لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۱۱ آذر ۱۴۰۳ ایران ۲۱:۳۱

واکنش‌ها به کاهش کمک مالی به آژانس فلسطینیان: اقدامی لازم


قطع کمک به فلسطینی ها پیشتر در دیدار پرزیدنت ترامپ و نتانیاهو مطرح شده بود.
قطع کمک به فلسطینی ها پیشتر در دیدار پرزیدنت ترامپ و نتانیاهو مطرح شده بود.

اقدام پرزیدنت ترامپ در تعلیق ۶۵ میلیون دلار از کمک سالیانه به «آژانس یاری رسانی به پناهندگان فلسطینی» (موسوم به "اونرا" UNWRA)، گرچه از جانب سران فلسطینی و برخی سیاستمداران عرب ناخرسندی روبرو شد، ولی نزدیکان رئیس جمهوری ایالات متحده می گویند این تصمیم بخشی از وعده های دونالد ترامپ به مردم آمریکا در مبارزات انتخاباتی بوده و در ضمن گامی است که باید فلسطینی ها را تشویق کند به روند صلح روی آورند و از ایجاد تنفر و ستیز دوری جویند.

دولت اسرائیل از سال ها پیش این استدلال را مطرح کرده بود که بخش قابل توجهی از پولی که در اختیار تشکیلات خودگردان فلسطینی قرار می گیرد و بخشی از آن به غزه فرستاده می شود، در واقع به دست سازمان های تروریستی می رسد و به تلاش صلح لطمه می زند.

روزنامه اسرائیلی هدیوت اهارونوت (آخرین اخبار) نوشت که بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل از این تصمیم پرزیدنت ترامپ استقبال کرد و آن را به جا دانست، ولی از رئیس جمهوری ایالات متحده درخواست کرد که این بودجه به طور ناگهانی قطع نشود و در آینده مبلغ آن مستقیما در اختیار سازمان مرکزی کمک به پناهندگان ( و نه «اونرا») قرار گیرد.

به گزارش خبرگزاری رویترز، تاکنون امریکا بزرگترین بودجه را در اختیار این آژانس قرار داده که در سال ۲۰۱۶ به ۳۵۰ میلیون دلار رسیده است.

دولت پرزیدنت ترامپ «اونرا» را به سوء مدیریت متهم ساخته و در برخی موارد این سازمان متهم شده که تسلیم خواسته های حماس و دیگر سازمان های تروریستی شده است.

یکی از موارد ذکر شده، درگیری بین «اونرا» و حماس بر سر گنجاندن امور حقوق بشر در برنامه درسی مدارسی بود که بودجه آن هارا این نهاد وابسته به سازمان ملل تامین می کند. حماس در این کشاکش پیروز شد و «اونرا» ناچار شد حقوق بشر را از برنامه درسی مدارس تحت نظارت خود حذف کند.

ماموریت «اونرا» در میان فلسطینی ها تامین برخی امور رفاهی و از جمله مواد غذایی و تحصیل کودکان است. این نهاد در سال ۱۹۵۰ به هدف کمک رسانی به آورگان فلسطینی جنگ سال ۱۹۴۸ برپا شد.

در آن سال هفت کشور عرب به اسرائیل که تازه اعلام استقلال کرده بود حمله کردند تا آن کشور را که از جانب سازمان ملل به رسمیت شناخته شده بود، نابود کنند. بیش از نیم میلیون نفر از اعرابی که در نقاط جنگی می زیستند، ناچار شدند از خانه های خود بگریزند.کشورهای عرب آن ها را در اردوگاه هایی نگاه داشتند و به آنان اجازه ندادند در میان جمعیت آن کشورها حل شوند.

ولی به گزارش خبرگزاری فرانسه، یک سخنگوی سازمان آزادیبخش فلسطین به نام واصل ابویوسف با انتقاد شدید از اقدام ایالات متحده گفت که پرزیدنت ترامپ اول اورشلیم را از فلسطینی ها گرفت و اکنون کمک مالی به «اونرا» را کاهش می دهد.

آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل نیز ادامه این کمک را بسیار لازم دانست و آن را از عوامل ثبات و ارامش منطقه توصیف کرد.

به گزارش رویترز، مقامات دولت پرزیدنت ترامپ از این که هیچ پیشرفتی در روند صلح اسرائیلی – فلسطینی به دست نیامده، ابراز ناخرسندی می کنند. پرزیدنت ترامپ در یکی از سخنان اخیر خود گفت: «ما هرسال صدها میلیون دلار به آنان (فلسطینی ها) کمک مالی می دهیم و آن ها قدر این کمک را نمی دانند و احترامی قائل نیستند». رئیس جمهوری ایالات متحده گفت: «هنگامی که آن ها (فلسطینی ها) حاضر نیستند برای پیشرفت صلح گامی بردارند، چرا ما باید به کمک مالی کلان به آن ها ادامه دهیم؟»

سخنگوی وزارت خارجه امریکا نیز گفت: «پرزیدنت ترامپ همچنین بر این باور است که کشورهای دیگر باید سهم بزرگتری برای کمک رسانی داشته باشند».

وزارت خارجه اسرائیل نیز در نشریات خود نوشت که پس از جنگ جهانی دوم ۵۵ میلیون نفر آواره شدند و میلیون ها نفر نیز در جنگ های دیگر آواره شدند ولی همه آنان اسکان یافتند اما ۷۰ سال پس از پایان جنگ اعراب و اسرائیل، هنوز پناهندگان فلسطینی اسکان نیافته اند.

با آن که اکثر اعراب کاهش کمک آمریکا را مورد انتقاد قرار دادند، یک روزنامه نگار کویتی به نام عبدالله الهدلق در روزنامه الوطن که بیانگر دیدگاه های دولت آن امیرنشین است نوشت: اقدام دولت پرزیدنت ترامپ کاملا به جا بوده است.

عبدالله الهدلق در مقاله ای که در تاریخ ۱۰ ژانویه در این باره انتشار داد، نوشت که همه انتقادهای پرزیدنت ترامپ از "اونرا" مطالبی بسیار درست است، زیرا این نهاد تشکیلاتی است که از حل مشکل آوارگان فلسطینی جلوگیری می کند و می خواهد که آنان همیشه آواره باقی بمانند.

او یادآور شد که «اونرا» به خواسته های حماس در غزه تسلیم شده است – یعنی همان سازمانی که علنا از نابودی اسرائیل سخن می گوید.عبدالله الهدلق نوشت: بهتربود که هرنوع کمک مالی به «اونرا» تا تغییر اوضاع موجود متوقف می شد.

سفیر اسرائیل در سازمان ملل، دانی دانون نیز به خبرگزاری رویترز گفت: «اونرا» همیشه به ولخرجی و هدر دادن بودجه ها شهرت داشته است. اونرا از کمک هایی که باید به امور انسان دوستانه اختصاص یابد، برای مقاصد منفی سوء استفاده کرده است».

دانون همچنین این اتهام را مطرح ساخت که وجود نهادی چون «اونرا» مانع از حل مساله پناهندگان فلسطینی می شود.

وزارت خارجه اسرائیل نیز در نشریات خود نوشت که پس از جنگ جهانی دوم ۵۵ میلیون نفر آواره شدند، در جنگ هند و پاکستان پنج میلیون نفر بی خانمان شدند و میلیون ها نفر نیز در جنگ های بین کشورهای دیگر خانه و کاشانه خود را از دست دادند، ولی همه آنان اسکان یافتند – و این در حالی که ۷۰ سال از پایان جنگ اعراب و اسرائیل می گذرد و هنوز پناهندگان فلسطینی اسکان نیافته اند.

در این میان، خبرگزاری فرانسه گزارش داد که دولت بلژیک تصمیم گرفته یک کمک اضطراری ۲۳ میلیون دلاری فوری را در اختیار "اونرا" قرار دهد.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG