لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۴:۵۲

دیدار روز پنجشنبه پرزیدنت ترامپ و نتانیاهو در داووس دیداری موفقیت‌آمیز بود


در حالی که روز پنجشنبه پنجم بهمن ماه، دیدار تازه ای بین رئیس جمهوری ایالات متحده و نخست وزیر اسرائیل انجام شد، که دو موضوع اصلی مورد بحث، همچنان خطرات امنیتی از جانب جمهوری اسلامی ایران و روند صلح اسرائیلی – فلسطینی بود، از مجموعه گزارش هایی که پیرامون دیدار اخیر معاون رئیس جمهوری ایالات متحده، مایک پنس از مصر، اردن و اسرائیل در رسانه های منطقه انتشار یافته، چنین بر می آید که این دیدار از نظر میزان استقبال مقامات کشورها و گفتگوهای انجام شده موفقیت آمیز بوده است. ولی به مدت زمانی وقت نیاز است که بتوان ارزیابی کرد که چه پیامدهای عملی به دنبال خواهد آورد.

به گزارش آسوشیتدپرس، نکته ای که مایک پنس در همه کنفرانس های مطبوعاتی خود در قاهره و عمان و اورشلیم به آن اشاره کرد، لزوم همکاری منطقه ای بین اسرائیل، اردن و مصر برای رویاروئی با خطرات ناشی از فعالیت های حکومت ایران در چندین کشور خاورمیانه است.

سران مصر و اردن، در پایان گفتگوهای خود با معاون رئیس جمهوری ایالات متحده، به طور علنی از خطر احتمالی از جانب ایران سخن خاصی نگفتند، ولی در اسرائیل، تاکید بر این خطر یکی از محورهای اصلی اظهارات مایک پنس، بنیامین نتانیاهو و حتی پرزیدنت روبی ریولین رئیس جمهوری اسرائیل بود.

به نوشته روزنامه هاآرتص چاپ تل آویو، نتانیاهو ساعاتی پیش از پایان دیدار رسمی معاون رئیس جمهوری، تاکید کرد که برای فشار آوردن به هدف ایجاد تغییرات و اصلاحات مورد درخواست در توافق اتمی موسوم به «برجام»، زمان کوتاهی باقی مانده است.

این واقعیت که به موازات دیدار مایک پنس از سه کشور خاورمیانه، رکس تیلرسون وزیر خارجه ایالات متحده نیز به اروپا رفته و گفتگوهایی با وزیران خارجه بریتانیا و فرانسه انجام داده و با وزیران خارجه آلمان و لهستان نیز دیدار می کند، نشان اهمیتی است که دولت واشنگتن برای این امر قائل است.

پرزیدنت ترامپ یک مهلت چهار ماهه برای اصلاح برجام تعیین کرده و انتظار دارد کشورهای اروپا با درک اهمیت معیارهای اعلام شده، با حکومت ایران برای اجرای اصلاحات تماس بگیرند.

به گزارش دفتر ریاست جمهوری اسرائیل، مایک پنس در دیدار با پرزیدنت ریولین دوباره بر دوستی بین دو کشور تاکید گذاشت و طرفین متفقا گفتند که باید برای مهار کردن فعالیت های منفی حکومت ایران در منطقه به چاره جوئی پرداخت.

گزارش خبرگزاری رویترز دائر بر این که منابعی در کاخ سفید واشنگتن گفته اند که تماس و ارتباط بین مقامات آمریکایی با مسوولان تشکیلات خودگردان فلسطینی، عملا از روزی که پرزیدنت ترامپ سیاست خود در مورد اورشلیم را اعلام کرد، متوقف شده است، در رسانه های اسرائیلی بازتاب گسترده ای یافت.

شبکه ده تلویزیون اسرائیل بخشی از سخنان اسماعیل هنیه رئیس شاخه سیاسی حماس را پخش کرد که در آن با لحن شدیدی پرزیدنت ترامپ را مورد حمله قرار داده و تهدید می کند که فلسطنیان از راه "مقاومت" (عملیات مسلحانه) ویرانی و دمار برای دشمنان خود به وجود خواهند آورد.

در همین رابطه، بسیاری از تحلیلگران اسرائیلی معتقدند که درخواست محمود عباس از کشورهای اروپایی، به این امید که آن ها جایگزین ایالات متحده در میانجیگری شوند، با شکست روبرو شده است.

گال بِرگِر مفسر بخش عبری رادیو اسرائیل گفت: محمود عباس از فدریکا موگرینی و وزیران خارجه ۲۸ کشور عضو اتحادیه اروپا در دیدار روز دوشنبه خواسته بود که به هدف مقابله به مثل در مورد سیاست اعلام شده از جانب پرزیدنت ترامپ در مورد اورشلیم، کشور فلسطینی را پیش از آن که عملا برپا شود به رسمیت بشناسند. ولی خانم موگرینی به این اظهارات بسنده کرد که اروپائیان ار برپایی کشور فلسطین به پایتختی شرق اورشلیم جانبداری می کنند.

مفسر اسرائیلی نتیجه گرفت که با توجه به جواب رد اروپائیان، محمود عباس باید به این نتیجه منطقی برسد که گزینه ای به جای ادامه میانجیگری ایالات متحده وجود ندارد.

روزنامه «ییسرائل هیوم» پیشتر از قول بنیامین نتانیاهو در کنفرانس مطبوعاتی با مایک پنس نوشته بود که هیچ میانجی دیگری جز ایالات متحده نمی تواند مورد قبول واقع شود.

روزنامه «هدیوت آهارونوت» نوشته بود که محمود عباس در بروکسل گفته است که فلسطینی ها مخالفتی ندارند که ایالات متحده همچنان نقش میانجی داشته باشد، منتها در کنار آن، باید کشورهای اروپایی و روسیه نیز حضور داشته باشند. اسرائیل این پیشنهاد را قاطعانه رد کرده است.

خبرگزاری رویترز نیز از قول منابع کاخ سفید که نخواستند نامشان برده شود نوشت که هیچ کشوری باور ندارد که بتوان گزینه دیگری جز ایالات متحده برای پیشبرد صلح و میانجیگری یافت و حتی خود فلسطینی ها نیز همین عقیده را دارند.

رویترز در ادامه این گزارشی افزود که ایالات متحده هم اکنون در حال تنظیم طرح صلحی است که احتمالا در ظرف سال میلادی کنونی علنی خواهد شد.

صائب عریقات سرپرست مذاکرات صلح فلسطینیان با اسرائیل هفته پیش ابراز نگرانی کرده و گفته بود آمریکائیان مشغول تهیه طرحی هستند که همه آرمان های فلسطینی ها را نادیده می گیرد.

رسانه های همگانی فلسطینی سخنان مایک پنس در پارلمان اسرائیل را به شدت مورد انتقاد قرار دادند. به گزارش وب سایت «وای نت نیوز»، مایک پنس در جریان زیارت سه شنبه از دیوار ندبه (معروف به دیوار غربی، که یگانه بازمانده بیت المقدس یهود است)، به خبرنگاران گفت: ایالات متحده بر این باور است که اظهارات پرزیدنت ترامپ در مورد اورشلیم، موجب خواهد شد که تلاش صلح از بن بست کنونی بیرون آید و مذاکرات سودمندی برای برقراری آشتی پایدار در منطقه آغاز شود.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG