آن شد.

پیش از این سخنرانی ها، بنیامین نتانیاهو و مایک پنس گفتگوهای دوساعته ای را در دفتر نخست وزیری در اورشلیم انجام دادند. در این نشست شماری از سران نظامی و سیاسی اسرائیل نیز حضور داشتند.

برخی منابع آگاه خبری گفته اند که امریکا و اسرائیل تلاش می کنند که یک محور منسجم به رهبری ایالات متحده و با شراکت فعال اسرائیل و کشورهای میانه رو عرب برای سد کردن آن چه که «زیاده خواهی های جمهوری اسلامی ایران در منطقه» توصیف شده، مقابله کنند. تلاش می شود که در کنار عربستان سعودی، دولت های مصر و اردن و همچنین امیرنشین های حوزه خلیج فارس نیز در آن فعال باشند.

نخست وزیر اسرائیل در توصیف دوستی عمیق اورشلیم و واشنگتن، از جمله گفت که روابط اسرائیل و ایالات متحده چهار دوره تاریخی داشته است که نخستین آن در طرفداری ایالات متحده از برپایی دوباره کشور اسرائیل در جریان رای گیری مجمع عمومی سازمان ملل در سال ۱۹۴۷ بود. پس از آن این واقعیت که ایالات متحده نخستین کشور جهان بود که دولت نوپای اسرائیل را به رسمیت شناخت.

نقطه عطف سوم، هنگامی بود که پرزیدنت ترامپ اورشلیم را به عنوان پایتخت اسرائیل به رسمیت شناخت و اکنون به مرحله چهارم رسیده ایم که همانا دیدار تاریخی معاون رئیس جمهوری از اورشلیم است.

مایک پنس که پس از شنیدن یک رشته سخنرانی ها و شادباش های سیاستمداران و رهبران اسرائیل به پشت تریبون دعوت شد، از حق یهودیان بر سرزمین پدری به گرمی دفاع کرد و باورمندی خود را به لزوم حفظ موجودیت و پویایی اسرائیل را مورد تاکید قرار داد و خاطر نشان ساخت که ارزش های اخلاقی بسیاری ایالات متحده و اسرائیل را به هم مربوط می سازد.

سخنان پنس بارها با کفت زدن های بسیار از جانب نمایندگان پارلمان اسرائیل قطع شد. طبق سنت رایج در اسرائیل، کف زدن در تالار علنی پارلمان ممنوع است. ولی برای اولین بار، اظهارات معاون رئیس جمهوری ایالات متحده با هیجان و کف زدن روبرو بود.

گوینده بخش عبری رادیو اسرائیل هنگام پخش زنده سخنرانی مایک پنس گفت که او یک «صیونیست» پر شوق و شور است. واژه «صیونیست» از «صیون» گرفته شده که نام تپه ای در شرق اورشلیم است که سه هزار سال پیش بیت المقدس یهود به روی آن برپا شد و اکنون جایگاه مسجد الاقصی و مسجد قبة الصِخرة می باشد و مسلمانان آن را «قدس شریف» می خوانند.

واژه «صیونیست» به آنانی اطلاق می شود که حق برخورداری ملت یهود را از کشور مستقل خویش می پذیرند و طرفدار بازگشت یهودیان از سراسر جهان به این سرزمین هستند.

مایک پنس گفت که حفظ امنیت اسرائیل همیشه یکی از اصول سیاست خارجی ایالات متحده و خواهد بود.

او در عین حال از حق فلسطینیان برای داشتن کشور مستقل خود دفاع کرد و اندیشه «دو کشور برای دو ملت» را راه حل شایسته دانست.

هنگامی که آقای پنس اعلام کرد که سفارت آمریکا پیش از پایان سال ۲۰۱۹ به اورشلیم انتقال خواهد یافت، همه نمایندگان از جا بلند شدند و با کف زدن های ممتد از مایک پنس سپاسگزاری کردند. در هفته های اخیر ارزیابی های متفاوتی در این باره انتشار یافته بود.

نخست وزیر اسرائیل در نطق خود سپاس ویژه ای را خطاب به مایک پنس بیان کرد و گفت: می دانیم که شما بودید که نه تنها هنگام اعلام پایتختی اورشلیم در کنار وی ایستاده بودید، بلکه شما بودید که در اتخاذ این سیاست کنار وی قرار داشتید.

اشاره نتانیاهو به برخی ارزیابی های اخیر بود، دایر بر این که مایک پنس به پیروی از باورهای عمیق دینی خود، پریدنت ترامپ را تشویق کرده بود که در اعلام سیاست جدید خود تردید نکند.

با این همه مایک پنس تاکید کرد که تصمیمات پرزیدنت ترامپ به مفهوم موضع گیری ایالات متحده نسبت به آینده اورشلیم در مذاکرات صلح اسرائیلی – فلسطینی نیست. او تاکید کرد که دولت آمریکا مرزهایی را برای اورشلیم ترسیم نمی کند و این موضوع را کاملا باز می گذارد.

رادیو اسرائیل در بخش عبری خود از قول خبرگزاری ها خبر داد که گرچه محمود عباس دیدار با مایک پنس را تحریم کرد و سران فلسطینی گفته اند که از این پس امریکا را میانجی بی طرفی به شمار نمی آورند، ولی دفتر سیاسی سازمان آزادی فلسطین (ساف) در واشنگتن به تماس با مقامات آمریکایی و به ویژه اعضای کنگره ادامه می دهد و این تماس ها را برای حفظ منافع فلسطینیانن ضروری می داند.

به گزارش خبرگزاری «وای نت نیوز» محمود عباس هم اکنون در بروکسل به سر می برد و در دیدار با وزیران خارجه ۲۸ کشور اروپایی، از حمله خواهان به رسمیت شناختن دسته جمعی کشور مستقل فلسطین است.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG